back to top
19.2 C
Athens
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026

Το Brexit μπορεί να πλήξει την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ανησυχίες ότι οι πρόσφατες απώλειες στις αγορές που πυροδοτήθηκαν από το Brexit θα πλήξουν την κεφαλαιακή επάρκεια των βρετανικών ασφαλιστικών ομίλων, εγείροντας ανησυχίες για την ικανότητά τους να καταβάλλουν μερίσματα ή να επιστρέφουν κεφάλαια στους επενδυτές, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Solvency II, οι ασφαλιστικοί όμιλοι της ΕΕ πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τον επενδυτικό κίνδυνο και τα μοντέλα φερεγγυότητας πρέπει να επικαιροποιούνται σε τακτική βάση. Ειδικά οι όμιλοι ασφαλειών ζωής  επενδύουν στις αγορές ομολόγων προκειμένου να “ευθυγραμμίσουν” τις αποδόσεις τους με τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και το τελευταίο διάστημα τοποθετούνται ολοένα και περισσότερο στην αγορά εταιρικών ομολόγων που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα κρατικα΄. Ομως, η εμπιστοσύνη στα βρετανικά εταιρικά ομόλογα μειώθηκε. Και τα χρηματιστήρια, εξάλλου,  -όπου επίσης επενδύουν οι ασφαλιστικές- εξασθένισαν, καταγράφοντας την Παρασκευή και τη Δευτέρα τις μεγαλύτερες διήμερες απώλειες από τις μαύρες ημέρες του Οκτωβρίου του 2008 (στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers) προτού σταθεροποιηθούν την Τρίτη.

“Τα μοντέλα της  Solvency II ειναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κινήσεις στα πιστωτικά spreads, τα χρηματιστήρια, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα επιτόκια, τις τιμές των ακινήτων και άλλων αξιών”, δήλωσε στο Reuters o Marcus Rivaldi, στέλεχος της Twelve Capital. “Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην καθημερινή λειτουργία των ασφαλιστικών στη Βρετανία θα είναι σχετικά περιορισμένος”.

- Advertisement -

H μετοχή της Legal & General κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των ασφαλιστικων του δείκτη FTSE 100,  αφού με απώλειες 30% από το κλείσιμο της Πέμπτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Moody’s, ο  δείκτης φερεγγυότητας της εταιρείας θα υποχωρούσε στο 158% σε περίπτωση μείωσης των βρετανικών επιτοκίων λόγω Brexit, από 169% στα τέλη Δεκεμβρίου. Η JP Morgan υπολόγισε τον τρέχοντα δείκτη φερεγγυότητας της L&G στο 150%.

Ενας δείκτης φερεγγυότητας κοντά στο 100% σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές έχουν αρκετά κεφάλαια για να καλύψουν τους κινδύνους από underwriting, επενδύσεις και την λειτουργία τους, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οι εταιρείες ασφαλειών ζωής θα έπρεπε να έχουν δείκτη φερεγγυότητας τουλάχιστον 160%, με δεδομένες τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. “Εάν η αστάθεια και η μεταβλητότητα παραμείνουν, τότε πιστεύουμε ότι όμιλοι όπως η Prudential και η Legal & General θα έχουν κεφαλαιακά προβλήματα”, εκτιμά η JP Morgan.

Οι μετοχές της Prudential έχουν υποχωρήσει κατά 20% περίπου μετά το δημοψήφισμα. Οσο για τη Aviva, η μετοχή της οποίας υποχώρησε την Παρασκευή έως και 30% σε χαμηλό τετραετίας, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η κεφαλαιακή της θέση είναι ισχυρή. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι εταιρίες ασφαλειών ζωής της Βρετανίας κινδυνεύουν με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας εάν υπάρξει “διατηρήσιμη οικονομική αδυναμία και ουσιαστική επιδείνωση στις αγοραίες τιμές των αξιών”.  Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι η εξασθένιση της στερλίνας μπορεί να ευνοήσει ορισμένους ομίλους, ενισχύοντας την κερδοφορία από τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Οπως σημείωσε και ο Nick Martin της Polar Capital, “Σε τέτοιες καταστάσεις, υπάρχουν συχνά ευκαιρίες…”

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ευρωβαρόμετρο: Η διεθνής συνθήκη γεννά υψηλές προσδοκίες από την ΕΕ, άγχος και αβεβαιότητα κυριαρχούν στην Ελλάδα

Παρά τις αυξημένες οικονομικές ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν τον προστατευτικό και συνεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, καθώς και την ποιότητα ζωής που προσφέρει

Allianz: Ο κόσμος στην Ευρώπη κρατά μικρό καλάθι για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις

Μεγάλη έρευνα δείχνει επίσης ότι, αν και η ευθύνη για τη συνταξιοδότηση μετατίθεται ολοένα περισσότερο στα άτομα, πολλοί δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει υψηλός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από έναν ρυθμό αύξησης  κατά 1,4% το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατασκευών προβλέπεται ότι μειωθεί το 2026

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Medifirst: Κατ’ οίκον αιμοληψία για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου

Μια υπηρεσία που απαντά στις ανάγκες όσων δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή επιθυμούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις τους

Ο Σεπτέμβριος επαναφέρει στο προσκήνιο τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο, οι καθημερινές υποχρεώσεις επανέρχονται και μαζί τους ζητήματα που συχνά μετατίθενται για «μετά τις διακοπές»

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Το Insurance World στο MDRT Day 2026 – Διάλογος με τους leaders της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Με ενεργό παρουσία στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Aldemar Olympian Village στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε σήμερα το Insurance World

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea

Ε.Ε.Α.-Πάντειο: 5 εξειδικευμένα διαδικτυακά σεμινάρια – 1o webinar: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διοίκηση και στην Εκπαίδευση: Εργαλεία και Τεχνικές» | Πέμπτη 1/10

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σταθερά προσηλωμένο στη συνεχή επιμόρφωση και την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων

Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει υψηλός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από έναν ρυθμό αύξησης  κατά 1,4% το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατασκευών προβλέπεται ότι μειωθεί το 2026

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.