18μηνη αφαίρεση άδειας από γιατρό του ΕΣΥ – Στον ΠΙΣ ο ογκώδης φάκελος

Μοναδική στα χρονικά των ενστάσεων που καλείται να εξετάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), είναι η υπόθεση μιας γενικής ιατρού από τη Ροδόπη που κατηγορείται για πληθώρα παραβάσεων σε βάθος πολλών ετών, έχοντας τιμωρηθεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο με αφαίρεση άδειας για 18 μήνες.

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 30 (!) είναι οι σελίδες της υπόθεσης, με το βασικό κατηγορητήριο να αφορά απρεπή συμπεριφορά προς τους ασθενείς και αντιδεοντολογική συμπεριφορά προς τους συναδέλφους της ιατρού, που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης (ΙΣΡ) Βασίλειος Λούρμπος εξηγεί στο Virus πως τα παράπονα και οι καταγγελίες σε βάρος της ιατρού έδιναν κι έπαιρναν εδώ και 10 χρόνια, τόσο από ασθενείς όσο κι από συναδέλφους της αλλά και φαρμακοποιούς. Μεταξύ άλλων, η εν λόγω γιατρός κατηγορείται ότι συνταγογραφούσε φάρμακα και αναλώσιμα χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, σε άλλες περιπτώσεις αρνούνταν να γράψει την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή και την άλλαζε αυθαίρετα (γενόσημο με άλλο γενόσημο), πέταγε στο πάτωμα τα βιβλιάρια όσων ασθενών διαμαρτύρονταν, δεν τηρούσε το ωράριο ιατρείου στο κέντρο υγείας και παρέπεμπε στο ιδιωτικό ιατρείο, συνταγογραφούσε εκτός ειδικότητας, και πολλά ακόμη.

Ο κ. Λούρμπος θυμάται χαρακτηριστικά έναν πρόσφατο διάλογο που είχε με δύο ασθενείς της, οι οποίοι του είπαν: «Γιατρέ, φάγαμε τα βιβλιάρια στα μούτρα πόσες φορές. Μας έλεγε, δεν σας γράφω αυτά τα φάρμακα, θα σας γράψω άλλα, να σας δώσω κι αυτά. Μα δεν έχουμε χοληστερίνη, της έλεγαν. Όχι, έλεγε εκείνη, πρέπει να τα πάρεις γιατί είσαι πάνω από τα 50. Και τελικά έγραφε συγκεκριμένα σκευάσματα για αυτονόητους λόγους».

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η τέταρτη φορά που η συγκεκριμένη ιατρός παραπέμπεται για έλεγχο, αλλά η πρώτη που της επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης αδείας από τον Σύλλογό της. «Μέχρι τώρα της είχε γίνει επίπληξη, παρατήρηση, της είχε επιβληθεί πρόστιμο, αλλά επειδή τίποτα δεν την άγγιζε το Πειθαρχικό αποφάσισε να της αφαιρέσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος για 18 μήνες» λέει ο πρόεδρος του ΙΣΡ, σημειώνοντας πως και τις 3 φορές που ήταν να συζητηθεί η υπόθεσή της ούτε η ίδια ούτε και ο δικηγόρος της παρέστησαν. «Είναι καλό να γίνονται τα πράγματα έτσι, για να υπάρχει μια τάξη στον ιατρικό χώρο και να μη λένε ότι τα κουκουλώνουμε. Από εμάς δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης» καταλήγει ο κ. Λούρμπος.

Η γιατρός, που είναι δημόσιος υπάλληλος, πρόσφατα είχε τιμωρηθεί και με αργία ενός μήνα από το Πειθαρχικό του ΕΣΥ, έπειτα από σχετική ΕΔΕ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λούρμπο πρόκειται να της ασκηθούν διώξεις και από τον Δήμο Ιάσμου για κλοπή, καθώς φέρεται να έχει αφαιρέσει δύο υπολογιστές από το Κέντρο Υγείας.

Σοκαρισμένος με τον ογκώδη φάκελο της «αμαρτωλής» ιατρού δηλώνει ο ΠΙΣ, ο οποίος επισημαίνεται ότι τον περασμένο χρόνο είχε εξετάσει συνολικά 20 υποθέσεις. Όπως δηλώνει στο Virus σαστισμένο μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου: «Είναι η πρώτη φορά που μας έρχεται τέτοια υπόθεση». Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι πολίτες που καταγγέλλουν τη γιατρό είναι 30, χώρια τους γιατρούς και φαρμακοποιούς. Αν και η ένταση από την πλευρά της ιατρού κατατέθηκε εκπρόσθεσμα, επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση, το Πειθαρχικό την έκανε δεκτή και αναμένεται να την εξετάσει τέλη Φλεβάρη ή το πολύ αρχές Μάρτη.

Η απόφασή του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΠΙΣ μπορεί είτε να διατηρήσει την ποινή που επιβλήθηκε από το Πειθαρχικό του ΙΣΡ είτε να την μειώσει. Όχι όμως να την αυξήσει. Σε περίπτωση νέας έφεσης από την πλευρά της ιατρού, η υπόθεση πλέον παραπέμπεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, του οποίου η απόφαση είναι πλέον τελεσίδικη. Σε αυτό το τελικό στάδιο, ωστόσο, η όποια ποινή έχει επιβληθεί δύναται να ακυρωθεί. Η εκδίκαση μιας υπόθεσης από το Διοικητικό Δικαστήριο, όμως, συνήθως παίρνει μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί και να ξεπεράσει τα 3 χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*