Ετοιμάζεσαι για διακοπές; Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης

Ίσως το ταξίδι του σκι να πάει στραβά ή να γλιστρήσεις στην πισίνα. Ο καθένας μπορεί να βιώσει μια αντίστοιχη ιστορία τρόμου. Όταν ταξιδεύεις στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να έχεις πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που χρειάζεσαι με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ).

Είναι μια δωρεάν κάρτα που σου προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σου σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.

Η ΕΚΑΑ στην Ελλάδα εκδίδεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημαντική σημείωση: H Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

  • Δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων.
  • Δεν καλύπτει τις δαπάνες σας αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη.
  • Δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών. Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Προσοχή: Όταν μεταφέρετε τη συνήθη κατοικία σας σε μια άλλη χώρα, πρέπει να εγγραφείτε εκεί μέσω του εντύπου S1 αντί να χρησιμοποιείτε την Ευρωπαϊκή σας Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας για να λαμβάνετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα αυτή.

Οδηγός χρήσης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας στις 28 χώρες της ΕΕ και στην Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες σχετικά με την κάρτα, τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, καλυπτόμενες θεραπείες και δαπάνες, τους τρόπους διεκδίκησης αποζημιώσεων και τους αρμόδιους επικοινωνίας σε περίπτωση απώλειας της κάρτας σας, καθώς και λειτουργία υπενθύμισης της ημερομηνίας λήξης της κάρτας. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες όταν το τηλέφωνό σας (smartphone) είναι εκτός σύνδεσης. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 25 γλώσσες, με επιλογή για εύκολη μετάβαση από τη μία γλώσσα στην άλλη.

 

Σημείωση:

  • Για τεχνικούς, νομικούς λόγους και λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, η εφαρμογή ΔΕΝ αντικαθιστά την κάρτα. Δεν είναι δυνατή η παραγωγή ή η λήψη της κάρτας προς χρήση.
  • Η ΕΚΑΑ ΔΕΝ αντικαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΔΕΝ είναι αρμόδια για την έκδοση καρτών ΕΚΑΑ· οι κάρτες εκδίδονται δωρεάν από τον εθνικό πάροχο ασφάλισης υγείας.
  • Κατά τη χρήση της εφαρμογής για πρώτη φορά απαιτείται η λήψη ορισμένων δεδομένων (περίπου 25MB). Θα επιβαρυνθείτε με τις εφαρμοστέες χρεώσεις της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο. Συνιστάται να προβείτε στη λήψη όλων των δεδομένων πριν ταξιδέψετε στο εξωτερικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*