back to top
15.2 C
Athens
Σάββατο 14 Μαρτίου 2026

Περικόπτουν κατά 25% τη χρηματοδότηση της υγείας από το 2018

Tου Κόνιαρη Χρήστου, μέλους της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών.

Νέες αιματηρές περικοπές στην χρηματοδότηση της Υγείας από το 2018 που φτάνουν στο 25% προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021, που κατατέθηκε τον Μάιο από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο (δείτε εδώ) η χρηματοδότηση της υγείας από το 1.623 εκατ. ευρώ το 2017, περικόπτεται στα 1253 εκατ. ευρώ από το 2018 έως το 2021. Μιλάμε για μια μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ που φτάσει στο 25% με ανυπολόγιστες συνέπειες για το δημόσιο σύστημα υγείας και τις παροχές προς τους πολίτες.

- Advertisement -

Αντίστοιχα, στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ότι θα υπάρξει μείωση του ορίου των δαπανών για το Υπ. Υγείας κατά 617 εκατ. ευρώ, που κυρίως θα επηρεάσει αρνητικά τις δυνατότητες που θα έχουν οι φορείς της υγείας να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Συγκεκριμένα, ορίζεται όριο δαπανών για το 2018 τα 3.670 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο όριο για το 2017 ήταν τα 4.287 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα εδώ συνυπολογίσουμε ότι σχεδόν πάνω από το 60% των πιστώσεων αφορούν ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία προσωπικού, ΔΕΚΟ κλπ), προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι με αυτά τα όρια δαπανών οι μονάδες υγείας θα βρεθούν στον «αέρα» και θα αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε υλικά και προμήθειες για να λειτουργήσουν.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του Δημόσιου συστήματος υγείας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συναποφασίζουν από κοινού κυβέρνηση, ευρωπαϊκή ένωση και τρόικα, είναι ορατός. Το λέμε αυτό αφού ακόμα και σήμερα οι μονάδες υγείας λόγω των περικοπών στην χρηματοδότηση και τις πιστώσεις αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Η σωτηρία του δημόσιου συστήματος υγείας και η διασφάλιση ότι οι πολίτες θα έχουν τις αναγκαίες παροχές από τις μονάδες υγείας πρέπει να γίνει κυρίαρχο αίτημα του εργατικού κινήματος. Η νέα μείωση στη χρηματοδότηση της υγείας θέτει εκ των πραγμάτων νέα καθήκοντα στο εργατικό κίνημα καθώς και το κίνημα των υγειονομικών. Η πάλη για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, την κατάργηση των μνημονίων και των δημοσιονομικών περιορισμών που μπαίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον μονόδρομος και πρέπει να μπει στο τραπέζι και να αποτελέσει αίτημα πάλης που να αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Προστάτεψε το συκώτι σου. Σώσε τον Κίτρινο Ήρωα!»

Καμπάνια ενημέρωσης της ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ο καλός ύπνος ως βασική προϋπόθεση υγείας

Η χρόνια στέρηση ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σειρά νοσημάτων και αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων

Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος: Ο προληπτικός έλεγχος σώζει την όραση

Στοιχεία αναφορικά με την πάθηση, καθώς και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης, από την Ελληνική Εταιρεία Γλαυκώματος

Η χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας να χορηγήσει πανάκριβες θεραπείες έως και 10 φορές φθηνότερα!

Σε αντίθεση με 19 άλλες χώρες της ΕΕ, στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη λεγόμενη «Νοσοκομειακή Εξαίρεση»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Προστάτεψε το συκώτι σου. Σώσε τον Κίτρινο Ήρωα!»

Καμπάνια ενημέρωσης της ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ο καλός ύπνος ως βασική προϋπόθεση υγείας

Η χρόνια στέρηση ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σειρά νοσημάτων και αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Η σημασία του ποιοτικού ύπνου για την υγεία και την ευεξία

Η Εθνική Ασφαλιστική καλεί το κοινό να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις συνήθειες ύπνου και να υιοθετήσει πρακτικές που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητάς του

12 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Η Vantive συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία πρόληψης

Η χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως, συχνά χωρίς εμφανή συμπτώματα στα αρχικά στάδια

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Προστάτεψε το συκώτι σου. Σώσε τον Κίτρινο Ήρωα!»

Καμπάνια ενημέρωσης της ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας

Το Bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Πειραιώς ξεκινά…

Τη μεγάλη διαφορά στο τραπεζοασφαλιστικό κανάλι ετοιμάζεται να κάνει η ασφαλιστική, ενώ η τράπεζα δεν μοιάζει να βιάζεται ούτε με την NN ούτε με την ERGO

Στη μαγευτική Αλσατία ταξίδεψε η Επιθεώρηση Χρυσολόγου

Κοινή υπόσχεση, στο επόμενο ταξίδι όχι απλώς να μη λείψει κανείς, αλλά «η ομάδα να είναι πολυπληθέστερη με νέους Συνεργάτες και νέες συμμετοχές»

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ο καλός ύπνος ως βασική προϋπόθεση υγείας

Η χρόνια στέρηση ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σειρά νοσημάτων και αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων

Στουρνάρας: Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό

Τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομιλία του στο CEOs Club