American Hellenic Hull Insurance: Επενδύει στην Κύπρο και μετατρέπεται σε παγκόσμια δύναμη

της Ελενας Ερμείδου

Εναν ακόμα ναυτασφαλιστή με ελληνικές ρίζες απέκτησε η Κυπριακή ναυτιλία. Η American Hellenic Hull Insurance (AHHIC) έλαβε άδεια λειτουργίας μόλις πριν εννέα μήνες στην Κύπρο ως η πρώτη SolvencyII ναυτασφαλιστική εταιρία. Σήμερα παρουσιάζει θεαματική αύξηση εργασιών, έχοντας ασφαλίσει σε μόλις εννέα μήνες 1.500 ποντοπόρα πλοία. Βάσει του Solvency II οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να έχουν τα κεφάλαια για να καλύπτουν κατά 99,5% τους ασφαλιστικούς κινδύνους που αναλαμβάνουν – η AHHIC είναι στο 133%. Ισχυρή και διαφανής διακυβέρνηση: ο εξωτερικός έλεγχος γίνεται από τη Moore Stephens, ο εσωτερικός έλεγχος από τη KPMG, ο αναλογιστής είναι η LUX actuaries.

Αυτά δήλωσαν από κοινού οι κ.κ. Vincent Solarino Πρόεδρος ΔΣ της νέας εταιρίας American Hellenic Hull Insurance και Πρόεδρος του American P&I Club και Ηλίας Τσακίρης, Διευθύνων Σύμβουλος της American Hellenic Hull Insurance στην πρώτη Εταιρική παρουσίαση της American Hellenic Hull Insurance στην Κυπριακή ναυτιλιακή και ασφαλιστική αγορά στην Λεμεσό της Κύπρου. Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με 100 σημαντικούς μεσίτες ασφαλειών από 7 μεγάλους ναυτιλιακούς προορισμούς ενώ, η παρουσίαση της έχει γίνει ήδη στις 4 μεγάλες ναυτιλιακές αγορές της Ασίας, Αμερικής, Λονδίνου, Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο ηεταιρεία  ένα ισχυρό  Διοικητικό Συμβούλιο για εταιρική διακυβέρνηση υπό το καθεστώς της Ευρωπαϊκής οδηγίας Solvency-II, με ένα μίγμα στελεχών από την παγκόσμια και Κυπριακή αγορά (Ανδρέας Γεωρκάτζης της LLC law firm, Δήμος Δήμου της Fidelius Management Services, Μανώλης Χατζημανώλης της Qualified Business Services, και από το American P&I Club οι κ.κ. Joe Hughes, CEO – Δωροθέα Ιωάννου, Global Business Development Director – James Corcoran, Chairman της H2 Holdings Inc. NY). H AHHIC, ο ίδιος συμπλήρωσε, αποτελεί στρατηγική και οικονομική επένδυση του American P&I Club που έγινε στην Κύπρο, επιλέγοντας αποκλειστικούς διαχειριστές και managers της νέας εταιρίας τον Ηλία Τσακίρη και την ομάδα της Hellenic Hull Management.

 Ο κος Vincent Solarino, εξηγώντας τους λόγους της επένδυσης  δήλωσε ότι η Κύπρος είναι μία Ευρωπαϊκή χώρα η οποία παρέχει Ευρωπαϊκό διαβατήριο. Αποτελεί μία χώρα φιλική στις επενδύσεις,  χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Παρέχει εξαιρετικού επιπέδου δημόσιες αρχές, που βοηθούν, ενημερώνουν, καθοδηγούν τις επιχειρήσεις για να πετύχουν και όχι για να αποτύχουν. Τέλος ,τόνισε ότι παρέχει τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου στα πρότυπα της Αγγλικής ναυατασφαλιστικής αγοράς και πρόκειται για μία αγορά  με διεθνείς διασυνδέσεις

Από την πλευρά του ο κος Ηλίας Τσακίρης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας επεσήμανε ότι μέσα στους 9 μήνες «μας ζητήθηκαν ασφαλιστικές προσφορές για 5.000 πλοία, αλλά ασφαλίσαμε το 1/3 με επιλεκτικά κριτήρια ποιότητας και μοντέλα ανάλυσης κινδύνων».

Στόχος για τηνAmerican Hellenic Hull Insurance  τα 4.000 ασφαλισμένα πλοία έως το 2020.

Η AHHIC, προσέθεσε «είναι τυπικά ένα startup στην αγορά των ναυτασφαλειών, κάνουμε  ‘scale-up’ με την υποστήριξη του American P&I Club».

Κλείνοντας την ομιλία του μεταξύ άλλων υπογράμμισε «πώς έχουμε την ιστορία και την εμπειρία 22 ετών, από τον πρώτο Αλληλοασφαλιστικό Σύνδεσμο που δημιουργήσαμε για την Ελληνική και Κυπριακή ναυτιλία, έχοντας διαχρονικά ασφαλίσει το 25% του Ελληνόκτητου στόλου πλοίων».

Προφίλ American P&I Club

  • Ιδρύθηκε: 1917 στη Νέα Υόρκη (φέτος εορτάζει τα 100 χρόνια ιστορίας του)
  • Γραφεία: NY, Houston, London, Piraeus, Hong Kong and Shanghai.
  • Εξυπηρετεί πολλές χώρες, επικοινωνεί σε 11 διαφορετικές γλώσσες
  • Μέλος του International Group of P&I Clubs (τα 13 club ναυτικής προστασίας έναντι αστικών ευθυνών ασφαλίζουν το 90% του παγκόσμιου τονάζ)
  • Το International Group αγοράζει αντασφάλειες από 100 εκατ. δολλάρια έως και 3,1 δις. δολλάρια

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*