back to top
19 C
Athens
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025

Στον ορίζοντα νέο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων

Τον «άθλο» της αντιστροφής της κακής εικόνας που έχει η χώρα μας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων δηλώνει έτοιμη να αναλάβει η Αριστοτέλους. Τα φιλόδοξα σχέδια του Υπουργείου Υγείας δεν περιλαμβάνουν μόνο τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, τη σύνταξη πρωτοκόλλου διαχείρισης περιστατικών ΜΕΘ και τη δημιουργία ενός Νοσοκομείου που θα αποτελέσει Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, για την επίτευξη του στόχου οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν σε 3 πυλώνες. Όπως εξήγησε στο πλαίσιο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καταρχήν απαιτείται ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Παρά τις προσπάθειες, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παραμένει ισχυρή και σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορέσουν να βοηθήσουν συνέργειες και με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και με τη συστράτευση όλου του επιστημονικού κόσμου. Μάλιστα, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και την Επιτροπή Βιοηθικής αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις δωρεές και τις μεταμοσχεύσεις.
Το δεύτερο επίπεδο και, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, το κρισιμότερο σχετίζεται με το Σύστημα Υγείας και το ρόλο των ΜΕΘ, όπως και των υπαρχόντων μεταμοσχευτικών κέντρων. Όπως αποκάλυψε, αν και δεκάδες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, η εικόνα φαίνεται πως βελτιώνεται. Από τα περίπου 200 κλειστά κρεβάτια δύο χρόνια πριν, το ΕΣΥ πλέον διαθέτει λιγότερα από 100, όπως υποστήριξε ο κ. Ξανθός. Σε ΜΕΘ έχουν προσληφθεί περίπου 65 γιατροί και 200 νοσηλευτές, ενώ σε εξέλιξη ειναι συμπληρωματική προκήρυξη με στόχο να καλυφτούν και οι 500 θέσεις που είχε  προδιαγράψει εξ αρχής το Υπουργείο (100 γιατροί και 400 νοσηλευτές με διετή σύμβαση), με στόχο την εξάλειψη των λιστών αναμονής. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται καταγραφή των κενών οργανικών θέσεων στις ΜΕΘ , ώστε να προκηρυχτούν οι θέσεις που απαιτούνται. Η Αριστοτέλους προσανατολίζεται στην πρόσληψη περίπου 150 ή ακόμη και 180 θέσεων.
«Ταυτόχρονα έχουμε ζητήσεις από την επιστημονική εταιρεία της Εντατικολογίας και το ΚΕΣΥ να παρουσιάσουν προτάσεις ώστε να συσταθεί και σχετικό πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών ΜΕΘ, δηλαδή για το πότε θα πρέπει να εισάγεται ένα περιστατικό στη μονάδα και πότε κρίνεται επίσης ότι μπορεί να μεταφερθεί  από κει. Εκεί υπάρχει ένα έλλειμμα», παραδέχθηκε ο Υπουργός Υγείας.  Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό έχει ήδη γίνει μεγάλη προσπάθεια και στην εκπαίδευση των γιατρών.
Το τρίτο επίπεδο παρεμβάσεων αφορά τα μεταμοσχευτικά κέντρα, τα οποία έχουν δεχθεί πλήγμα  λόγω των περικοπών και του παγώματος προσλήψεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται πως έχει μπει στην τελική ευθεία η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου Νοσοκομείου «δίδυμου» με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που θα λειτουργεί ως κοινωφελές ίδρυμα, σε διασύνδεση με το ΕΣΥ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φάρμακα απώλειας βάρους: Σε ποιες άλλες παθήσεις δοκιμάζονται και χρησιμοποιούνται

Αρνητικά τα αποτελέσματα για το Αλτσχάιμερ, ενθαρρυντικά για άλλες νόσους

Πρώτες ουρολογικές επεμβάσεις με da Vinci SP στην Ελλάδα

Στο Metropolitan οι πρώτες ουρολογικές επεμβάσεις με το νέο ρομποτικό σύστημα μίας οπής στη ΝΑ Ευρώπη

To Νοσοκομείο «Παπανικολάου» φωτίζεται πορτοκαλί για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η πρωτοβουλία στέλνει μήνυμα ευαισθητοποίησης, με έμφαση φέτος στη ραγδαία εξάπλωση της ψηφιακής βίας

Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ίδρυση Ελληνικού Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης»

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με τις νέες αρμοδιότητες και η μετεξέλιξή της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθελοντική Αιμοδοσία διοργανώνει την 1η Δεκεμβρίου η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και είναι ανοικτή για το κοινό

Οι συλλογικές συμβάσεις βγαίνουν… από τα μνημόνια – Βίντεο

Οι τρεις άξονες της νέας Κοινωνικής Συμφωνίας και τα επόμενα βήματα

Φάρμακα απώλειας βάρους: Σε ποιες άλλες παθήσεις δοκιμάζονται και χρησιμοποιούνται

Αρνητικά τα αποτελέσματα για το Αλτσχάιμερ, ενθαρρυντικά για άλλες νόσους

Πρώτες ουρολογικές επεμβάσεις με da Vinci SP στην Ελλάδα

Στο Metropolitan οι πρώτες ουρολογικές επεμβάσεις με το νέο ρομποτικό σύστημα μίας οπής στη ΝΑ Ευρώπη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ανακοίνωση ΣΠΑΤΕ για την επιβολή δικαιώματος συμβολαίου σε υφιστάμενα προγράμματα υγείας

Για κάθε νόμιμη ενέργεια επιφυλάσσεται ο Σύλλογος, δεδομένης της απουσίας κρατικού ελέγχου και αντικειμενικού προσδιορισμού της χρέωσης

ΕΑΔΕ: Παρέμβαση για εγκύκλιο Εθνικής Ασφαλιστικής σχετικά με το δικαίωμα συμβολαίου

Άμεση ανάκληση ζητά η ΕΑΔΕ, κάνοντας λόγο για «όχημα με στόχο την τροποποίηση υφιστάμενων ασφαλιστικών συμβάσεων»

Eurolife FFH: Μέγας Χορηγός στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Με τη συμβολή της στη γιορτή του ΕΕΑ η ασφαλιστική στάθηκε για άλλη μια φορά στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

ΠΟΑΔ: «Black Friday και στις ασφαλίσεις;»

«Τα εναλλακτικά δίκτυα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων δεν είναι κολυμπήθρες του Σιλωάμ» τονίζει στην παρέμβασή της η Ομοσπονδία

Εθελοντική Αιμοδοσία διοργανώνει την 1η Δεκεμβρίου η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και είναι ανοικτή για το κοινό