back to top
17.3 C
Athens
Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026

Πάροχοι Υγείας: «Με το μαχαίρι στο λαιμό» και για τις ενστάσεις στους ελέγχους εκκαθάρισης

Μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για τους Ιδιώτες Παρόχους Υγείας, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία αποφάσισε να «φορτώσει στις πλάτες τους» και την εξέταση των ενστάσεων επί των ελέγχων εκκαθάρισης.

Η  αποσαφήνιση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ της ακολουθούμενης διαδικασίας για την υποβολή ενστάσεων κατά των πορισμάτων ιατρικού ελέγχου ήταν ένα αίτημα που είχαν εκφράσει εξαρχής οι Πάροχοι Υγείας όταν ανακοινώθηκε ο νέος τρόπος εκκαθάρισης των δαπανών. Οι περικοπές μεγάλων ποσών από τα δεδουλευμένα τους για διοικητικές παραλείψεις όπως η απουσία υπογραφής εκ μέρους του ασφαλισμένου (εδώ) είχαν κάνει ακόμη πιο επιτακτικό αυτό το αίτημα, στο μεταξύ. Η ανακοίνωση προσφάτως της Ομάδας που θα ασχολείται με το αντικείμενο αυτό, καθώς και της διαδικασίας για την υποβολή κι εξέταση των ενστάσεων, όμως, αποτέλεσαν ένα ακόμη «πλήγμα» στην ήδη εύθραυστη σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

- Advertisement -

Ένα πρώτο «αγκάθι» αφορά τη σύνθεση της Ομάδας αξιολόγησης των ενστάσεων και πιο συγκεκριμένα στην απουσία εκπροσώπου των Παρόχων Υγείας. Μάλιστα, η 5μελής Ομάδα αποτελείται μόνο από διοικητικά στελέχη του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από εκπροσώπους της μίας από τις αντίδικες πλευρές εν προκειμένω. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι υπάλληλοι που προβαίνουν στον αρχικό έλεγχο, συμμετέχουν και στην αξιολόγηση των ενστάσεων (!).

Δεύτερο «σημείο τριβής» αποτελεί η επιβάρυνση των Παρόχων Υγείας για την υποβολή αυτή καθαυτή των ενστάσεων, με παράβολο το οποίο θα κατατίθεται υπέρ ΕΟΠΥΥ. Στη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα (Απόφαση 475, Συνεδρίαση 281/01-06-2016 ΕΟΠΥΥ) προβλέπεται, μάλιστα, η παρακράτηση ποσού ίσο με το 2% της αξίας της σχετικής υποβολής, δηλαδή του συνόλου των υποβληθέντων δαπανών και όχι μόνο του αμφισβητούμενου ποσού. Κι αυτό, τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις, η υπαιτιότητα για την περικοπή βρίσκεται στον ίδιο το Φορέα (εδώ κι εδώ). Αξίζει να σημειωθεί δε πως το ποσοστό της παρακράτησης δεν αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 02-06-2016).

- Advertisement -

Αδιευκρίνιστος παραμένει, στο μεταξύ, ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης των ενστάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας Πάροχος Υγείας ο οποίος θα κάνει ένσταση, δεν ξέρει για πόσο χρονικό διάστημα θα περιμένει να τελεσιδικήσει, ενώ οι υποχρεώσεις του συνεχίζουν να τρέχουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει έναν στοιχειώδη οικονομικό προγραμματισμό.

Τα προαναφερόμενα ζητήματα έχουν δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στους Παρόχους Υγείας, η σχέση των οποίων με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο, δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο οδηγήθηκε για μία ακόμη φορά η Διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέων Συμβάσεων (εδώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, για τα προαναφερόμενα ζητήματα ήδη οι συμβεβλημένοι γιατροί ετοιμάζονται να προβούν σε νομικές ενέργειες, προκειμένου να προσβάλλουν την Απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την αξιολόγηση των ενστάσεων, θεωρώντας ότι το νομικό αυτό πλαίσιο δεν αφήνει κανένα συνταγματικό δικαίωμα στο γιατρό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γεωργιάδης για την πλατφόρμα Quality‑for‑All: Νέα εποχή αξιολόγησης στο ΕΣΥ

Σε εκδήλωση του ΠΟΥ παρουσιάστηκε η πλατφόρμα που υποστηρίζει τη συστηματική μέτρηση δεικτών ποιότητας και τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών

Μεγάλη πρόοδος στην πρόσβαση των Ευρωπαίων στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους

Η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, μεταξύ των χωρών όμως καταγράφονται μεγάλες διαφορές – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Καταγγελία για απάνθρωπη μεταχείριση νεφροπαθούς στο Ηράκλειο

Η φυλάκιση σε άκρως ακατάλληλες συνθήκες ενός ασθενούς τελικού σταδίου συνιστά κατά την ΠΟΝ περιστατικό επικίνδυνο για τη ζωή του και ηθικά απαράδεκτο

Νέα εφαρμογή για εντοπισμό ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο το ασθενοφόρο που έχουν καλέσει

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο όμιλος Reale επεκτείνεται σε όλη την αλυσίδα των υπηρεσιών υγείας μέσω στρατηγικής συμφωνίας με τη Lifenet

Υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 80% στο μετοχικό κεφάλαιο του ιταλικού ομίλου υγείας

«Γυναίκα και μαστός, μια σχέση ζωής»: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης στις 9/3 με κεντρική ομιλήτρια τη Ν. Παζαΐτη

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Σύλλογο Επιστημόνων Χαλανδρίου «Ευριπίδης»

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Ένας κοσμος με 8 δισεκατομμύρια λόγους για δράση

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ενσωματώνει ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες για να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους

Γεωργιάδης για την πλατφόρμα Quality‑for‑All: Νέα εποχή αξιολόγησης στο ΕΣΥ

Σε εκδήλωση του ΠΟΥ παρουσιάστηκε η πλατφόρμα που υποστηρίζει τη συστηματική μέτρηση δεικτών ποιότητας και τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα δυνατότητα από την Ορίζων Ασφαλιστική: Έκδοση εγγυητικών επιστολών για τουριστικά γραφεία

Η εταιρεία στηρίζει ουσιαστικά τους επαγγελματίες του κλάδου, με γρήγορες διαδικασίες, αξιοπιστία και εξειδικευμένη εξυπηρέτηση

Ο όμιλος Reale επεκτείνεται σε όλη την αλυσίδα των υπηρεσιών υγείας μέσω στρατηγικής συμφωνίας με τη Lifenet

Υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 80% στο μετοχικό κεφάλαιο του ιταλικού ομίλου υγείας

Νέα Διευθύντρια Πωλήσεων στην Brokers Union η Έλενα Μαζιώτη

Ενίσχυση της διοικητικής της ομάδας με ένα έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς

ΣAEK: Πρωτοβουλία θεσμικής συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης

Ο Σύνδεσμος κατέθεσε πρόταση για την εξειδίκευση ερευνητών που θα ασχολούνται με υποθέσεις ασφαλιστικής απάτης, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα

«Γυναίκα και μαστός, μια σχέση ζωής»: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης στις 9/3 με κεντρική ομιλήτρια τη Ν. Παζαΐτη

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Σύλλογο Επιστημόνων Χαλανδρίου «Ευριπίδης»