back to top
28.4 C
Athens
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026

Ξανθός: Στην Ειδομένη ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης

Η μόνη λύση για τον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη είναι η σταδιακή εκκένωση του, δήλωσε κατά την επίσκεψη του στην ευρύτερη περιοχή ο υπουργός Υγείας. Όπως διαπίστωσε ο Ανδρέας Ξανθός, ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος και παρότι η κατάσταση εκεί είναι διαχειρίσιμη ως προς την υγειονομική κάλυψη, οι συνθήκες διαβίωσης και ατομικής υγιεινής είναι δραματικές. Αντιθέτως, στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα η εικόνα είναι ικανοποιητική.

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, επισκέφθηκε την Τετάρτη αρχικά το Ανοιχτό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Στη συνέχεια μετέβησαν στον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη και ακολούθως στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Χέρσο.

- Advertisement -

Στην Ειδομένη ο κ. Ξανθός, συνομιλώντας με τη συντονίστρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος, τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη σωστή υγειονομική κάλυψη των προσφύγων. «Η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη αυξημένου συντονισμού και αυτό είναι το νόημα της σημερινής περιοδείας».

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό ευρεία σύσκεψη στο Νοσοκομείο του Κιλκίς με τη διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων, τον δ/ντή του ΠΕΔΥ Κιλκίς, τους εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, καθώς και με το δήμαρχο Κιλκίς Δ. Σισμανίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Α. Βεργίδη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Βλ. Παναγιωτίδη και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ. Αγαθόπουλο.

- Advertisement -

Αναφερόμενος στις ελλείψεις σε προσωπικό, που ανέδειξαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι αυτές τις μέρες θα διοριστούν δύο επικουρικοί γιατροί (1 παιδοψυχίατρος και 1 μαιευτήρας), ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη 8 θέσεων σε επικουρικό προσωπικό και 9 θέσεων μόνιμων εργαζόμενων από την επόμενη δέσμη των 2.440 προσλήψεων που θα προκηρυχθούν άμεσα. Η θητεία των επικουρικών αναμένεται να γίνει τριετής, επεκτείνοντας το καθεστώς της αγόνου και για όλο το νομό Κιλκίς. Ακόμη, θα προσληφθούν 4 επικουρικοί γιατροί, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα τοποθετηθεί και επιπλέον προσωπικό από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ενίσχυση συγκεκριμένων δομών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχει ήδη εκταμιευθεί από την 3η ΥΠΕ συμπληρωματική επιχορήγηση ύψους 400.000 € για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει, ενώ παράλληλα έχει εκταμιευθεί το 100% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αριστοτέλους.

Το απόγευμα της 23ης Μαρτίου ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Ανοικτό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στην 4η ΥΠΕ με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τις διοικήσεις της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, καθώς και με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του Ιατρικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που άλλαξε το σύστημα υγείας

Η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη δημοσίευσε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκπλήξεις(;) τιμών με τις συμβάσεις νοσηλίων

Nέες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενόψει, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που άλλαξε το σύστημα υγείας

Η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη δημοσίευσε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Λουκάς Γερασίμου: «Η τεχνολογία απλοποιεί τη διαδικασία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος δίνει νόημα στην επιλογή»

O Tied Agency Sales Leader του Ομίλου Interamerican μιλά στον Λάμπρο Ρόδη για την «επόμενη ημέρα» του κλάδου

Η επιχείρηση δεν ασφαλίζει μόνο το κτίριο. Ασφαλίζει τη δυνατότητά της να συνεχίσει

Ο σωστός ασφαλιστικός σχεδιασμός ξεκινά από μια διαφορετική ερώτηση: «Αν αύριο συμβεί η ζημιά, πόσο πραγματικά αντέχει η επιχείρησή μου;»

Pricefox: Τι πρέπει να ξέρουμε πριν εγκαταστήσουμε συναγερμό στο αυτοκίνητο;

Η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών εξηγεί, μεταξύ άλλων, πότε ένα τέτοιο σύστημα είναι απαραίτητο αλλά και πότε μπορεί να μειώσει το ασφάλιστρο

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Γενικός Διευθυντής ο Ηρακλής Δασκαλόπουλος

Σε μια συγκυρία όπου η ένταξη της εταιρείας στον Όμιλο της CrediaBank ανοίγει νέο κεφάλαιο, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης

Aντίστροφη μέτρηση για την Ετήσια Εκδήλωση του ΣΕΜΑ

Ισχυρή η στήριξη της αγοράς στο καθιερωμένο ραντεβού των μεσιτών ασφαλίσεων