back to top
26.8 C
Athens
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2026

Προσφυγικό: «Σηκώνει τα μανίκια» το ΕΚΕΠΥ – Οι επόμενες κινήσεις

Επί ποδός βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, που ανέλαβε τον συντονισμό όλων των υγειονομικών δράσεων στα σημεία αθρόας συνάθροισης και άτυπων καταυλισμών μεταναστών και προσφύγων.

Όπως πληροφορηθήκαμε από το δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας για τη χθεσινή σύσκεψη στην Αριστοτέλους (εδώ), το ΕΚΕΠΥ θα αναλάβει να θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό συντονισμού και 24ωρης επιφυλακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα δεν έχει προκύψει, πέρα από μεμονωμένα περιστατικά που έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά ο έγκαιρος συντονισμός είναι σημαντικός για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.

- Advertisement -

Σε συνέχεια της σύσκεψης της Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΚΕΠΥ το επιχειρησιακό της σκέλος, υπό τον επικεφαλής του κέντρου Νίκου Παπαευσταθίου, με στελέχη και του Υπουργείου Υγείας, όπου συζητήθηκε πώς θα συντονιστούν αποτελεσματικά όλοι όσοι σχετίζονται με την παροχή υγειονομικής φροντίδας σε πρόσφυγες και μετανάστες.

«Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και για τον τομέα υγείας, η ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων κρατικών, ΜΚΟ και εθελοντών είναι επιτακτική, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα», σημειώνει στο Virus o έμπειρος στη διαχείριση κρίσεων επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ, έχοντας άλλωστε διατελέσει δις διοικητής του ΕΚΑΒ. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως στην προσπάθεια θα ενταχθούν και οι προσφορές ιδιωτών εθελοντών, προς όφελος εκείνων στους οποίους απευθύνονται.

- Advertisement -

Ο κ. Παπαευσταθίου αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στους ιδιώτες εθελοντές, που σπεύδουν στα σημεία όπου συναθροίζονται πρόσφυγες και μετανάστες. «Για τους εθελοντές και την Κοινωνία των Πολιτών που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται εκεί θα πρέπει να τους αποδώσουμε τα εύσημα», υπογράμμισε.

Λιμάνι Πειραιά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, πέρα από τη συνολική παρουσία των φορέων που δρουν στα σημεία αθρόας συνάθροισης και άτυπων καταυλισμών μεταναστών και προσφύγων, ειδικότερα στο λιμάνι του Πειραιά, βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση, ενώ ήδη λειτουργεί στην προβλήτα Ε1 ιατρείο που στελεχώνεται από την ΑΕΜΥ και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, όπου λειτουργεί και φαρμακείο που παραλαμβάνει και προσφορές σε φάρμακα.

Ακόμη, σε άλλο σημείο του λιμανιού βρίσκονται οι Γιατροί του Κόσμου, με ένα ειδικό όχημα το οποίο θα φιλοξενούνται έως και αύριο οι γιατροί και το προσωπικό του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (εδώ), όταν και αναμένεται να στηθεί το ιατρείο τους. Παράλληλα, ιατρείο έχει συστήσει και η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία, μια ομάδα εθελοντών που παρέχει στήριξη και σε άλλα επίπεδα στους πρόσφυγες.

Παράλληλα, κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέπτονται διαρκώς όλα τα σημεία, διενεργώντας επιδημιολογικούς ελέγχους, ενώ το Χαμόγελο του Παιδιού βρίσκεται στο λιμάνι εδώ και μερικές μέρες, αντιμετωπίζοντας τις υγειονομικές ανάγκες παιδιών. Μάλιστα, σε κάποια απο αυτά που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας παρασχέθηκε βοήθεια επιτόπου, χωρίς να χρειαστεί η νοσηλεία τους.

Ωστόσο, σε ετοιμόητα είναι και τα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ, προκειμένου να δεχθούν οποιοδήποτε επείγον ή σοβαρό περιστατικό, ενώ από την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να θέσει σε ετοιμότητα προσωπικό, εφόσον κριθεί απαραίτητη η σύσταση και 2ου ιατρείου στο λιμάνι.

Οι επόμενες κινήσεις

Στο πλαίσιο του συντονισμού, την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για τα ζητήματα της Αττικής στο ΕΚΕΠΥ με την παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζου, της 1ης και 2ης ΥΠΕ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της ΑΕΜΥ, του ΕΚΑΒ, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πιστοποιημένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Χαμόγελο του Παιδιού, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου), καθώς και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ και πιθανόν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για το συντονισμό των προσπαθειών στη Β. Ελλάδα.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΙΣΑ: Άμεση διόρθωση της εσφαλμένης επιβολής clawback στις ιατρικές επισκέψεις ζητά ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η επιβολή clawback στις επισκέψεις δεν προβλέπεται από το ισχύον πλαίσιο

Στις άγονες περιοχές προτείνει να ενταχθούν τα Χανιά ο διοικητής του νοσοκομείου

Όπως διευκρινίζει ο κ. Μπέας, οι ελλείψεις αφορούν κρίσιμες ειδικότητες που αποτελούν τον πυρήνα της λειτουργίας ενός σύγχρονου νοσοκομείου

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δημιουργεί ψηφιακή πλατφόρμα διαλόγου για συλλόγους ασθενών

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να μετατρέψει τις διάσπαρτες εμπειρίες σε οργανωμένη γνώση που θα τροφοδοτεί τον δημόσιο διάλογο και τον σχεδιασμό πολιτικών

Ξεκίνησε η 2η διαβούλευση για τους καταλόγους ICD‑10‑GrM και ΕΤΙΠ από το ΚΕΤΕΚΝΥ

Η διαδικασία πραγματοποιείται στοχεύει στη βελτίωση και επικαιροποίηση των κωδικοποιήσεων του ελληνικού συστήματος υγείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΙΣΑ: Άμεση διόρθωση της εσφαλμένης επιβολής clawback στις ιατρικές επισκέψεις ζητά ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η επιβολή clawback στις επισκέψεις δεν προβλέπεται από το ισχύον πλαίσιο

Ολοκληρωμένα πακέτα προληπτικού ελέγχου από την Παιδιατρική Κλινική του Υγεία

Για παιδιά ηλικίας 5 έως 16 ετών, με στόχο την ασφαλή συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δημιουργεί ψηφιακή πλατφόρμα διαλόγου για συλλόγους ασθενών

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να μετατρέψει τις διάσπαρτες εμπειρίες σε οργανωμένη γνώση που θα τροφοδοτεί τον δημόσιο διάλογο και τον σχεδιασμό πολιτικών

Ξεκίνησε η 2η διαβούλευση για τους καταλόγους ICD‑10‑GrM και ΕΤΙΠ από το ΚΕΤΕΚΝΥ

Η διαδικασία πραγματοποιείται στοχεύει στη βελτίωση και επικαιροποίηση των κωδικοποιήσεων του ελληνικού συστήματος υγείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Credia-ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, στο βάθος η ΕΤΕ, τρεις καταλύτες εξελίξεων

Στόχος της EΥΡΩΠΗ είναι η αύξηση κερδοφορίας με αύξηση παραγωγής που θα προέλθει τόσο από την οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες στρατηγικές συνεργασίες

NN Hellas: Ταξίδια επιβράβευσης σε Μαρακές και Βιετνάμ για τους κορυφαίους συνεργάτες της

Η ασφαλιστική δημιουργεί προϋποθέσεις για μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες αλλά και τους ασφαλισμένους της

Brokers Union: 15 χρόνια ζωής, 50 χρόνια εμπειρίας

H ετήσια εκδήλωση της Brokers Union είχε φέτος ξεχωριστή σημασία, καθώς συνέπεσε με τη συμπλήρωση 15 χρόνων παρουσίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Η Allianz επενδύει στη νέα γενιά μέσα από την 6η Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα

Στ. Μαλαχιάς: «Δίνουμε στους νέους την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα την πραγματική οικονομία και να αποκτήσουν τα εφόδια για να μετατρέπουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες εξέλιξης»

ΙΣΑ: Άμεση διόρθωση της εσφαλμένης επιβολής clawback στις ιατρικές επισκέψεις ζητά ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η επιβολή clawback στις επισκέψεις δεν προβλέπεται από το ισχύον πλαίσιο