back to top
21.8 C
Athens
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026

Πάροχοι Υγείας: «Με το μαχαίρι στο λαιμό» και για τις ενστάσεις στους ελέγχους εκκαθάρισης

Μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για τους Ιδιώτες Παρόχους Υγείας, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία αποφάσισε να «φορτώσει στις πλάτες τους» και την εξέταση των ενστάσεων επί των ελέγχων εκκαθάρισης.

Η  αποσαφήνιση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ της ακολουθούμενης διαδικασίας για την υποβολή ενστάσεων κατά των πορισμάτων ιατρικού ελέγχου ήταν ένα αίτημα που είχαν εκφράσει εξαρχής οι Πάροχοι Υγείας όταν ανακοινώθηκε ο νέος τρόπος εκκαθάρισης των δαπανών. Οι περικοπές μεγάλων ποσών από τα δεδουλευμένα τους για διοικητικές παραλείψεις όπως η απουσία υπογραφής εκ μέρους του ασφαλισμένου (εδώ) είχαν κάνει ακόμη πιο επιτακτικό αυτό το αίτημα, στο μεταξύ. Η ανακοίνωση προσφάτως της Ομάδας που θα ασχολείται με το αντικείμενο αυτό, καθώς και της διαδικασίας για την υποβολή κι εξέταση των ενστάσεων, όμως, αποτέλεσαν ένα ακόμη «πλήγμα» στην ήδη εύθραυστη σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

- Advertisement -

Ένα πρώτο «αγκάθι» αφορά τη σύνθεση της Ομάδας αξιολόγησης των ενστάσεων και πιο συγκεκριμένα στην απουσία εκπροσώπου των Παρόχων Υγείας. Μάλιστα, η 5μελής Ομάδα αποτελείται μόνο από διοικητικά στελέχη του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από εκπροσώπους της μίας από τις αντίδικες πλευρές εν προκειμένω. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι υπάλληλοι που προβαίνουν στον αρχικό έλεγχο, συμμετέχουν και στην αξιολόγηση των ενστάσεων (!).

Δεύτερο «σημείο τριβής» αποτελεί η επιβάρυνση των Παρόχων Υγείας για την υποβολή αυτή καθαυτή των ενστάσεων, με παράβολο το οποίο θα κατατίθεται υπέρ ΕΟΠΥΥ. Στη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα (Απόφαση 475, Συνεδρίαση 281/01-06-2016 ΕΟΠΥΥ) προβλέπεται, μάλιστα, η παρακράτηση ποσού ίσο με το 2% της αξίας της σχετικής υποβολής, δηλαδή του συνόλου των υποβληθέντων δαπανών και όχι μόνο του αμφισβητούμενου ποσού. Κι αυτό, τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις, η υπαιτιότητα για την περικοπή βρίσκεται στον ίδιο το Φορέα (εδώ κι εδώ). Αξίζει να σημειωθεί δε πως το ποσοστό της παρακράτησης δεν αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 02-06-2016).

- Advertisement -

Αδιευκρίνιστος παραμένει, στο μεταξύ, ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης των ενστάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας Πάροχος Υγείας ο οποίος θα κάνει ένσταση, δεν ξέρει για πόσο χρονικό διάστημα θα περιμένει να τελεσιδικήσει, ενώ οι υποχρεώσεις του συνεχίζουν να τρέχουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει έναν στοιχειώδη οικονομικό προγραμματισμό.

Τα προαναφερόμενα ζητήματα έχουν δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στους Παρόχους Υγείας, η σχέση των οποίων με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο, δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο οδηγήθηκε για μία ακόμη φορά η Διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέων Συμβάσεων (εδώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, για τα προαναφερόμενα ζητήματα ήδη οι συμβεβλημένοι γιατροί ετοιμάζονται να προβούν σε νομικές ενέργειες, προκειμένου να προσβάλλουν την Απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την αξιολόγηση των ενστάσεων, θεωρώντας ότι το νομικό αυτό πλαίσιο δεν αφήνει κανένα συνταγματικό δικαίωμα στο γιατρό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όταν το «ολιστικό» γίνεται άλλοθι για το «τα κάνω όλα»

Μια μεγάλη παρανόηση επιχειρεί να αποσαφηνίσει η Δρ. Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η HDI Global Belgium διευρύνει τις υπηρεσίες της στον τομέα της αεροπορίας με τη δημιουργία νέας ομάδας Aviation

Η HDI Global (HDI) Belgium ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας εξειδικευμένης ομάδας underwriting Αεροπορικών Κινδύνων (Aviation)

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Medifirst: Κατ’ οίκον αιμοληψία για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου

Μια υπηρεσία που απαντά στις ανάγκες όσων δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή επιθυμούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις τους

Ο Σεπτέμβριος επαναφέρει στο προσκήνιο τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο, οι καθημερινές υποχρεώσεις επανέρχονται και μαζί τους ζητήματα που συχνά μετατίθενται για «μετά τις διακοπές»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα EY: Οι CFOs καλούνται να υιοθετήσουν το AI

Οι CFOs βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της δημιουργίας αξίας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον.

Η HDI Global Belgium διευρύνει τις υπηρεσίες της στον τομέα της αεροπορίας με τη δημιουργία νέας ομάδας Aviation

Η HDI Global (HDI) Belgium ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας εξειδικευμένης ομάδας underwriting Αεροπορικών Κινδύνων (Aviation)

Η ασφάλιση πριν από τη ζημιά

Η φύση των κινδύνων αλλάζει και μαζί της αλλάζει και ο ρόλος της ασφάλισης.

H ERGO Group πιστεύει στη δύναμη της ΑΙ και το κάνει πράξη

Από την 1η Οκτωβρίου 2026, ο Guy Goldstein αναλαμβάνει τον νεοσύστατο ρόλο του Chief Artificial Intelligence Officer

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης