back to top
6.9 C
Athens
Τετάρτη Ιανουάριος 15 2025

Δεν ονειρεύεστε; Κινδυνεύετε από άνοια!

Μία νέα έρευνα δείχνει ότι ο «κακός» ύπνος συνδέεται με την εμφάνιση άνοιας και νόσου Αλτζχάιμερ. Μάλιστα, βρέθηκε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όσο μικρότερος είναι ο χρόνος που ονειρευόμαστε!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology (https://goo.gl/XE3Ktc), το οποίο εκδίδεται από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 321 ανθρώπους για περισσότερο από μια δεκαετία.

- Advertisement -

Οι ερευνητές μέτρησαν τα στάδια του ύπνου για κάθε άτομο και εκτίμησαν την εγκεφαλική λειτουργία με ειδικά τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στη διάρκεια της μελέτης 32 άτομα εμφάνισαν άνοια, από τους οποίους 24 βρέθηκε ότι έπαθαν Αλτζχάιμερ.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν άνοια έχουν άνθρωποι, οι οποίοι όταν κοιμούνται χρειάζονται πάνω από 90 λεπτά για να μπουν στη λεγόμενη φάση REM του ύπνου. Επίσης, «αφιέρωναν» μόνο το 17% του ύπνου για να ονειρευτούν, ενώ όσοι δεν ανάπτυξαν άνοια έβλεπαν όνειρα το 20% του ύπνου τους

- Advertisement -

Η φάση REM είναι μία από τις 5 φάσεις του ύπνου και είναι εκείνη, κατά την οποία παρατηρείται κίνηση των ματιών, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, η αναπνοή και οι σφυγμοί επιταχύνονται και… ονειρευόμαστε. Καμία σχέση δεν βρέθηκε με τις άλλες 3 φάσεις του ύπνου και την άνοια.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η φάση REM μπορεί να αποτελεί δείκτης για τη άνοια», επισημαίνει ο επικεφαλής των ερευνητών Matthew P. Pase από το πανεπιστήμιο του Swinburne University στην Αυστραλία. «Το επόμενο βήμα θα είναι να καθορίσουμε γιατί ο λιγότερος ύπνος REM συνδέεται με την άνοια. Αν διαλευκάνουμε το ρόλο του ύπνου, η ελπίδα μας είναι τελικά να αναγνωρίσουμε πιθανούς τρόπους να παρέμβουμε και να καθυστερήσουμε την άνοια ή ακόμη και να την προλάβουμε».

Η νόσος

Άνοια είναι η κλινική εκδήλωση της απώλειας πνευματικών ικανοτήτων που προϋπήρχαν, ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά νευρολογικών νόσων με συχνότερη τη νόσο Αλτσχάιμερ. Άλλες νοσολογικές οντότητες που οδηγούν σε άνοια είναι η αγγειακή άνοια (άνοια λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων), η Παρκινσονική άνοια (άνοια ως αποτέλεσμα της νόσου του Πάρκινσον), η άνοια με σωμάτια Lewy, η μετωποκροταφική άνοια κλπ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του  β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης «τ» που οδηγεί σε δυσλειτουργία και εν συνεχεία θάνατο των νευρικών κυττάρων και εκφράζεται με  μια σειρά συμπτωμάτων:

  • Διαταραχές μνήμης, ιδιαίτερα της πρόσφατης μνήμης (π.χ. επανάληψη της ίδιας ερώτησης πολλές φορές)
  • Διαταραχές της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου
  • Διαταραχές των οπτικοχωρικών δυνατοτήτωνς (π.χ. απώλεια προσανατολισμού, δυσκολία χρήσης μέσων μεταφοράς, ατυχήματα κατά την οδήγηση)
  • Διαταραχές της κρίσης (π.χ. μειωμένη αντίληψη και αποδοχή της απώλειας μνήμης, αδυναμία λήψης αποφάσεων για τον εαυτό τους και τους άλλους)

Η νόσος Αλτσχάιμερ εκτός από τα νοητικά προβλήματα παρουσιάζει και συμπτώματα ψυχιατρικού χαρακτήρα. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται κυρίως σε χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα της νόσου, είναι εξαιρετικά συχνά και αποτελούν αιτία σοβαρών δυσλειτουργιών για τους φροντιστές των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Αλλαγές στη διάθεση (π.χ. κατάθλιψη)
  • Επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αρνητισμός, πείσμα κλπ.
  • Παραληρήματα (π.χ. καχυποψία έναντι είτε ξένων είτε οικείων προσώπων) και ψευδαισθήσεις (κυρίως οπτικές, όπως π.χ. οικείων προσώπων από το παρελθόν που δεν βρίσκονται εν ζωή).

Οι αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι γνωστές. Φαίνεται ότι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Ταυτόχρονα, περιβαλλοντικοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένων αγγειακών νόσων (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία), και τρόπου ζωής (π.χ. εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση, δίαιτα κλπ), φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 6-10 χρόνια. Ωστόσο, η ταχύτητα εξέλιξης της νόσου ποικίλει από ασθενή σε ασθενή (π.χ. μπορεί να είναι ταχύτερη από 6 ή να διαρκέσει και 15 ή 20 έτη).  Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στην πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και των άλλων μορφών άνοιας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δύο επιδημίες που σχετίζονται με τον ύπνο και δεν πρέπει να αγνοούμε

Η τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου (φέτος 17 του μηνός) είναι αφιερωμένη στον ύπνο (Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου). 

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι θέσεις των παραγόντων στη συζήτηση για τα ασφάλιστρα

Η πρόσφατη κρίση αποτελεί μία έμμεση απόδειξη ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έκανε σωστή δουλειά στο παρελθόν στο θέμα της διαμόρφωσης ολιγοπωλίων

Πως οι ασφαλιστικές έχασαν την ευκαιρία να αποκτήσουν το «Ερρίκος Ντυνάν» το 2010

Ανάμεσα σ’ αυτούς που είχε κάνει πρόσκληση για το νοσοκομείο ήταν και στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.

Yπόθεση τριών υπουργείων και της ΤτΕ η ρύθμιση των ασφαλίστρων 

Τ. Θεοδωρικάκος:  Επιρρίπτει ευθύνες στις ασφαλιστικές και «νίπτει τας χείρας του» για τις κλινικές 

Η πολιτική παρέμβαση να γίνει ευκαιρία απονομής δικαιοσύνης

Οι ασφαλιστικές εταιρείες βρέθηκαν από το “Ωσαννά” στο “Σταύρωσον”

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Μεσοσταθμική αύξηση 7% στα ισόβια συμβόλαια υγείας για το 2025

Στην περιοχή του 7% καθόρισε η Εθνική Ασφαλιστική, τη μέση αύξηση ασφαλίστρων στα ισόβια συμβόλαια υγείας για το 2025, όπως ανακοινώθηκε.

Οι θέσεις των παραγόντων στη συζήτηση για τα ασφάλιστρα

Η πρόσφατη κρίση αποτελεί μία έμμεση απόδειξη ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έκανε σωστή δουλειά στο παρελθόν στο θέμα της διαμόρφωσης ολιγοπωλίων

Eurolife FFH: Σημαντικός περιορισμός της αναπροσαρμογής ασφαλίστρων των ισοβίων ασφαλιστηρίων υγείας

Για την Eurolife FFH, αξία έχει να βρίσκεται πάντα δίπλα σε εκείνους που την εμπιστεύονται καθημερινά, για αυτό και οι ασφαλισμένοι της

Generali: Διαχρονική δέσμευση προς τους ασφαλισμένους και διαχείριση αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας

Η επίσημη θέση της Εταιρείας αναφορικά με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και τη δέσμευσή της προς τους ασφαλισμένους της

Λος Άντζελες: Πότε ακυρώθηκαν χιλιάδες ασφαλιστικά συμβόλαια

O ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάιλερ Πέρι καταφέρθηκε εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών που ακύρωσαν συμβόλαια για ασφαλιστική κάλυψη