back to top
15.1 C
Athens
Τετάρτη 1 Απριλίου 2026

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί της Αθήνας. Όλο το παρασκήνιο

Υποστέλλει τη «σημαία» του αγώνα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), έχοντας πρωτοστατήσει για έναν ολόκληρο μήνα στις κινητοποιήσεις του κλάδου για τις σωρευμένες οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό του Συμβούλιο την Πέμπτη, αναστέλλεται η άρση της επί πιστώσει χορήγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλωσίμου υλικού προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι από την Παρασκευή 1/9/2017 τα φαρμακεία της Αθήνας θα εκτελούν κανονικά -δηλαδή επί πιστώσει- τις γνωματεύσεις ΕΟΠΥΥ για τα εν λόγω προϊόντα.

- Advertisement -

Αν και θα περίμενε κανείς ότι πίσω από την απόφαση αυτή βρίσκεται η εξόφληση των φαρμακείων για το α΄ τρίμηνο του έτους, όπως εξάλλου τους είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στα μέσα του μήνα, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Παρόλο που οι πληρωμές στους περισσότερους ΦΣ έχουν ή τείνουν να φτάσουν το 100% για την προαναφερόμενη περίοδο, η Αθήνα απέχει σημαντικά από το συγκεκριμένο στόχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει καν ολοκληρωθεί η εξόφληση των φαρμακείων για τον Ιανουάριο. Όπως προκύπτει από σημερινά στοιχεία, για τον πρώτο μήνα του 2017 έχει πληρωθεί το 88,5% των υποβολών και για τον δεύτερο μήνα έχει πληρωθεί το 86% των υποβολών. Βεβαίως, μέρος από τις οφειλές αυτές αφορά σε ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα η εκκαθάρισή τους να έχει «κολλήσει».

- Advertisement -

Απογοητευτική, στο μεταξύ, είναι η πορεία των πληρωμών για τις υποβολές Μαρτίου, αφού πάνω από τις μισές παραμένουν σε εκκρεμότητα (55%).

«Για εμένα είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο ΕΟΠΥΥ είναι αφερέγγυος» σχολιάζει στο Virus ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος, ενώ επιτίθεται και στον Υπουργό Υγείας: «Θα περίμενα τουλάχιστον εκείνος να τηρήσει την υπογραφή του». Άλλωστε, με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε η τέως Διοίκηση του ΠΦΣ με επικεφαλής τον Κ. Λουράντο με τον Υπουργό, θα έπρεπε ήδη να έχει εξοφληθεί και ο μήνας Μάιος.

Επομένως, γιατί τα φαρμακεία της Αθήνας «κάνουν πίσω»;

Είναι σαφές ότι κανένας ΦΣ, ακόμα και αν πρόκειται για το μεγαλύτερο της χώρας, δεν θα μπορούσε να «κρατήσει» για πάνω από ένα μήνα, χωρίς την ανάλογη στήριξη. Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ (εδώ), ο κλάδος έχει διχαστεί και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η εικόνα στην επαρχία είναι πολύ καλύτερη. Εξάλλου, η πορεία αποπληρωμής των φαρμάκων σε όλη τη χώρα -που αποτελεί το βασικό έσοδο των φαρμακείων- κρίνεται ικανοποιητική. Έτσι, εκτός από τον ΦΣΑ, λίγοι είναι οι Σύλλογοι που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το Γενικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου ΦΣ δεν έλαβε κάποια απόφαση με την οποία να εκφράζει τη συμπαράστασή του, τα φαρμακεία της Αθήνας υποχρεώθηκαν σε άτακτη υποχώρηση.

Πρόκειται, επομένως, για μία απόφαση που καμία σχέση δεν έχει με την ικανοποίηση των φαρμακείων για την πορεία των πληρωμών, ούτε αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης. Εξάλλου, το «κλίμα» μετά από τη συνάντηση Ξανθού-ΠΦΣ, όπου το θέμα των οφειλών βρέθηκε τελευταίο στην «ατζέντα» δεν άφηνε και πολλά περιθώρια…

Τόσο ο ΦΣΑ όσο και άλλοι σύλλογοι που έχουν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους, πάντως, θα επανεξετάσουν τη στάση τους μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Βαρύνουσα σημασία θα έχει, εξάλλου, η πρόοδος που θα καταγραφεί ή όχι μέχρι τότε στα υπόλοιπα -και στην πραγματικότητα σοβαρότερα- «μέτωπα» του κλάδου με την ηγεσία της Αριστοτέλους. Θέματα τα οποία τέθηκαν εκ νέου από τη νέα Διοίκηση του ΠΦΣ στον Α. Ξανθό την Τετάρτη, αφού «σέρνονται» άλλα για μήνες και άλλα για χρόνια τώρα, αλλά χωρίς να υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Για όλα αυτά τα ζητήματα θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του κλάδου, η πρώτη μετά τις εκλογές που ανέδειξαν τη νέα Διοίκηση στον Πανελλήνιο ΦΣ, που θα συνέλθει στις 16 Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, το φθινόπωρο –ακόμη κι αν έχει εξοφληθεί πλήρως το α΄ τρίμηνο των υποβολών για τα αναλώσιμα, να ξεκινήσει νέος «γύρος» κινητοποιήσεων από τους φαρμακοποιούς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

Τα διαγνωστικά κέντρα στηρίζουν τους περιορισμούς στις εξετάσεις

Οι νέοι περιορισμοί δεν ισχύουν για τις δημόσιες μονάδες υγείας

Πώς προχωρούν τα απογευματινά χειρουργεία και η ενιαία λίστα αναμονής

Για βελτιωμένη εικόνα κάνει λόγο ο Υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, χάρη σε τρεις παράγοντες

Μ. Θεμιστοκλέους: «Στο ΕΣΥ έχουμε το περισσότερο προσωπικό που υπήρχε ποτέ»

Σε συνέντευξή του ο Υφ. Υγείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε νέες προσλήψεις, κίνητρα για την κάλυψη νησιωτικών περιοχών, και αύξηση των διαθέσιμων ραντεβού

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

ΕΛΣΤΑΤ: Οι εθνικές δαπάνες υγείας το 2024 – Κοντά στο 5% η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας αυξήθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής

Ο Μιχάλης Τζωρτζωρής εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει να έχεις ασφάλεια υγείας

O Διευθύνων Σύμβουλος της AMT Μεσίτες Ασφαλίσεων καλεσμένος στο 1ο επεισόδιο του vidcast «Αν ήξερες!»

Το Safe Deal στην Κύπρο: Πρωτοβουλία με επίκεντρο τη χρηματοοικονομική παιδεία ως δώρο προς τους συνεργάτες της SoEasy Insurance

Μέσα από δράσεις όπως το Safe Deal, η ασφάλιση επανατοποθετείται ως σύγχρονο εργαλείο εκπαίδευσης και πρόληψης, φέρνοντας πιο κοντά τον πολίτη στην ουσία της

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Στουρνάρας: «Δυσκολότερη η διαχείριση της παρούσας κρίσης από εκείνης του 2021-22»

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, ο Διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε στο Economist Romania Government Roundtable συγκρατημένα αισιόδοξος

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

Άνοιξαν οι εγγραφές για το 26th Insurance & Reinsurance Meeting της Ύδρας

Δείτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης και λοιπές χρήσιμες πληροφορίες

ΕΑΕΕ: Μειωμένα τα θανατηφόρα τροχαία στην Αττική, αυξημένοι οι ελαφρά τραυματίες

Η «ακτινογραφία» των τροχαίων ατυχημάτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας την τελευταία διετία – Δείκτες οδικής ασφάλειας, κατανομή και συνέπειες

Η Eurolife FFH επενδύει με συνέπεια στην εκπαίδευση των συνεργατών της

Περισσότερες από 550 εκπαιδευτικές συναντήσεις, με πάνω από 12.800 συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως ή διά ζώσης το 2025