back to top
17.4 C
Athens
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026

ΜΗΣΥΦΑ: Τα κέντρα αποφάσεων και τα φάρμακα που θα μπουν στα super markets

Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) θα βρεθούν σύντομα στα ράφια των super markets. Αυτό είναι το δεδομένο, όταν οι περισσότερες παράμετροι παραμένουν ανοικτές. Ωστόσο, η συζήτηση, που διεξάγεται σε διαφορετικά κέντρα στην Αττική, φαίνεται πως έχει λάβει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ποια φάρμακα, λοιπόν, θα επιλεγούν τελικά και ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληροί η τοποθέτηση τους εκτός φαρμακείων;

Κέντρο 1ο: Το κεντρικό ξενοδοχείο των διαπραγματεύσεων

- Advertisement -

Το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ και της διάθεσης τους έχει ήδη συζητηθεί σε μια από τις συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λίστα με τα φάρμακα που θα επιτραπούν να «βγουν» από τα φαρμακεία, αλλά οι συζητήσεις βρίσκονται προς το παρόν σε προπαρασκευαστικό επίπεδο στο κεντρικό ξενοδοχείο των διαπραγματεύσεων.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, αυτό που συζητείται είναι το πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου, υπό ποιες προϋποθέσεις δηλαδή θα πωλούνται. Τη συζήτηση φέρεται να συντονίζει κυρίως ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με στελέχη της Αριστοτέλους να συμμετέχουν συμβουλευτικά και ενισχυτικά προς το παρόν. Δεν αποκλείεται, όμως, να κληθούν να συμμετέχουν και στελέχη από την κορυφή της ιεραρχίας του Υπουργείου Υγείας όταν η συμφωνία θα είναι έτοιμη να κλείσει. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπόθεση εβδομάδων.

Άλλωστε, αναφορά στο θέμα υπήρχε και στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ που έδωσε στον πρωθυπουργό ο Άνχελ Γκουρία, σύμφωνα με την οποία το παράδειγμα της επέκτασης των δικτύων διανομής βρεφικού γάλακτος, συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών και πέραν των φαρμακείων, θα ακολουθήσουν και «περισσότερα OTC».

Κέντρο 2ο: Ο ΕΟΦ (και η Αριστοτέλους)

Στο κτήριο της Λ. Μεσογείων οι υπηρεσίες του ΕΟΦ φαίνεται να λειτουργούν στο φουλ.

Είναι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των κλινικών μελετών, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που μοιάζει να έχει παγώσει εξαιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση σχετικής ΥΑ, αλλά είναι και η σύνταξη της λίστας με τα ΜΗΣΥΦΑ που θα επιτραπεί να διατίθενται εκτός των φαρμακείων.

Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ειδικότερα φέρεται να έχει αποφασίσει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει σε γενικές γραμμές, μένει όμως να κλείσει το θέμα και σε επίπεδο θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, μια αδρή λίστα έχει ετοιμαστεί από τον ΕΟΦ, που επιδέχεται όμως διορθώσεις και αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, Υπουργείο και Οργανισμός φαίνεται να έχουν καταλήξει στις βασικές αρχές που θα ακολουθηθούν.

Ποια φάρμακα θα μπουν στα super markets

Σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της τελικής λίστας θα αποτελέσει η παρουσία ή όχι φαρμακοποιού στα super markets.

Αλλά αν τελικά δεν απαιτηθεί, όπως πολύ πιθανόν να συμβεί, οι πληροφορίες του Virus θέλουν τους φορείς να έχουν αποφασίσει ποια ΜΗΣΥΦΑ θα επιλεγούν και με ποιες προϋποθέσεις θα τους επιτραπεί η διάθεση από εμπορικά καταστήματα.

Έτσι, ΕΟΦ και Αριστοτέλους φαίνεται να προσανατολίζονται κυρίως σε μονοθεραπείες, δηλαδή ΜΗΣΥΦΑ με μία δραστική ουσία και όχι θεραπευτικά σχήματα με περισσότερες δραστικές ουσίες, που αυξάνουν τις πιθανότητες επιδράσεων και παρενεργειών.

Ακόμη, αναμένεται να επιλέγονται φάρμακα με μικρότερες συσκευασίες, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τις εταιρίες να διαθέτουν διαφορετικές συσκευασίες για τα σκευάσματα που θα διατίθενται εκτός φαρμακείων.

Πάντως, αξίζει να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της IMS, η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής, ανέρχεται σε περίπου 413 εκατ. ευρώ, με βασικότερη κατηγορία εκείνη των αναλγητικών.

Μάλιστα, πέρσι ο τζίρος κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 12,5%.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όταν το «ολιστικό» γίνεται άλλοθι για το «τα κάνω όλα»

Μια μεγάλη παρανόηση επιχειρεί να αποσαφηνίσει η Δρ. Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΕΑΕ άνοιξε τον διάλογο για τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή της επόμενης ημέρας

Με ισχυρή συμμετοχή του κλάδου, θεσμικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και ένα σαφές μήνυμα: γνώση, εμπιστοσύνη, συνεργασία και ανθρώπινη συμβουλή αποτελούν τη βάση για μια πιο ανθεκτική κοινωνία.

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...

17th Pharma & Health Conference: 50% Ανταποκρισιμότητα των πολιτών στο «Πρόγραμμα Προλαμβάνω»

Μεγάλη ανταποκρισιμότητα από την πλευρά των πολιτών έχουν τα προγράμματα πρόληψης –μάλιστα άνω του 50%–, όπως ανακοινώθηκε από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας

Ο Πάνος Λελεδάκης για την υπεύθυνη ηγεσία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης – Διαθέσιμο το διαδικτυακό σεμινάριο της GAMA Global με τίτλο «AI Leadership: Responsibility...

Στο σεμινάριο, που εντάσσεται στην εκπαιδευτική σειρά της GAMA Global για τον Οκτώβριο του 2026, ο Πάνος Λελεδάκης αναλύει την ευθύνη των ηγετικών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΕΑΕ άνοιξε τον διάλογο για τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή της επόμενης ημέρας

Με ισχυρή συμμετοχή του κλάδου, θεσμικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και ένα σαφές μήνυμα: γνώση, εμπιστοσύνη, συνεργασία και ανθρώπινη συμβουλή αποτελούν τη βάση για μια πιο ανθεκτική κοινωνία.

Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Tην Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2026, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Ταξίδι στη Μαδρίτη για την Career Sales Force της Eurolife FFH

Για τη Eurolife FFH αξία έχει να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει τους ανθρώπους που συμβάλλουν καθημερινά στην ανάπτυξή της.

Νέα συνεργασία του incharge με την Ayvens

Η Ayvens, παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με το incharge, μέλος του ομίλου Motor Oil

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...