Aigaion – Μ. Καλλιγέρη: Ακάλυπτη η περιουσία των Ελλήνων

[starbox]

Στις υποχρεωτικές από το νόμο καλύψεις ή τα ασφαλιστήρια συμβολαίου που συνοδεύονται από τραπεζικά δάνεια περιορίζονται οι πολίτες. Οι Έλληνες δεν ασφαλίζουν την περιουσία τους με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους τους οποίους δεν θα μπορέσουν να καλύψουν όταν επέλθει η ζημιά. Το κενό της ασφαλιστικής «παιδείας» και τα περιορισμένα εισοδήματα έχει παίξει αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή όπως μας επισημαίνει η κα Μέλπω Καλλιγέρη, Διευθύντρια Κλάδου Περιουσίας & Γενικών Ασφαλίσεων της AIGAION Ασφαλιστική Α.Ε.

Η κα Καλλιγέρη αναφέρει ότι οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν πως πρέπει οι ίδιοι να μεριμνήσουν για την προστασία των κατοικιών τους και ειδικά από καταστροφικά φαινόμενα όπως ο σεισμός, τα οποία δεν μπορούν να αποζημιώνουν οι κρατικοί φορείς.

– Ποια είναι η εικόνα που έχουν οι ασφαλίσεις κατοικίας σήμερα;

-Η ασφάλιση κατοικιών στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 10%, με τα περισσότερα συμβόλαια να αφορούν στην υποχρεωτική ασφάλιση που προβλέπουν τα ενυπόθηκα δάνεια. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι περιορίζονται στην κάλυψη του ποσού του δανείου που έχουν λάβει και όχι στην συνολική αξία της κατοικίας τους, ενώ μετά την αποπληρωμή κλείνουν τα συμβόλαια τους. Δεν είναι σωστό αυτό που συμβαίνει. Οφείλουν να κατανοήσουν οι πολίτες ότι πρέπει να διασφαλίζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία γενικά και ειδικά την κατοικία τους. Και εμείς ως ασφαλιστές πρέπει να κινηθούμε περισσότερο δυναμικά προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης.

– Γνωρίζουν οι Έλληνες τα οφέλη που προκύπτουν από την ασφάλιση κατοικίας και το κόστος που έχει;

-Αν τα γνώριζαν το ποσοστό στην ασφάλιση κατοικίας δεν θα ήταν τόσο χαμηλό. Η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να περιορίζονται στις υποχρεωτικές ασφαλίσεις, όπως το αυτοκίνητο, και να αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους σε πάσης φύσεως κινδύνους. Η AIGAION διαθέτει προγράμματα πλήρους κάλυψης σε προσιτές τιμές που αποτελούν την πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί η καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων και κυρίως της κατοικίας.

– Ποιες διαφορές υπάρχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

-Οι διαφορές είναι τεράστιες, αφού στις ανεπτυγμένες χώρες οι πολίτες έχουν κατανοήσει τη σημασία και το ρόλο της ασφάλισης. Να τονίσουμε βέβαια και κάτι σημαντικό. Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά υψηλό οπότε από αυτό και μόνο το στοιχείο θα έπρεπε ο κλάδος να έχει μεγάλα ποσοστά στο σύνολο των κατηγοριών ασφαλίσεων.

– Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου στο μέλλον και ποιες είναι οι προυποθέσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του;

-Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ασφάλισης κατοικιών στην Ελλάδα είναι αρκετές και για να επιτευχθούν χρειάζονται τόσο συλλογικές όσο και μεμονωμένες ενέργειες από τις ίδιες τις εταιρίες. Βασικός στόχος πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και η ενημέρωση τους για τα οφέλη, τις καλύψεις και το κόστος των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης της ασφαλιστικής αγοράς και της διαμεσολάβησης, οι εταιρίες αλλά και η πολιτεία. Ετσι σταδιακώς θα αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση στην εγχώρια αγορά και θα συνειδητοποιήσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών και γενιξκότερα ακινήτων ότι το κόστος της ζημιάς και οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα τους είναι πολύ μεγαλύτερη από το κόστος των ασφαλίστρων.

– Πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση για σεισμό στην Ελλάδα;

-Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα παγκοσμίως και ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αντιμετώπιση ζημιογόνων γεγονότων είναι η ασφάλιση των κτιρίων. Σε βάθος 10ετιών έχουν σημειωθεί αρκετοί καταστροφικοί σεισμοί στη χώρα μας που έχουν προκαλέσεις τεράστιες υλικές ζημιές και παρά τις προσπάθειες της πολιτείας να ενισχύσει οικονομικά τους πληγέντες, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι το κόστος για τους ιδιοκτήτες είναι δυσβάσταχτο.
Παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης υποχρεωτικής ασφάλισης για σεισμό στη Ελλάδα έχει συζητηθεί αρκετές φορές από την πολιτεία, απόφαση δεν έχει ληφθεί. Ως πότε και με τι ποσά το κράτος θα μπορεί να αποζημιώνει τυχόν τέτοια περιστατικά; Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο σεισμός στην Κεφαλονιά. Τι θα ακολουθήσει και πότε κανείς δε γνωρίζει. Αυτό που οφείλουμε να αξιολογήσουμε είναι το πραγματικό γεγονός ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο των σεισμών. Η ασφάλιση έναντι των σεισμών είναι ένα ρίσκο που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλαμβάνει η πολιτεία. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να το ρυθμίσει. Εμείς στην AIGAION, εκτιμούμε ότι σε δύσκολες οικονομικές περιόδους η προστασία της περιουσίας έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ότι όσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει να υποστούν ζημιές τόσο μεγαλύτερη είναι και η ανάγκη να καλυφθούν από το ενδεχόμενο ενός καταστροφικού σεισμού.

– Τι κάνετε ως εταιρεία για να αυξήσετε το μερίδιο σας στο συγκεκριμένο κλάδο;

-Η AIGAION Ασφαλιστική Α.Ε. έχει δημιουργήσει ευέλικτα ασφαλιστικά προϊόντα για την κατοικία, με μεγάλες καλύψεις και κατά παντός κινδύνου, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών. Επίσης, δίνουμε έμφαση στα προσιτά ασφάλιστρα και στους κατανοητούς όρους για τον πελάτη. Η μορφή των συμβολαίων μας είναι ξεκάθαρη, με όρους ευανάγνωστους, σε απλή γλώσσα, ώστε ο ασφαλισμένος να κατανοεί τις καλύψεις που περιλαμβάνονται σε αυτά.
Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει μία νέα πλατφόρμα τιμολόγησης προκειμένου οι συνεργάτες μας να μπορούν να τιμολογούν και να δίνουν προσφορές ευκολότερα, ενώ στα επόμενα σχέδια μας είναι να υπάρξει η δυνατότητα άμεσης έκδοσης συμβολαίων κατοικίας. Μέσα από όλα αυτά προσπαθούμε να βοηθήσουμε και τους συνεργάτες να προωθήσουν συμβόλαια αλλά και τους πολίτες να τα αγοράσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*