back to top
14.6 C
Athens
Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026

Δ. Λύχρου: Αυτό που δεν παλεύεται είναι η φορολογική & ασφαλιστική εξόντωση του επαγγέλματός μας

Συνάδελφοι ,

 

- Advertisement -

Δεν είναι ο ρόλος μας  να κάνουμε  απλώς διαπιστώσεις, και είναι αλήθεια ότι δεν αρκούμαστε καθόλου σε αυτό, όπως  άλλωστε πολύ καλά καταλαβαίνουν και εκτιμούν τα Μέλη μας.

Όμως δεν είναι δυνατόν να μην καταγράψουμε  τα υπερβολικά φορτία που σωρρεύουν στο επάγγελμά μας η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Πολιτεία και η Εποπτική Αρχή.

- Advertisement -

Με επιδίωξη την εξυγίανση και την ισονομία στην άσκηση της Διαμεσολάβησης , – που και αυτά ακόμη και με τους κανόνες που τίθενται, εξακολουθούν να είναι ζητούμενα,  – ακυρώνουν την ουσία της δουλειάς μας, που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση και την πώληση.

–Και δεν υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες, αλλά ότι αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να είναι για όλους.

–Και ότι οι υπερβολικές ρυθμίσεις, που οριοθετούν τόσο στενά και περιοριστικά τις αξιακές και ατομικές πρωτοβουλίες, συχνά φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.

Πριν ακόμη χωνευτεί η IMD έρχεται η IDD, και ,  για όσους δεν τα πάνε καλά με τα αρκτικόλεξα ,  εννοούμε ότι η Οδηγία 2002/92 περί Διαμεσολάβησης, η οποία καθόρισε τις υποχρεώσεις του επαγγέλματός μας αντικαθίσταται από την IDD, και τίθεται σε διαβούλευση  από την ΔΕΙΑ .

 

Πριν καταλαγιάσει η σκόνη που σηκώθηκε από την εφαρμογή των Πράξεων 30 & 31 του Διοικητή της ΤτΕ , έρχεται η τροποποίησή τους.

Δύο χρόνια μας πήρε για να καταλάβουμε τελικά ότι όλος ο καβγάς έγινε για να αλλάξει ο τρόπος είσπραξης των ασφαλίστρων και τώρα τροποποιείται η Πράξη προκειμένου να αφαιρεθούν κάποια απαραίτητα κατα την γνώμη μας στοιχεία  που εμπεριείχε για να τηρούνται στοιχειωδώς τα ελάχιστα δικαιώματα του Διαμεσολαβητή.

 

Πριν καλοκαταλάβουμε  ότι πρέπει όλοι να καθόμαστε στα θρανία για επανεκπαίδευση και εξετάσεις , κάθε χρόνο επί 15 ώρες τουλάχιστον , και εφ΄ όρου επαγγελματικής ζωής, έρχεται η νέα ύλη του Πιστοποιητικού Δ΄, από την ΔΕΙΑ , που απαιτεί για να απαντηθεί  πτυχίο Οικονομικής Σχολής και 3 μεταπτυχιακά.

 

Όμως όλα τα παραπάνω παλεύονται και αντιμετωπίζονται με μεθοδική μελέτη, αγώνα και προσπάθεια.

 

Η νέα Οδηγία θα μελετηθεί και οι προτάσεις μας στην διαβούλευση  θα υποβληθούν , ελπίζοντας πάντα ότι θα εκτιμηθούν καλόπιστα.

 

Οι τροποποιήσεις των πράξεων 30 & 31, με τα ανησυχητικά κενά, τις ασάφειες και τις παραλήψεις τους, θα αντιμετωπισθούν με αγώνα των Σωματείων και της ΕΑΔΕ.

 

Οι προτάσεις μας για την επαναπιστοποίηση και την  ύλη των εξετάσεων για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα,  θα εκτιμηθούν και πιστεύουμε ότι θα ληφθούν υπ΄ όψιν  ώστε να  υπάρξει μία περίοδος ήπιας προσαρμογής.

Όλα παλεύονται…

 

Αυτό που δεν παλεύεται  είναι η φορολογική και ασφαλιστική εξόντωση του επαγγέλματός μας,  και αυτό είναι που έβγαλε όλους μας, για πρώτη φορά στο δρόμο και στις διαδηλώσεις.

Προσπαθούμε να αναδείξουμε ότι το επάγγελμά μας είναι ανάδελφο και μοναδικό,

γιατί κανένας άλλος επαγγελματίας δεν φορολογείται από το πρώτο ευρώ, στο σύνολο του εισοδήματός του, που δηλώνεται χωρίς καμία απομείωση.

 

Και ο αγώνας εδώ δυστυχώς είναι δύσκολος.

 

Πηγή: περιοδικό “Διασφαλίζω”

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΔΕ, ΠΣΑΣ, ΠΟΑΔ και ΕΕΑ: Τη Δευτέρα 26/1 η εκδήλωση ενημέρωσης για τη μείωση προμηθειών

Θα παρουσιαστεί νομική γνωμοδότηση και θα τοποθετηθούν Πρόεδροι Σωματείων από όλη την Ελλάδα – Παρακολουθήστε από κοντά ή σε live streaming

H κατάργηση του Δικαιώματος Συμβολαίου, η στιγμή της αλλαγής

Το 2026, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η εν λόγω χρέωση εξυπηρετεί μόνο γκρίνια, διαξιφισμούς και συγκρούσεις

Μήνυμα ενότητας, ανανέωσης και δυναμικής διεκδίκησης στέλνει για το νέο έτος ο Χ. Αλεξόπουλος

Στις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης, η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και των καταχρηστικών πρακτικών

Η κουλτούρα και η νοοτροπία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών 2ης γενιάς

Η ελληνική ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι ένας κλάδος που διαρκώς μετασχηματίζεται. Σήμερα, η 2η γενιά των διαμεσολαβητών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση πιστώσεων: Θωράκιση των B2B συναλλαγών σε έναν κόσμο αυξημένης αβεβαιότητας

Η Μ. Παπαζαρκάδα, Coface, περιγράφει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, ιδίως για ΜμΕ που χρειάζονται ασφαλέστερους όρους επέκτασης

Οι αποζημιώσεις της Βιολάντα, τελευταίες πληροφορίες του «IW»

Σε ποια περίπτωση οι αποζημιώσεις βαρύνουν κατευθείαν την μπισκοτοβιομηχανία

Η αξία της ιδιωτικής ασφάλισης φαίνεται περισσότερο στις δύσκολες στιγμές

Σε γεγονότα μεγάλων φυσικών καταστροφών η Interasco στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν, με άμεσες και ουσιαστικές αποζημιώσεις

«Και Αν Συμβεί… Να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού;» με καλεσμένη τη Χριστίνα Φυτέα

Μια ουσιαστική, θεσμική συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά και πώς επηρεάζονται ασφαλισμένοι και επαγγελματίες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Allianz Trade: Η Ευρώπη σείεται από αφερεγγυότητες

Η Δυτική Ευρώπη ξεχωρίζει και ειδικά οι εταιρείες με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει στα 50 εκατ. ευρώ

Carglass: Ολοκληρώθηκε ο 10ος εσωτερικός διαγωνισμός Best of Belron Greece 2026 – Βίντεο

Ο νικητής Αλέξανδρος Κιάσσος θα εκπροσωπήσει την εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο τον Ιούνιο στη Λισαβόνα

Αύξηση 4,8% σε κατοικίες ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα-σεισμό καταγράφηκε το γ΄ 3μηνο 2025

Η σχετική μελέτη της ΕΑΕΕ δείχνει ότι σταδιακά τα συμβόλαια περιουσίας εμπλουτίζονται με το σύνολο των καλύψεων που προβλέπει ο νόμος

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Φροντίδα με ενσυναίσθηση – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Η ουσιαστική αντιμετώπιση της νόσου δεν περιορίζεται σε ιατρικά πρωτόκολλα και θεραπείες, αλλά απαιτεί ολιστική προσέγγιση 

Μεγάλη συμμετοχή στον 2ο κύκλο του προγράμματος e-Learning για εκπαιδευτικούς «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Αποταμίευση»

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠΑΠΕΙ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθ. Ν. Φίλιππα, Hellenic Financial Literacy Institute, και χορηγία της Eurobank