back to top
30.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026

ΜΗΣΥΦΑ: Τα κέντρα αποφάσεων και τα φάρμακα που θα μπουν στα super markets

Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) θα βρεθούν σύντομα στα ράφια των super markets. Αυτό είναι το δεδομένο, όταν οι περισσότερες παράμετροι παραμένουν ανοικτές. Ωστόσο, η συζήτηση, που διεξάγεται σε διαφορετικά κέντρα στην Αττική, φαίνεται πως έχει λάβει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ποια φάρμακα, λοιπόν, θα επιλεγούν τελικά και ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληροί η τοποθέτηση τους εκτός φαρμακείων;

Κέντρο 1ο: Το κεντρικό ξενοδοχείο των διαπραγματεύσεων

- Advertisement -

Το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ και της διάθεσης τους έχει ήδη συζητηθεί σε μια από τις συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λίστα με τα φάρμακα που θα επιτραπούν να «βγουν» από τα φαρμακεία, αλλά οι συζητήσεις βρίσκονται προς το παρόν σε προπαρασκευαστικό επίπεδο στο κεντρικό ξενοδοχείο των διαπραγματεύσεων.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, αυτό που συζητείται είναι το πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου, υπό ποιες προϋποθέσεις δηλαδή θα πωλούνται. Τη συζήτηση φέρεται να συντονίζει κυρίως ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με στελέχη της Αριστοτέλους να συμμετέχουν συμβουλευτικά και ενισχυτικά προς το παρόν. Δεν αποκλείεται, όμως, να κληθούν να συμμετέχουν και στελέχη από την κορυφή της ιεραρχίας του Υπουργείου Υγείας όταν η συμφωνία θα είναι έτοιμη να κλείσει. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπόθεση εβδομάδων.

Άλλωστε, αναφορά στο θέμα υπήρχε και στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ που έδωσε στον πρωθυπουργό ο Άνχελ Γκουρία, σύμφωνα με την οποία το παράδειγμα της επέκτασης των δικτύων διανομής βρεφικού γάλακτος, συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών και πέραν των φαρμακείων, θα ακολουθήσουν και «περισσότερα OTC».

Κέντρο 2ο: Ο ΕΟΦ (και η Αριστοτέλους)

Στο κτήριο της Λ. Μεσογείων οι υπηρεσίες του ΕΟΦ φαίνεται να λειτουργούν στο φουλ.

Είναι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των κλινικών μελετών, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που μοιάζει να έχει παγώσει εξαιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση σχετικής ΥΑ, αλλά είναι και η σύνταξη της λίστας με τα ΜΗΣΥΦΑ που θα επιτραπεί να διατίθενται εκτός των φαρμακείων.

Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ειδικότερα φέρεται να έχει αποφασίσει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει σε γενικές γραμμές, μένει όμως να κλείσει το θέμα και σε επίπεδο θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, μια αδρή λίστα έχει ετοιμαστεί από τον ΕΟΦ, που επιδέχεται όμως διορθώσεις και αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, Υπουργείο και Οργανισμός φαίνεται να έχουν καταλήξει στις βασικές αρχές που θα ακολουθηθούν.

Ποια φάρμακα θα μπουν στα super markets

Σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της τελικής λίστας θα αποτελέσει η παρουσία ή όχι φαρμακοποιού στα super markets.

Αλλά αν τελικά δεν απαιτηθεί, όπως πολύ πιθανόν να συμβεί, οι πληροφορίες του Virus θέλουν τους φορείς να έχουν αποφασίσει ποια ΜΗΣΥΦΑ θα επιλεγούν και με ποιες προϋποθέσεις θα τους επιτραπεί η διάθεση από εμπορικά καταστήματα.

Έτσι, ΕΟΦ και Αριστοτέλους φαίνεται να προσανατολίζονται κυρίως σε μονοθεραπείες, δηλαδή ΜΗΣΥΦΑ με μία δραστική ουσία και όχι θεραπευτικά σχήματα με περισσότερες δραστικές ουσίες, που αυξάνουν τις πιθανότητες επιδράσεων και παρενεργειών.

Ακόμη, αναμένεται να επιλέγονται φάρμακα με μικρότερες συσκευασίες, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τις εταιρίες να διαθέτουν διαφορετικές συσκευασίες για τα σκευάσματα που θα διατίθενται εκτός φαρμακείων.

Πάντως, αξίζει να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της IMS, η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής, ανέρχεται σε περίπου 413 εκατ. ευρώ, με βασικότερη κατηγορία εκείνη των αναλγητικών.

Μάλιστα, πέρσι ο τζίρος κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 12,5%.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

ΕΟΔΥ: Σαφής επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η εξάπλωση του ιού δεν είναι πλέον σποραδική, αλλά σταθερά αυξανόμενη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

Καλοκαίρι και μάτια: Η υπεριώδης ακτινοβολία απαιτεί προστασία

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center επαναφέρει το ζήτημα της προστασίας της όρασης, μέσα από ενημερωτικό άρθρο του Γεώργιου Τριχώνα

my-Ygeia: Ο προσωπικός φάκελος υγείας περνά στο κινητό

Ένα ακόμη βήμα προς την ψηφιακή διαχείριση της υγείας κάνει ο Όμιλος HHG

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τι λέει η Generali για τις νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας που ισχύουν από σήμερα

Κρίσιμος, τονίζει η εταιρεία, είναι ο ρόλος των συνεργατών της που βρίσκονται κοντά στον ασφαλισμένο

Ποιο μέρος της δουλειάς θα «παραχωρήσει» ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής στην ΤΝ

Ο Δ. Γαβαλάκης μάς καλεί να απελευθερώσουμε χρόνο και να επενδύσουμε περισσότερο εκεί όπου ο άνθρωπος εξακολουθεί να έχει πραγματική αξία

ΕΑΔΕ: Συνάντηση εργασίας με τη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ ΒΤ Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας Μ. Αποστολάκη

Συζητήθηκαν θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη του κλάδου

Η επιστροφή στην καθημερινότητα και η αξία της πρόνοιας

Το μήνυμα της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής για «λιγότερο άγχος και περισσότερη σιγουριά» έρχεται να ακουμπήσει σε μια ανάγκη πέρα από την αποζημίωση