back to top
19 C
Athens
Σάββατο 23 Μαΐου 2026

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί της Αθήνας. Όλο το παρασκήνιο

Υποστέλλει τη «σημαία» του αγώνα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), έχοντας πρωτοστατήσει για έναν ολόκληρο μήνα στις κινητοποιήσεις του κλάδου για τις σωρευμένες οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό του Συμβούλιο την Πέμπτη, αναστέλλεται η άρση της επί πιστώσει χορήγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλωσίμου υλικού προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι από την Παρασκευή 1/9/2017 τα φαρμακεία της Αθήνας θα εκτελούν κανονικά -δηλαδή επί πιστώσει- τις γνωματεύσεις ΕΟΠΥΥ για τα εν λόγω προϊόντα.

- Advertisement -

Αν και θα περίμενε κανείς ότι πίσω από την απόφαση αυτή βρίσκεται η εξόφληση των φαρμακείων για το α΄ τρίμηνο του έτους, όπως εξάλλου τους είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στα μέσα του μήνα, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Παρόλο που οι πληρωμές στους περισσότερους ΦΣ έχουν ή τείνουν να φτάσουν το 100% για την προαναφερόμενη περίοδο, η Αθήνα απέχει σημαντικά από το συγκεκριμένο στόχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει καν ολοκληρωθεί η εξόφληση των φαρμακείων για τον Ιανουάριο. Όπως προκύπτει από σημερινά στοιχεία, για τον πρώτο μήνα του 2017 έχει πληρωθεί το 88,5% των υποβολών και για τον δεύτερο μήνα έχει πληρωθεί το 86% των υποβολών. Βεβαίως, μέρος από τις οφειλές αυτές αφορά σε ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα η εκκαθάρισή τους να έχει «κολλήσει».

- Advertisement -

Απογοητευτική, στο μεταξύ, είναι η πορεία των πληρωμών για τις υποβολές Μαρτίου, αφού πάνω από τις μισές παραμένουν σε εκκρεμότητα (55%).

«Για εμένα είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο ΕΟΠΥΥ είναι αφερέγγυος» σχολιάζει στο Virus ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος, ενώ επιτίθεται και στον Υπουργό Υγείας: «Θα περίμενα τουλάχιστον εκείνος να τηρήσει την υπογραφή του». Άλλωστε, με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε η τέως Διοίκηση του ΠΦΣ με επικεφαλής τον Κ. Λουράντο με τον Υπουργό, θα έπρεπε ήδη να έχει εξοφληθεί και ο μήνας Μάιος.

Επομένως, γιατί τα φαρμακεία της Αθήνας «κάνουν πίσω»;

Είναι σαφές ότι κανένας ΦΣ, ακόμα και αν πρόκειται για το μεγαλύτερο της χώρας, δεν θα μπορούσε να «κρατήσει» για πάνω από ένα μήνα, χωρίς την ανάλογη στήριξη. Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ (εδώ), ο κλάδος έχει διχαστεί και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η εικόνα στην επαρχία είναι πολύ καλύτερη. Εξάλλου, η πορεία αποπληρωμής των φαρμάκων σε όλη τη χώρα -που αποτελεί το βασικό έσοδο των φαρμακείων- κρίνεται ικανοποιητική. Έτσι, εκτός από τον ΦΣΑ, λίγοι είναι οι Σύλλογοι που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το Γενικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου ΦΣ δεν έλαβε κάποια απόφαση με την οποία να εκφράζει τη συμπαράστασή του, τα φαρμακεία της Αθήνας υποχρεώθηκαν σε άτακτη υποχώρηση.

Πρόκειται, επομένως, για μία απόφαση που καμία σχέση δεν έχει με την ικανοποίηση των φαρμακείων για την πορεία των πληρωμών, ούτε αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης. Εξάλλου, το «κλίμα» μετά από τη συνάντηση Ξανθού-ΠΦΣ, όπου το θέμα των οφειλών βρέθηκε τελευταίο στην «ατζέντα» δεν άφηνε και πολλά περιθώρια…

Τόσο ο ΦΣΑ όσο και άλλοι σύλλογοι που έχουν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους, πάντως, θα επανεξετάσουν τη στάση τους μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Βαρύνουσα σημασία θα έχει, εξάλλου, η πρόοδος που θα καταγραφεί ή όχι μέχρι τότε στα υπόλοιπα -και στην πραγματικότητα σοβαρότερα- «μέτωπα» του κλάδου με την ηγεσία της Αριστοτέλους. Θέματα τα οποία τέθηκαν εκ νέου από τη νέα Διοίκηση του ΠΦΣ στον Α. Ξανθό την Τετάρτη, αφού «σέρνονται» άλλα για μήνες και άλλα για χρόνια τώρα, αλλά χωρίς να υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Για όλα αυτά τα ζητήματα θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του κλάδου, η πρώτη μετά τις εκλογές που ανέδειξαν τη νέα Διοίκηση στον Πανελλήνιο ΦΣ, που θα συνέλθει στις 16 Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, το φθινόπωρο –ακόμη κι αν έχει εξοφληθεί πλήρως το α΄ τρίμηνο των υποβολών για τα αναλώσιμα, να ξεκινήσει νέος «γύρος» κινητοποιήσεων από τους φαρμακοποιούς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι ΤΟΜΥ δίπλα στον πολίτη: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις το 2025

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τις αυξημένες τοπικές ανάγκες

Σοβαρές καταγγελίες για το νέο σύστημα αιμοδοσίας: Το ΕΚΕΑ προειδοποιεί για θεσμικά λάθη και κινδύνους

Η αποσύνδεση των αιμοδοσιών από τον εθνικό φορέα, επισημαίνεται, αντιβαίνει στις διεθνείς πρακτικές και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αίματος

Η Τεχνητή Νοημοσύνη καταπολεμά τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων!

Μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα Ελλήνων ειδικών παρουσιάστηκε στο 10ο Health Innovation Conference – #hico26

10th Health Innovation Conference 2026: Το νέο Ταμείο Καινοτομίας σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο

Παράλληλα, το πρώτο στρογγυλό τραπέζι του #hico26 ανέδειξε μεγάλες προκλήσεις για τη δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Affidea σε ρόλο… Υποστηρικτή Υγείας του Εθνικού Θεάτρου

Η Affidea θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες πρόληψης-διάγνωσης των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα τρέξουν κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης

Οι ΤΟΜΥ δίπλα στον πολίτη: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις το 2025

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τις αυξημένες τοπικές ανάγκες

Σοβαρές καταγγελίες για το νέο σύστημα αιμοδοσίας: Το ΕΚΕΑ προειδοποιεί για θεσμικά λάθη και κινδύνους

Η αποσύνδεση των αιμοδοσιών από τον εθνικό φορέα, επισημαίνεται, αντιβαίνει στις διεθνείς πρακτικές και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αίματος

Η Τεχνητή Νοημοσύνη καταπολεμά τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων!

Μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα Ελλήνων ειδικών παρουσιάστηκε στο 10ο Health Innovation Conference – #hico26

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

eSafe Cyber Security Hellas και Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE

Ένα exclusive roundtable event, αφιερωμένo στις νέες αρχιτεκτονικές ασφάλειας και στη μετάβαση σε AI-native υποδομές

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

Διήμερο webinar ΕΕΑ-ΕΙΑΣ για την επίδραση της ΤΝ στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 2 διαδικτυακές συναντήσεις, 25 και 27 Μαΐου – Δείτε τη θεματολογία και τους εισηγητές, δηλώστε δωρεάν συμμετοχή