Atradius: Μονόδρομος η ασφάλιση πιστώσεων για μια υγιή οικονομική ανάπτυξη

«Η ασφάλιση πιστώσεων αποτελεί μονόδρομο στην πορεία για υγιή οικονομική ανάπτυξη». Τον τίτλο του συνεδρίου επιβεβαίωσαν τόσο οι εισηγητές όσο και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Atradius, της ηγέτιδας εταιρίας ασφάλισης πιστώσεων στην Ελλάδα. Όλοι οι εισηγητές επεσήμαναν τη σημασία διασφάλισης του επιχειρηματικού ρίσκου, σε ένα ασταθές, ιδιαίτερα απαιτητικό και συνεχώς εναλλασσόμενο οικονομικό περιβάλλον. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Απριλίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Δημήτρης Μαζαράκης, ο οποίος απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό επεσήμανε ότι η ασφάλιση πιστώσεων αποτελεί ένα πολυεργαλείο, τόσο για τις συναλλαγές στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και συμβάλει στην άντληση και διασφάλιση της ρευστότητας, που είναι το βασικό ζητούμενο των επιχειρήσεων. Ο ασφαλιστής πιστωτικού κινδύνου αποτελεί επίσης, πρόσθεσε, έναν πολύ καλό σύμβουλο για τους επιχειρηματίες, ο οποίος αξιοποιώντας την διεθνή εμπειρία του είναι σε θέση να τον παροτρύνει ή να τον αποτρέψει από το να κάνει την όποια επιχειρηματική κίνηση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων Θεοδώρα Ιωάννα Οικονομοπούλου, ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ισπανίας Jorge Andreu Arasa, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων Παναγιώτης Λελεδάκης, μεσίτες ασφαλίσεων, διαμεσολαβητές, εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιριών, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και δημοσιογράφοι. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο οικονομολόγος Γιάννης Σιάτρας.

Ο πρώτος εισηγητής κος Andreas Tesch, CMO της Atradius Group of Companies, αναφέρθηκε στις βασικές αρχές και στα κύρια χαρακτηριστικά της ασφάλισης πιστώσεων. Εξήγησε πώς μέσα από την ασφάλιση πιστώσεων, αναβαθμίζεται η πιστοληπτική αξιολόγηση μίας εταιρίας στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο και πώς αυτή προστατεύεται από έκτακτους κινδύνους. Παράλληλα, ανέλυσε τη διεθνή δράση της Atradius και, μέσα από την εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων -case studies, μοιράστηκε με το κοινό τις εμπειρίες που ο ίδιος έχει αποκτήσει από την πολυετή δραστηριοποίησή του στον τομέα αυτόν.

Ο κος Γεράσιμος Τζέης, Διευθύνων Σύμβουλος της Atradius Ελλάδος, τόνισε ότι η ασφάλιση των εμπορικών πιστώσεων είναι ένα χρήσιμο ασφαλιστικό εργαλείο το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τις Ελληνικές επιχειρήσεις:

-προστασία έναντι της μη πληρωμής από αφερέγγυους πελάτες,

-ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της επιχείρησης,

-πρόληψη των επισφαλειών,

-πρόσβαση σε ευκολότερη και φτηνότερη χρηματοδότηση

Κάνοντας μια αναδρομή από το 1998, από τα πρώτα χρόνια της ασφάλισης πιστώσεων στην Ελλάδα, ανέλυσε το πώς η ασφάλιση πιστώσεων, προσαρμοζόμενη στις διαφορετικές μορφές του πιστωτικού κινδύνου της Ελληνικής οικονομίας, μπορεί να προσφέρει στις ασφαλισμένες επιχειρήσεις ένα ή συνδυασμούς από τα παραπάνω ευεργετήματα.

Τέλος ανέφερε ότι η Atradius, με τα πιστωτικά όρια που παρέχει στις ασφαλισμένες επιχειρήσεις, ασφαλίζει πιστωτικό κύκλο εργασιών της τάξης των 10 δις ευρώ, τόσο εγχώριο όσο και εξαγωγικό.

Ο κος Τζέης ανακοίνωσε, επίσης, την θεσμοθέτηση δύο ετήσιων Knowledge Labs, εργαστηρίων γνώσης με εξειδικευμένη θεματολογία, τα οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν 25-30 εκπρόσωποι επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Knowledge Lab με θέμα την ασφάλιση πιστωτικού κινδύνου στον τoμέα των φρούτων και λαχανικών και στις 20 Οκτωβρίου 2017 το 2ο, με θέμα την ασφάλιση πιστωτικού κινδύνου στον τομέα της ναυτιλίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο atradius@deonteam.gr το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή.

Ο Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λεκκός αναφέρθηκε στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας κατά τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας τους μακροοικονομικούς κινδύνους που προβάλλουν σήμερα, οι οποίοι περιορίζουν τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας. Ο κος Λεκκός ανέφερε ότι κατά το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να κυμανθεί περί το 0,7%.

Παράλληλα, ο κος Λεκκός ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και επεσήμανε τις περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας από αυτό. Τέλος, αναφέρθηκε στα νέα χαρακτηριστικά που σταδιακά αποκτούν οι εταιρίες κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης, χαρακτηριστικά που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους στο μέλλον, αλλά και στις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές χρηματοδότησής τους απ’ αυτό.

Η κα Μαρία Παπαζαρκάδα, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Atradius Ελλάδος, παρουσίασε τις δυνατότητες που προσφέρει η ασφάλιση των πιστώσεων, καθώς και τα ειδικά προϊόντα που οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να καλύψουν την ανάγκη τους για χρήση εξειδικευμένων, tailor made εργαλείων, που τους διασφαλίζουν χρηματοδότηση, ανάπτυξη και ρευστότητα.

Αναφερόμενη στη δυνατότητα ασφάλισης μίας εμπορικής συναλλαγής από τη λήψη της παραγγελίας μέχρι την εξόφληση ή αποζημίωση της απαίτησης, η κα Παπαζαρκάδα παρουσίασε τις απόψεις των πελατών της Atradius Ελλάδος, οι οποίοι την κατατάσσουν στο υψηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης των αναγκών τους και προστασίας των συμφερόντων τους, αναφέροντας ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της συνεργασίας τους με την Atradius συνοψίζονται στις αξίες: Εξυπηρέτηση, Υποστήριξη, Προστασία, Εμπιστοσύνη, Πρόληψη, Χρηματοδότηση, Ευελιξία, Συνέπεια, Καινοτομία.

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων τη σκυτάλη πήραν οι κυρίες Ειρήνη Νιώτη από τη Folli Follie, Χαρά Βαρδακάρη από την Πειραιώς Factoring και οι κύριοι Σπύρος Γρηγοράτος από τη Δημητριακή Α.Ε., Παντελής Κοντόρης από τη Βιανέξ Α.Ε. παρουσιάζοντας τη δική τους εμπειρία από την αξιοποίηση των συμβολαίων ασφάλισης επιχειρηματικού κινδύνου, υπερθεματίζοντας για την αναγκαιότητα πρόληψης των συνεπειών ανάληψης επιχειρηματικών κινδύνων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*