back to top
24.7 C
Athens
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026

Οι αλλαγές που φέρνει το «παράλληλο πρόγραμμα» για τους ανασφάλιστους

Μια πρόγευση για τον τρόπο εφαρμογής της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών αλλά και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού δίνει ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, ενόψει της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) που θα ορίζει τις λεπτομέρειες υλοποίησης της νέας ρύθμισης.

Το «κλειδί» για την πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όπως εξήγησε ο Γιάννης Μπασκόζος μιλώντας στο Κόκκινο Πάτρας 107,7, θα είναι o ΑΜΚΑ. Βάσει αυτού 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι θα έχουν πλήρη νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψη, τόσο σε δομές του ΕΣΥ όσο και σε δομές του ΠΕΔΥ. Μάλιστα, θα μπορούν να κάνουν χρήση των τηλεφωνικών ραντεβού για δωρεάν εξέταση ή συνταγογράφηση, στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΠΕΔΥ, στο πλαίσιο των δωρεάν επισκέψεων που προβλέπονται για τους ασφαλισμένους.

- Advertisement -

Το νέο στοιχείο εδώ αφορά την ειδική μέριμνα που θα υπάρχει για τους ανασφάλιστους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται κάτω κι από το επίσημο όριο της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, όσοι εξ αυτών έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους εντελώς δωρεάν, χωρίς δηλαδή να πληρώνουν καμία συμμετοχή στο φαρμακείο. Αυτή η προσθήκη αποτελεί στην ουσία προσπάθεια της Αριστοτέλους να αμβλύνει τις εντυπώσεις για την κριτική που της ασκείται αναφορικά με το μέτρο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν διασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα, αλλά εξισώνει τις παροχές μεταξύ ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων (εδώ).

Μια άλλη προσθήκη αφορά την αξιοποίηση, κάτω από προϋποθέσεις, του ανθρώπινου δυναμικού του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν δημόσιες δομές υγείας, εφόσον απαιτείται, οι ασθενείς θα εξετάζονται από ιδιώτες γιατρούς.

- Advertisement -

Ανάλογη περίθαλψη, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, προβλέπεται να έχουν και οι μετανάστες-πρόσφυγες μόλις ξεπεραστεί το πρακτικό εμπόδιο της απουσίας ΑΜΚΑ.

Για όλα τα προαναφερόμενα, ωστόσο, ο ακριβής τρόπος αλλά και ο χρόνος υλοποίησης παραμένει ασαφής, ενώ ζητούμενο συνεχίζει να αποτελεί και η πηγή χρηματοδότησης του μέτρου.

Γ. Μπασκόζος: «Φέτος πάμε μπροστά»

«Είμαστε υπερήφανοι που αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία έγινε πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι κάποιοι θέλησαν να την υπονομεύσουν και να το υποτιμήσουν», δήλωσε σχετικά ο Γ. Μπασκόζος, τονίζοντας πως αν η ΝΔ είχε ήδη εξασφαλίσει την πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων και των αναξιοπαθούντων δεν θα υπήρχαν οι ουρές στα κοινωνικά ιατρεία και οι ειδοποιήσεις της εφορίας για χρέη από νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ο ίδιος υπογράμμισε, ωστόσο, πως αν το σύστημα δεν στηριχθεί υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει. «Φέτος είναι μια χρονιά που δεν πάμε πίσω σε χρηματοδότηση και προσωπικό, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πάμε μπροστά. Είναι σε πλήρη επίγνωση της Κυβέρνησης ότι για να εφαρμοστούν όλα αυτά πρέπει να σταθούν στα πόδια τους οι Δημόσιες Δομές Υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά, τέλος, με τη σφοδρή κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση για τη μεταφορά ευθυνών της Πολιτείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γενικός υπογράμμισε: «Μας είχαν ζητήσει τοπικοί άρχοντες να τους δίδεται η δυνατότητα, όχι η υποχρέωση, να δώσουν κάποια παραπάνω πράγματα προκειμένου να πάει στην περιοχή τους κάποιος γιατρός που δεν θα πήγαινε υπό άλλες συνθήκες. Π.χ., να του διασφαλίσουν το σπίτι ή τη διατροφή του με κάποιο τρόπο. Αν θέλει κάποια δημοτική Αρχή, και θέλουν κάποιες, αυτό μπορούν τώρα να το κάνουν. Εμείς τον μισθό που ορίζεται και τις συνθήκες δουλειάς που ορίζονται από τους νόμους τα διασφαλίζουμε ως Υπουργείο».

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όταν το «ολιστικό» γίνεται άλλοθι για το «τα κάνω όλα»

Μια μεγάλη παρανόηση επιχειρεί να αποσαφηνίσει η Δρ. Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Linda Nieuwenhuizen αναλαμβάνει CEO των Centraal Beheer και FBTO

Η Linda Nieuwenhuizen, Chief Commercial Officer του Ομίλου Interamerican, αναλαμβάνει έναν νέο ηγετικό ρόλο στον Όμιλο Achmea

Νέο Υβριδικό Σεμινάριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επαναπιστοποίησης) από την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ συνεχίζει δυναμικά τη δέσμευσή του στη διαρκή επαγγελματική εκπαίδευση και επαναπιστοποίηση

Η Απόλλων δυναμώνει στο Life & Health και ανοίγει νέο πεδίο στην ασφαλιστική αγορά

Η Απόλλων παρουσιάζει προγράμματα Υγείας που μπορούν να καλύπτουν ανάγκες τόσο εντός όσο και εκτός νοσοκομείου, ανάλογα με τις παροχές

5 +1 λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν σκεφτονται την αγορά ασφάλισης

Η αγορά ασφάλισης είναι μια σημαντική απόφαση που αφορά την προστασία της ζωής, της οικογένειας και της περιουσίας μας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νίκος Χαρδαλιάς από το Clusters Meet Regions: «Μετατρέπουμε τη γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματική δυναμική της Αττικής σε επενδύσεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας»

Την ιδιαίτερη θέση που μπορεί να καταλάβει η Αττική στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Αττικής

Η Comergon ολοκληρώνει την ένταξή της στον Όμιλο GrECo και παρουσιάζει τη GrECo Hellas

Την ολοκλήρωση της ένταξης της Comergon στον διεθνή Όμιλο GrECo και τη νέα εταιρική της ταυτότητα ως GrECo Hellas σηματοδότησε ειδική εκδήλωση

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 11: «αν ήξερες!» τι χρειάζεται σήμερα ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής

Η σειρά vidcast «Αν Ήξερες!» του insuranceworld.gr επιστρέφει με νέο κύκλο, συνεχίζοντας να ανοίγει συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η Allianz Official Insurance Partner της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Η Allianz ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ως Official Insurance Partner της ομάδας

MEGA BROKERS Sales Awards 2026 | Μαζί στην ανάπτυξη, μαζί στις επιτυχίες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση MEGA BROKERS Sales Awards 2026, αφιερωμένη στους συνεργάτες της εταιρείας και στην αναγνώριση