DARAG: Συμφωνίες ύψους 300 εκατ. σε Ελλάδα, Βρετανία και Γερμανία το 2015

 

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Νέες δραστηριότητες ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της κατά τη χρήση του 2015, η DARAG, ο γερμανικός όμιλος που εξειδικεύεται στην εξαγορά χαρτοφυλακίων τρίτων ασφαλιστικών εταιρειών και τη διαχείριση των ζημιών τους (run-off)  Ως αποτέλεσμα, το υπό διαχείριση παθητικό της τετραπλασιάστηκε, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 388%, στα 376 εκατ. ευρώ από 77 εκατ. ευρώ
Οπως επισημαίνεται στην ανακoίνωση της DARAG, η εταιρεία υπέγραψε τρεις συμφωνίες συνολικού ύψους 299 εκατ. ευρώ κατά το 2015. Οι δυο εξ’ αυτών ήταν δομημένες ως αγοραπωλησίες μετοχών με την DARAG να εξαγοράζει ολόκληρη την εταιρεία, ενώ η τρίτη συμφωνία αφορά τη μεταφορά χαρτοφυλακίου. Τα αντισυμβαλλόμενα μέρη της DARAG εδρεύουν στη Μ. Βρετανία, την Γερμανία και την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΙΓΑΙΟΝ είχε εγκαινιάσει τη συνεργασία της με την DARAG πριν δυο περίπου χρόνια, με την υπογραφή στις 3 Δεκεμβρίου 2013 σύμβασης για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ασφαλιστηρίων συμβολαίων κλάδου ασφάλισης αστικής ευθύνης Οχημάτων της ΑΙΓΑΙΟΝ στη γερμανική εταιρεία.

Οσον αφορά τις τρεις νέες συμφωνίες του 2015, η DARAG αναφέρει ότι μια εξ’ αυτών έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, ενώ οι άλλες δυο τελούν υπό έγκριση. Από τότε που επικεντρώθηκε στις λεγόμενες run-off εξαγορές το 2009, η DARAG έχει υπογράψει 22 συμφωνίες εξαγοράς χαρτοφυλακίων σε 12 ευρωπαϊκες χώρες.

Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της DARAG Arndt Grossmann, “Το 2015 ήταν ένα πολύ ισχυρό έτος για τους ειδικούς του κλάδου run-off. Με την θέση σε ισχύ της οδηγίας Solvency II την 1η Ιανουαρίου 2016, οι εξαγορές χαρτοφυλακίων ζημιών τρίτων εταιρείων μετατράπηκαν σε εύχρηστο στρατηγικό εργαλείο κεφαλαιακής διαχείρισης, με ευρεία χρήση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ενδιαφέρον των εταιρειών γενικών ασφαλειών για τον περιορισμό των κινδύνων της και την απελευθέρωση πόρων είναι έντονο.Σε αυτό το περιβάλλον, η DARAG κατόρθωσε να ολοκληρώσει τρία πολύ σημαντικά deals, χάρη στη καλή μας φήμη αλλά και στις λύσεις που προσφέρουμε και που προσαρμόζονται ακριβώς στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη”, κατέληξε ο κ. Grossmann.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*