back to top
11.6 C
Athens
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026

Βάδιση: Πολύτιμο και χωρίς παρενέργειες φάρμακο, που σώζει ζωές

Ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης, η χρήση αυτοκινήτου και η κακή ποιότητα διατροφής οδηγούν σε συνεχή αύξηση του μέσου σωματικού βάρους το γενικό πληθυσμό, γεγονός που έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, παρόλο που η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, πολυάριθμες κλινικές μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες συνηγορούν πως όσοι έχουν έστω μέτρια φυσική κατάσταση διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα και να χάσουν τη ζωή τους από αυτό, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονται ποτέ.

- Advertisement -

Η καρδιά είναι ο πιο σκληρός μυς του ανθρώπινου σώματος και προκειμένου να παραμείνει υγιής, χρειάζεται «καθαρές» στεφανιαίες αρτηρίες.

Η βάδιση βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση με δυο τρόπους:

- Advertisement -
  1. Αυξάνει την υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη (HDL, η λεγόμενη «καλή χοληστερίνη»), η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής χοληστερίνης» (LDL χοληστερόλη). Η LDL χοληστερόλη ευθύνεται για την αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών που τους προκαλούν στένωση και ευθύνονται για τη στεφανιαία νόσο.
  2. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μείωση αυτή φθάνει τα 3,8 mmHg όσον αφορά την συστολική πίεση (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) και τα 2,8 mmHg όσον αφορά την διαστολική πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση). Οι μειώσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται κατά 30-40% ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατά 63% ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παράλληλα, έχει ευεργετική δράση σε μια σειρά άλλων ζητημάτων:

α) Μειώνει περισσότερο από το μισό (έως και 58%) τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, σε προδιαβητικούς ασθενείς, συνδυαζόμενη με απώλεια βάρους, όπως απέδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό New England J. Med. Παράλληλα, άλλη μελέτη του Dukes University, απέδειξε ότι σε ανάλογους  προδιαβητικούς ασθενείς που βάδιζαν 14 μίλια την εβδομάδα για 6 μήνες, μειώθηκε η εμφάνιση διαβήτη 6 φορές περισσότερο ότι σε ασθενείς που έτρεχαν (joking), την ίδια απόσταση.

β) Έχει ευεργετικές συνέπειες στην αντιγήρανση προσφέροντας επιπλέον χρόνια ζωής.

γ) Μειώνει το σωματικό βάρος, καθώς καταστέλλει κατά 50% τη δράση 12 γονιδίων που τείνουν να μας οδηγούν σε παχυσαρκία.

δ) Μεταξύ άλλων προλαμβάνει ή και θεραπεύει την κατάθλιψη, μειώνει τη γεροντική άνοια και φέρνει ευεξία σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

ε) Η συστηματική βάδιση έχει και άλλα πλεονεκτήματα καθώς ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομήτριου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οικονομικό κίνητρο 40.000 ευρώ αυξάνει την προσέλκυση νέων γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες

Η ανταπόκριση θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς αφορά ειδικότητες που αποτελούν βασικό πυλώνα της ΠΦΥ και του ΕΣΥ

Στο ΕΣΥ παραμένουν ένα χρόνο ακόμη 181 γιατροί πριν τη συνταξιοδότηση

Οι εν λόγω γιατροί υπηρετούν σε θέσεις διευθυντών και συντονιστών διευθυντών ή επιμελητών Α΄

Affidea: Δυναμική συμμετοχή στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» για την έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής δυσλειτουργίας

Οι πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ και ανήκουν στην ομάδα 30-70 ετών μπορούν ήδη να προγραμματίσουν προληπτικό έλεγχο της νεφρικής τους λειτουργίας 

Γ. Κεφαλογιάννης: «Η Ελλάδα επενδύει στην πρόληψη απέναντι στην κλιματική κρίση»

Με το ν/σ «Ενεργή Μάχη», οι δήμοι θα υποχρεούνται να καταθέτουν σχέδια πρόληψης, που θα συνδέονται με τη χρηματοδότηση μετά τις καταστροφές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οικονομικό κίνητρο 40.000 ευρώ αυξάνει την προσέλκυση νέων γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες

Η ανταπόκριση θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς αφορά ειδικότητες που αποτελούν βασικό πυλώνα της ΠΦΥ και του ΕΣΥ

Στο ΕΣΥ παραμένουν ένα χρόνο ακόμη 181 γιατροί πριν τη συνταξιοδότηση

Οι εν λόγω γιατροί υπηρετούν σε θέσεις διευθυντών και συντονιστών διευθυντών ή επιμελητών Α΄

Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 – Ο ρόλος της εξατομικευμένης θεραπείας

Τι επισημαίνει ο Παναγιώτης Τσαπόγας, Παθολόγος και Αναπληρωτής Διευθυντής στη Γ’ Παθολογική Κλινική / Κέντρο Μεταβολισμού και Διαβήτη του Ερρίκος Ντυνάν

«Και Αν Συμβεί… Να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού;» με καλεσμένη τη Χριστίνα Φυτέα

Μια ουσιαστική, θεσμική συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά και πώς επηρεάζονται ασφαλισμένοι και επαγγελματίες

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: 1η Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Αττική

Παράλληλα, η Πλατεία Δημαρχείου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετονομάζεται σε Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Τερέζα Σκαρλάτου: «Η Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων από την Allianz Trade προσφέρει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται» 

Η CEO της Allianz Trade αποκαλύπτει στο «IW» μια φιλοσοφία ηγεσίας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία αλλά και στη δύναμη των δεδομένων

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Η HDI παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία «Climate Risk Consulting Service»

Mια επιστημονική λύση πρόγνωσης νέας γενιάς, που αξιοποιεί την ΤΝ και τα πιο σύγχρονα γεωχωρικά εργαλεία της εταιρείας

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ