back to top
21.2 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαΐου 2026

Τα ιατρικά λάθη η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου!

Καρδιά, καρκίνος και… ιατρικά λάθη. Αυτή είναι το «τρίγωνο του θανάτου», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι τα λάθη των γιατρών αποτελούν την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου, μετά την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε βάσιμα να υποθέσει κανείς ότι και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες κάτι ανάλογο συμβαίνει, μόνο που δεν γίνεται ευρέως γνωστό. Όσο για τις αναπτυσσόμενες και φτωχότερες χώρες, σε αυτές το πρόβλημα των θανατηφόρων ιατρικών λαθών είναι ακόμη χειρότερο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Μάρτιν Μάκαρι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν στοιχεία από τα αμερικανικά νοσοκομεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ τουλάχιστον 250.000 θάνατοι (σχεδόν το 10% των συνολικών θανάτων μέσα σε ένα έτος) οφείλονται σε κάποιου είδους ιατρικά σφάλματα.

- Advertisement -

Στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, βρίσκονται οι θάνατοι από καρδιά (περίπου 615.000 ετησίως) και ακολουθούν οι θάνατοι από καρκίνο (περίπου 592.000). Στην τέταρτη θέση -μετά τα ιατρικά λάθη- είναι οι θάνατοι από χρόνιες πνευμονοπάθειες (147.000) και στην πέμπτη τα ατυχήματα (133.000).

Τα θανατηφόρα λάθη των γιατρών περιλαμβάνουν τη λανθασμένη διάγνωση ασθένειας, τη χορήγηση φαρμάκων στα οποία ήταν αλλεργικοί οι ασθενείς, τους θανάτους από λοιμώξεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, τα σφάλματα στις χειρουργικές επεμβάσεις, το λάθος ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.ά.

- Advertisement -

Μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακόμη και το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ δεν διαθέτει κάποιον αξιόπιστο μηχανισμό για να καταγράφει τους θανάτους από ιατρικά λάθη. Ο αριθμός των 250.000 θανάτων ετησίως βασίζεται σε στατιστική εκτίμηση, που μπορεί να διαφέρει από τον πραγματικό. Όμως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτή η εκτίμηση μάλλον είναι χαμηλότερη από την πραγματικότητα, καθώς κατά πάσα πιθανότητα οι θάνατοι από ιατρικά λάθη είναι ακόμη περισσότεροι, καθώς περιλαμβάνουν μόνο όσους συμβαίνουν στα νοσοκομεία, όμως ιατρικά λάθη συμβαίνουν και εκτός νοσοκομείων.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και συστηματική καταγραφή στο ζήτημα των ιατρικών λαθών, ώστε να επικρατήσει μια άλλη κουλτούρα, που θα διευκολύνει τους γιατρούς να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι ασφαλώς ρεαλιστικό να εξαλειφθούν τα ανθρώπινα λάθη από την ιατρική, αλλά μπορούν να βελτιωθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα, τα δίχτυα ασφαλείας και οι νοοτροπίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των σφαλμάτων.

Η μελέτη πάντως αναγνωρίζει ότι βασικό εμπόδιο για μεγαλύτερη διαφάνεια αποτελεί ο φόβος -όχι αβάσιμος- των γιατρών και των νοσοκομείων ότι, αν παραδεχθούν το μοιραίο λάθος τους, θα συρθούν στα δικαστήρια από τους συγγενείς των θανόντων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κλινική μελέτη δείχνει νέα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η πρωτοποριακή μελέτη CLIMEDIN αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών

Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας: Η Ελλάδα γίνεται ευρωπαϊκό πρότυπο

8 στα 10 παιδιά πέτυχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, ενώ 4 στα 10 με συνοδά νοσήματα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση

Γεωργιάδης: «Η συνεργασία με το Κέντρο του Ιπποκράτους στο Σικάγο θα σώσει ζωές»

Τη σημασία της συνεργασίας του ελληνικού συστήματος υγείας με το πρότυπο oγκολογικό κέντρο επεσήμανε ο υπουργός Υγείας

Οι ΤΟΜΥ δίπλα στον πολίτη: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις το 2025

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τις αυξημένες τοπικές ανάγκες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κλινική μελέτη δείχνει νέα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η πρωτοποριακή μελέτη CLIMEDIN αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών

Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας: Η Ελλάδα γίνεται ευρωπαϊκό πρότυπο

8 στα 10 παιδιά πέτυχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, ενώ 4 στα 10 με συνοδά νοσήματα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση

Ενίσχυση του ΕΣΥ και «Προσωπικός Βοηθός»: Οι εξελίξεις που παρακολουθεί στενά και η ασφαλιστική αγορά

Η αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας επηρεάζει τις ισορροπίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αλλά και τη διαμόρφωση νέων προϊόντων

Γεωργιάδης: «Η συνεργασία με το Κέντρο του Ιπποκράτους στο Σικάγο θα σώσει ζωές»

Τη σημασία της συνεργασίας του ελληνικού συστήματος υγείας με το πρότυπο oγκολογικό κέντρο επεσήμανε ο υπουργός Υγείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων: Αυξημένη κατά 7,3% η παραγωγή το 2025

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΑΕΕ για τους βασικούς δείκτες του κλάδου

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων ο Σπύρος Κροκίδης

«Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ενισχύουν την ηγετική μας ομάδα και αποτελούν εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ν. Μακρόπουλος

Κλινική μελέτη δείχνει νέα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η πρωτοποριακή μελέτη CLIMEDIN αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών

Όταν το κράνος φαίνεται άθικτο αλλά δεν προστατεύει πλέον!

Το θέμα ανέδειξε με ενημερωτική παρέμβαση η Apeiron Insurance Project

Sofos Insurance Agency: Ταξίδι επιβράβευσης πωλήσεων στη μεσαιωνική Μπριζ

Θρ. Σοφός: «Επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, με συνεργασία και ομαδική δουλειά, απέδειξαν ότι μπορούν να επιτύχουν κάθε στόχο»