Γαλλία: Ακόμη και €2 δις μπορεί να κοστίσουν οι πλημμύρες

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται σύμφωνα με τις πιο «απαισιόδοξες» εκτιμήσεις το κόστος των πλέον καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες. Οι γαλλικοί ασφαλιστικοί όμιλοι (ΑΧΑ, CNP, Groupama κλπ.) αναμένεται να καταβάλουν αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποι του κλάδου είχαν τη Δευτέρα συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος έχει ήδη εξαγγείλει τη δημιουργία Έκτακτου Ταμείου για τη στήριξη των πλημμυροπαθών.

Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Σηκουάνα στο Παρίσι και αλλού αυξήθηκε 6 μέτρα πάνω από τα κανονικά επίπεδα και, παρότι άρχισε να υποχωρεί, ορισμένες περιοχές της κεντρικής Γαλλίας παραμένουν σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού».

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά το κόστος των πλημμυρών ίσως να είναι πολύ υψηλότερο από το 1 δις ευρώ» (σ.σ.: αριθμός που «κυκλοφόρησε» στα γαλλικά ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο), δήλωσε η αρμόδια υπουργός Ζυλιέτ Μεντέλ. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να υπάρχει μια αντίδραση που να συνάδει με τη σοβαρότητα της κατάστασης», πρόσθεσε, ζητώντας «δίκαιη και γρήγορη» αποζημίωση των πλημμυροπαθών.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 8 Ιανουαρίου θα χαρακτηρίσει και επισήμως τις πλημμύρες ως «φυσική καταστροφή», ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Η Ένωση Γαλλικών Ασφαλιστικών Εταιρειών AFA υπολόγισε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι το κόστος των πλημμυρών θα έφτανε στα 600 εκατ. ευρώ. Όμως η Maif, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, ανέβασε τον πήχη στα 2 δις ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Figaro».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*