back to top
14.1 C
Athens
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

Γιορτές με άδειες τσέπες στον ΕΟΠΥΥ – Προβληματισμός σε πολλά επίπεδα στους γιατρούς

Τον προβληματισμό τους για μια σειρά παρεμβάσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του ΕΟΠΥΥ εκφράζουν οι συμβεβλημένοι γιατροί, παρά την επί της αρχής συμφωνία τους με αυτή την προσπάθεια.

Ο κλάδος εκτιμά πως οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού του Οργανισμού θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: 1) μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, 2) ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του ιατρικού κόσμου και 3) επίσπευση της πληρωμής των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρονολογούνται από το 2012. «Αντ’ αυτού, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε και να διαμαρτυρηθούμε για τα έντονα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο τρέχον χρονικό διάστημα από σωρεία δυσλειτουργιών» λέει η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας καταρχήν τη δυσαρέσκεια των συμβεβλημένων γιατρών για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται για την πλήρη εκκαθάριση των δαπανών Ιανουαρίου 2016, ενώ εκκρεμούν αυξημένες υποχρεώσεις (εδώ).

- Advertisement -

Σε συνδυασμό με την εκκαθάριση, τους συμβεβλημένους γιατρούς προβληματίζει επίσης ο νέος τρόπος υποβολής των παραστατικών, τα οποία πλέον κατατίθενται στην Αθήνα απ’ όλη την Ελλάδα (εδώ). «Οι εικόνες από την υπηρεσία αυτή είναι προς το παρόν απογοητευτικές, ως προς την οργάνωση, χωρίς καμία ασφαλή διαδικασία ως προς τον τρόπο παραλαβής των παραστατικών» αναφέρει η κ. Μαστοράκου, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η γραφειοκρατία παραμένει πολύπλοκη, δεδομένου ότι και πάλι χρειάζεται η προσκόμιση στις Πε.Δι. της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας».

«Αγκάθι» αποτελούν και οι νέες οδηγίες συνταγογράφησης για παρακλινικές εξετάσεις και επισκέψεις (εδώ) για τις οποίες ο γιατρός δεν γνωρίζει εξαρχής εάν ο ασφαλισμένος δικαιούται δωρεάν επίσκεψη, ενώ εντοπίζονται και ασάφειες στην προβλεπόμενη διαδικασία σε περίπτωση υπέρβασης. «Με ποια κριτήρια ο ιατρός θα κληθεί για εξηγήσεις, κυρώσεις ή πρόστιμο και με ποιο δικαίωμα ένστασης και επαναφοράς με επαρκέστερη επιστημονική τεκμηρίωση (κατευθυντήριες οδηγίες);»ρωτάει σχετικά η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

- Advertisement -

Ο κλάδος άλλωστε βρίσκεται ήδη επί ποδός με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στο Ασφαλιστικό (εδώ κι εδώ), καθώς και σε ετοιμότητα για την αποτροπή υπογραφής «λεόντειων» όρων ενόψει της υπογραφής νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φάρμακα απώλειας βάρους: Σε ποιες άλλες παθήσεις δοκιμάζονται και χρησιμοποιούνται

Αρνητικά τα αποτελέσματα για το Αλτσχάιμερ, ενθαρρυντικά για άλλες νόσους

Πρώτες ουρολογικές επεμβάσεις με da Vinci SP στην Ελλάδα

Στο Metropolitan οι πρώτες ουρολογικές επεμβάσεις με το νέο ρομποτικό σύστημα μίας οπής στη ΝΑ Ευρώπη

To Νοσοκομείο «Παπανικολάου» φωτίζεται πορτοκαλί για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η πρωτοβουλία στέλνει μήνυμα ευαισθητοποίησης, με έμφαση φέτος στη ραγδαία εξάπλωση της ψηφιακής βίας

Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ίδρυση Ελληνικού Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης»

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με τις νέες αρμοδιότητες και η μετεξέλιξή της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για τη χορήγηση της Ειδικής Παροχής Προστασίας Μητρότητας

Μετά τον εντοπισμό εσφαλμένων ανακλητικών πράξεων, η Υπηρεσία προχώρησε σε επανεξέταση / αποκατάσταση σχετικών περιπτώσεων

Εθελοντική Αιμοδοσία διοργανώνει την 1η Δεκεμβρίου η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και είναι ανοικτή για το κοινό – Δηλώστε συμμετοχή

Οι συλλογικές συμβάσεις βγαίνουν… από τα μνημόνια – Βίντεο

Οι τρεις άξονες της νέας Κοινωνικής Συμφωνίας και τα επόμενα βήματα

Φάρμακα απώλειας βάρους: Σε ποιες άλλες παθήσεις δοκιμάζονται και χρησιμοποιούνται

Αρνητικά τα αποτελέσματα για το Αλτσχάιμερ, ενθαρρυντικά για άλλες νόσους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πρόταση Κανονισμού Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση του Κανονισμού SFDR

Η ΕΑΕΕ ενημερώνει για τις πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν ως προς την τροποποίηση του Κανονισμού περί γνωστοποιήσεων αειφορίας

Στο +5,3% η παραγωγή ασφαλίστρων 9μήνου

Θετικό πρόσημο σε όλους τους κλάδους αποτυπώνει η νέα μελέτη της ΕΑΕΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου για ΣΣΕ: «Πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, απαιτείται συνέχεια»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ ζητά να διασφαλιστεί ότι η «κοινωνική συμφωνία» θα αποτελέσει βάση για λειτουργική και δίκαιη εργασιακή πραγματικότητα

ΕΙΑΣ: Σεμινάριο Ασφαλίσεων Ευθύνης και Κινδύνων Ανάκλησης Προϊόντος

Την Τρίτη 2 και την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025, σε περιβάλλον webinar ή φυσικής τάξης

«Ζήσε την Επιστήμη»: Allianz και Ίδρυμα Μποδοσάκη προάγουν την ποιοτική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα

Η Allianz συνέβαλε στη δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων ανά τη χώρα, αναβαθμίζοντας την εμπειρία περισσότερων από 1.300 μαθητών