back to top
10.4 C
Athens
Τετάρτη Ιανουάριος 22 2025

13η Έκθεση Προόδου Covid-19: Η πανδημία σε αριθμούς

«O μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να προέρχεται από χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης» αναφέρει η 13η έκθεση προόδου για τη νόσο covid-19. Όπως επισημαίνεται, «η σταθεροποίηση πιθανώς να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον».

Στην έκθεση που περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα, τα τεστ, αλλά και την πληθυσμιακή κινητικότητα και τον άξονα της οικονομία, με πίνακες και γραφήματα, επισημαίνεται επίσης πως συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. «Αυτό απεικονίζεται, τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων κρουσμάτων είναι τα 39 έτη».

- Advertisement -

Υπογραμμίζεται, επίσης, πως «τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα)».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, «ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 13.400 τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10% – 12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και τα υπόλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.

- Advertisement -

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 38 από 31, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 4. Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους (111η θέση / 26 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους), όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 113,7 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 24 από 28 ημέρες, ενώ των θανάτων, ανήλθε στις 125 από 123 ημέρες. Σημειώθηκε επομένως επιτάχυνση στα κρούσματα και σχετική επιβράδυνση στους θανάτους, αναφορικά με την προηγούμενη έκθεση. Με βάση τις παραπάνω τάσεις, το Rt εκτιμάται σε 0,72».

Επίσης, «η κινητικότητα του πληθυσμού έχει αυξηθεί, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας. Ως μέτρο σύγκρισης λογίζεται η μέση κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο οπόταν βρίσκονταν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η παραμονή στην κατοικία βρίσκεται στο -19,9%, μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Στα ίδια επίπεδα, με την προηγούμενη έκθεση, εμφανίστηκε η κίνηση του πληθυσμού για τρόφιμα και φάρμακα, στο +86,7% σε σχέση με τον Απρίλιο. Η μετακίνηση στα καταστήματα σημείωσε αύξηση 1,2% και πλέον διαμορφώνεται στο +66%. Σταθερή εμφανίζεται η προσέλευση στην εργασία, η οποία διαμορφώθηκε στο +36,4%. Η χρήση των ΜΜΜ παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένη, περίπου στο +53%. Η κινητικότητα σε πάρκα και υπαίθριους χώρους σημείωσε αύξηση και αυτή την εβδομάδα όπου διαμορφώθηκε στο +154,5%.

 

Οικονομία

Αύξηση καταθέσεων καταγράφηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Συγκεκριμένα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ενισχύθηκαν κατά 3,32 δις ευρώ τον Ιούλιο με την σωρευτική αύξηση να ανέρχεται σε 10,82 δις ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες.

Τα στοιχεία της ΤτΕ κατέδειξαν επίσης επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης σε 1,5% τον Ιούλιο από 0,4% τον Ιούνιο, λόγω της αύξησης των δανείων σε επιχειρήσεις κατά 5,8% (έναντι 3,7% τον Ιούνιο). Οι μηνιαίες καθαρές ροές επιχειρηματικών δανείων ανήλθαν σε 1,14 δισ. τον Ιούλιο, ενώ θετικές ροές καταγράφηκαν επίσης στα δάνεια σε ελεύθερους επαγγελματίες (119 εκ) και στα καταναλωτικά δάνεια (36 εκ).

Μείωση 6,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σημειώθηκε στον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στους κλάδους καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (-29,9%), τροφίμων-ποτών και καπνού (-13,8%) και πολυκαταστημάτων (-10%). Αντίθετα, αύξηση παρουσίασαν οι κλάδοι επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού (+25,9%), πωλήσεων εκτός καταστημάτων (+5,6%) και φαρμακευτικών-καλλυντικών (+3,4%).

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητος τον Αύγουστο στις 90,7 μονάδες, αντανακλώντας σημαντική βελτίωση στις υπηρεσίες (+5,4 μονάδες) και επιδείνωση στις υπόλοιπες κατηγορίες. Ενίσχυση κατά 1,9 μονάδες για τρίτο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης, που ανήλθε στις 105,6 μονάδες τον Αύγουστο.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 0,8 μονάδες στις 49,4 μονάδες τον Αύγουστο, αντισταθμίζοντας την μείωση κατά 0,8 μονάδες που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο. Τα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν μικρή επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, λόγω της ήπιας συρρίκνωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς και της επιστροφής της απασχόλησης σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Όσον αφορά τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, η μέση ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα υποδεικνύει αύξηση 2% την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, μείωση 9% την δεύτερη εβδομάδα και σταθεροποίηση τις επόμενες δύο εβδομάδες και συνολικά μέση πτώση -1,8% τον Αύγουστο. Σε χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία τα ποσοστά μεταβολής τον Αύγουστο ήταν +1,5%, -2% και -5,3% αντίστοιχα. Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου έως τις 28 Αυγούστου, η μέση μείωση στην Ελλάδα ανήλθε σε -6,8% έναντι -5,8% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η μικρή σταδιακή ανάκαμψη στον αριθμό επιβατών τόσο των διεθνών όσο και των εσωτερικών πτήσεων που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο επιταχύνθηκε τον Αύγουστο, αν και ο ρυθμός στο δεύτερο μισό του Αυγούστου ήταν χαμηλότερος αυτού του πρώτου μισού του μήνα. Συνολικά, ο μέσος όρος του αριθμού των επιβατών εσωτερικών πτήσεων αυξήθηκε κατά 20,8% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ενώ ο αριθμός των επιβατών διεθνών πτήσεων κατέγραψε μεγαλύτερη ενίσχυση κατά 46,1%. Σε απόλυτα νούμερα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επιβατών εσωτερικών και εξωτερικών πτήσεων ανήλθε σε 15,620 και 23,204 αντίστοιχα τον Αύγουστο, καταγράφοντας πτώση 47,1% και 66,2% αντίστοιχα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών συνέχισε να ενισχύεται με ισχυρό διψήφιο ρυθμό για τέταρτο συνεχόμενο μήνα επιταχυνόμενος σε +34% τον Αύγουστο από +31,7% τον Ιούλιο. Συνολικά, στο διάστημα Μάρτιος – Αύγουστος, ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών εμφάνισε μέση αύξηση 22,9%, με τάση επιτάχυνσης μετά τον Μάιο και την σταδιακή άρση του lockdown Παράλληλα, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά 9,4% τον Αύγουστο, έναντι μικρότερης ενίσχυσης κατά 3,4% τον Ιούλιο. Συνολικά, στο επτάμηνο Μάρτιος – Αύγουστος, η αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών κατέγραψε ρυθμό αύξησης +2,2%.

Οι πληρωμές μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ στο δημόσιο εμφανίζουν συνολικά μείωση σε σχέση με πέρυσι για το διάστημα από 23 Μαρτίου έως 28 Αυγούστου, με την εικόνα του Αυγούστου να εμφανίζει βελτιωμένη σε σύγκριση με αυτή του Ιουλίου.

Όσον αφορά την εξέλιξη των καταναλωτικών δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η περίοδος 23 Μαρτίου – 27 Αυγούστου καταγράφει μείωση -11,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο ο ρυθμός πτώσης περιορίστηκε σε -3,7% από -8,6% τον Ιούλιο.

Σταδιακή βελτίωση εμφανίζουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με ραγδαία και απότομη μείωση της ζήτησης λόγω της επιβολής των μέτρων περιορισμού. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός μείωσης της ηλεκτρονικής δαπάνης στους χώρους εστίασης υποχώρησε σε -9,7% στο πρώτο μισό του Αυγούστου (από -32,9% τον Ιούλιο), στις εταιρίες μεταφορών σε -29,6% (από -56,2%) και στα ταξιδιωτικά γραφεία σε -60,8% (από -62,8%).

Σημαντική αύξηση συνεχίζει να καταγράφεται στα διόδια (+125,1% από +125,7%), στις εταιρίες ενέργειας (+67% από +57,4%), στα οικοδομικά υλικά (+35,3% από +39,1%), στα super markets και παντοπωλεία (+21,2% από +31,8%) και στους φούρνους (+68,9% από +65,9%). Αντίθετα, αντιστροφή της αυξητικής τάσης που είχε καταγραφεί τον Μάιο και Ιούνιο συνεχίζει να εμφανίζεται στις ηλεκτρονικές πωλήσεις που μειώθηκαν 18,4% στο πρώτο μισό του Αυγούστου από -12,3% τον Ιούλιο.

Σημειώνεται πως οι παραπάνω αυξήσεις αντικατοπτρίζουν και μια μεταστροφή των πολιτών σε ηλεκτρονικά κανάλια πληρωμών και δεν αποτελούν αποκλειστικά ένδειξη αυξημένης ζήτησης.

Το πλήθος διασαφήσεων για εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων ως ένας πρόδρομος δείκτης ζήτησης υποδεικνύει περιορισμό της μείωσης σε -26,8% τον Ιούνιο, σε -15,4% τον Ιούλιο και περαιτέρω σε -11,8% τον Αύγουστο. Βελτιωμένη εικόνα καταγράφεται και σε ότι αφορά τον ρυθμό μείωσης των εξαγωγών, ο οποίος ανήλθε σε -20,9% τον Ιούνιο και -27,4% τον Ιούλιο, και υποχώρησε σε -19% τον Αύγουστο».

Στην εισαγωγική περίληψη της Έκθεσης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «εν κατακλείδι, τα ευρήματα της 13ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου αναδεικνύουν μία επιδεινούμενη τάση σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έκθεσης στο υγειονομικό σκέλος. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται σταθεροποίηση του μέσου όρου κρουσμάτων, αλλά αύξηση των θανάτων και νοσηλευμένων σε ΜΕΘ, με μικρή μείωση του δείκτη Rt σε 0,72. Στο οικονομικό σκέλος, συνολικά καταγράφεται ελαφρά βελτίωση. Επισημαίνεται η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων, η πιστωτική επέκταση των επιχειρηματικών δανείων τον Ιούλιο, η βελτίωση του δείκτη PMI και η σταθεροποίηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση του όγκου και της αξίας ηλεκτρονικών συναλλαγών τον Αύγουστο. Επίσης, τον Αύγουστο επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μείωσης, τόσο των καταναλωτικών δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όσο και των εισαγωγών και εξαγωγών».

Η

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ετήσια έκθεση της ΕΑΕΕ για την Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα

Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της στατιστικής πληροφόρησης που έχει εκδοθεί μέσα στη χρονιά και παρουσιάζει τα στατιστικά μεγέθη

Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και συμπράξεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πανδημιών στο μέλλον

Καθώς η Ευρώπη σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, έχει «ανάψει» και ο διάλογος στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς για τον βαθμό κάλυψης των απωλειών που προκαλεί

Νόμπελ Ιατρικής σε δύο επιστήμονες που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της Covid-19

Η Ουγγαρέζα Καταλίν Κάρικο και ο Αμερικανός Ντρου Γουάισμαν βραβεύονται με το Νόμπελ Ιατρικής 2023 για τις εργασίες τους στον τομέα των

Το βίντεο της 4ης Συνδιάσκεψης: Το ΕΣΠΑ οι φόροι και η ένταση- Τι διαμείφθηκε

Το Insurnace World κάλυψε στενά την 4η Εθνική Συνδιάσκεψη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και μετέδωσε ήδη σημαντικά σημεία του

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οδηγός για ψηφιακή κάρτα εργασίας

Για πρώτη φορά, καταγράφεται ψηφιακά όλο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ο Βαγγέλης Μπακάλης Τεχνικός Διευθυντής P&C και Marine στην Howden Hellas

Η Howden Hellas, ο μεγαλύτερος μεσίτης ασφαλίσεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ανακοινώνει με χαρά την ένταξη του Βαγγέλη Μπακάλη

Εξώδικο των Ιατρών Αθηνών στην ΗΔΙΚΑ για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Εξώδικο απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε στην ΗΔΙΚΑ ζητώντας την οριστική επίλυση των προβλημάτων συνταγογράφησης

Nέο ΔΣ στην ΕΑΔΕ, με πρόεδρο την κα Δήμητρα – Ιωάννα Λύχρου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε την 14 η Ιανουαρίου 2025 για την ΕΑΔΕ, κατά την τακτική προγραμματισμένη συνεδρίαση των Μελών της.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Interlife Ασφαλιστική στις 30 εισηγμένες που ξεχώρισε η RSM Ελλάδος

Τις 30 ελληνικές εισηγμένες εταιρείες που διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια τα οποία χαρακτηρίζονται από τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία

40 δις δολάρια το κόστος των πυρκαγιών στο L.A.

Στα 40 δις δολάρια ανέρχεται  το κόστος των πυρκαγιών στο Λος Αντζελες, σύμφωνα με αναλυτές της Keefe Bruyette & Woods.

Οδηγός για ψηφιακή κάρτα εργασίας

Για πρώτη φορά, καταγράφεται ψηφιακά όλο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

«Πονοκέφαλος» για επιχειρήσεις και οργανισμούς οι επιθέσεις DDOS

Ολοένα και πιο συχνή απειλή για επιχειρήσεις και οργανισμούς αποτελούν οι κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DDoS/Distributed Denial-of-Service).

Η Carglass® συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης The Green City

Η Carglass®, κορυφαία εταιρεία στον τομέα επισκευής και αντικατάστασης κρυστάλλων οχημάτων καθώς και στην παραμετροποίηση συστημάτων ADAS