back to top
31.9 C
Athens
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026

Πάροχοι Υγείας: «Με το μαχαίρι στο λαιμό» και για τις ενστάσεις στους ελέγχους εκκαθάρισης

Μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για τους Ιδιώτες Παρόχους Υγείας, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία αποφάσισε να «φορτώσει στις πλάτες τους» και την εξέταση των ενστάσεων επί των ελέγχων εκκαθάρισης.

Η  αποσαφήνιση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ της ακολουθούμενης διαδικασίας για την υποβολή ενστάσεων κατά των πορισμάτων ιατρικού ελέγχου ήταν ένα αίτημα που είχαν εκφράσει εξαρχής οι Πάροχοι Υγείας όταν ανακοινώθηκε ο νέος τρόπος εκκαθάρισης των δαπανών. Οι περικοπές μεγάλων ποσών από τα δεδουλευμένα τους για διοικητικές παραλείψεις όπως η απουσία υπογραφής εκ μέρους του ασφαλισμένου (εδώ) είχαν κάνει ακόμη πιο επιτακτικό αυτό το αίτημα, στο μεταξύ. Η ανακοίνωση προσφάτως της Ομάδας που θα ασχολείται με το αντικείμενο αυτό, καθώς και της διαδικασίας για την υποβολή κι εξέταση των ενστάσεων, όμως, αποτέλεσαν ένα ακόμη «πλήγμα» στην ήδη εύθραυστη σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

- Advertisement -

Ένα πρώτο «αγκάθι» αφορά τη σύνθεση της Ομάδας αξιολόγησης των ενστάσεων και πιο συγκεκριμένα στην απουσία εκπροσώπου των Παρόχων Υγείας. Μάλιστα, η 5μελής Ομάδα αποτελείται μόνο από διοικητικά στελέχη του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από εκπροσώπους της μίας από τις αντίδικες πλευρές εν προκειμένω. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι υπάλληλοι που προβαίνουν στον αρχικό έλεγχο, συμμετέχουν και στην αξιολόγηση των ενστάσεων (!).

Δεύτερο «σημείο τριβής» αποτελεί η επιβάρυνση των Παρόχων Υγείας για την υποβολή αυτή καθαυτή των ενστάσεων, με παράβολο το οποίο θα κατατίθεται υπέρ ΕΟΠΥΥ. Στη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα (Απόφαση 475, Συνεδρίαση 281/01-06-2016 ΕΟΠΥΥ) προβλέπεται, μάλιστα, η παρακράτηση ποσού ίσο με το 2% της αξίας της σχετικής υποβολής, δηλαδή του συνόλου των υποβληθέντων δαπανών και όχι μόνο του αμφισβητούμενου ποσού. Κι αυτό, τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις, η υπαιτιότητα για την περικοπή βρίσκεται στον ίδιο το Φορέα (εδώ κι εδώ). Αξίζει να σημειωθεί δε πως το ποσοστό της παρακράτησης δεν αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 02-06-2016).

- Advertisement -

Αδιευκρίνιστος παραμένει, στο μεταξύ, ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης των ενστάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας Πάροχος Υγείας ο οποίος θα κάνει ένσταση, δεν ξέρει για πόσο χρονικό διάστημα θα περιμένει να τελεσιδικήσει, ενώ οι υποχρεώσεις του συνεχίζουν να τρέχουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει έναν στοιχειώδη οικονομικό προγραμματισμό.

Τα προαναφερόμενα ζητήματα έχουν δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στους Παρόχους Υγείας, η σχέση των οποίων με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο, δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο οδηγήθηκε για μία ακόμη φορά η Διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέων Συμβάσεων (εδώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, για τα προαναφερόμενα ζητήματα ήδη οι συμβεβλημένοι γιατροί ετοιμάζονται να προβούν σε νομικές ενέργειες, προκειμένου να προσβάλλουν την Απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την αξιολόγηση των ενστάσεων, θεωρώντας ότι το νομικό αυτό πλαίσιο δεν αφήνει κανένα συνταγματικό δικαίωμα στο γιατρό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μ. Θεμιστοκλέους στο 12th MedTech Conference: Μειώθηκαν οι οφειλές των νοσοκομείων στα 532 εκατ. ευρώ

Το #mtco26 ανέδειξε με σαφήνεια ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε περίοδο βαθιών μετασχηματισμών

12th MedTech Conference 2026: «Οι στρεβλώσεις παραμένουν – Ποιες μεταρρυθμίσεις έχουμε ανάγκη»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13/7 από την ethosEVENTS, με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και παράλληλη μετάδοση μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα – Η οδική ανευθυνότητα παραμένει καθημερινή πραγματικότητα!

Οι αριθμοί των ελέγχων δείχνουν ότι η Αστυνομία εντείνει τις προσπάθειές της. Το ερώτημα είναι αν και οι ίδιοι οι οδηγοί είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν νοοτροπία

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δρ. Χ. Νούνης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. θα συνεχίσει να συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Επαγγελματική Ασφάλιση: Το νέο Σχέδιο Νόμου, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι προοπτικές του θεσμού

O Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.), Δρ. Χρήστος Νούνης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «120' Markets»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δρ. Χ. Νούνης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. θα συνεχίσει να συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου

Σ. Σικοτάκη: Στρατηγική μας είναι να αναπτυχθούμε με σύνεση, σταθερά και ισορροπημένα

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Με τίτλο

Νέα προϊόντα ασφάλισης αυτοκινήτου από την NP Ασφαλιστική

Ο Κλάδος Ασφάλισης Οχημάτων εξελίσσεται συνεχώς και η ΝP Ασφαλιστική ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πελατών της

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών