Οδηγός για τη Data Act, μέσω συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα (digital finance) και σε συνέχεια της εγκυκλίου 24589/31.01.2024, η ΕΑΕΕ ενημερώνει ότι στις 6 Σεπτεμβρίου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε δέσμη ερωτήσεων & απαντήσεων FAQs (εδώ) για τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/2854 για εναρμονισμένους κανόνες σχετικά με τη δίκαιη πρόσβαση σε δεδομένα και τη δίκαιη χρήση τους και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2020/1828, με την κωδική ονομασία, Πράξη για τα Δεδομένα -Data Act (εδώ).

Η δημοσίευση της δέσμης ερωτήσεων και απαντήσεων ένα χρόνο πριν την έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού, στις 12 Σεπτεμβρίου 2025, έχει ως στόχο να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη στην εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού και όχι να εισάγει επιπρόσθετες υποχρεώσεις. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, όπως θα δείτε, ο αριθμός των ερωτήσεων & απαντήσεων είναι σχετικά μεγάλος με 71 ερωτήσεις & απαντήσεις και καλύπτει αρκετές ενότητες του Κανονισμού όπως η αλληλεπίδραση των διατάξεων αυτού με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων- GDPR, η πρόσβαση και χρήση των δεδομένων συνδεδεμένων συσκευών για χρήστες, κατόχους και αποδέκτες δεδομένων κ.α.

Επίσης, στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αποτελέσει ένα κείμενο που θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υπενθυμίζεται ότι η Πράξη για τα Δεδομένα καθιερώνει νέους κανόνες για την πρόσβαση δεδομένων συνδεδεμένων συσκευών στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Τους νέους κανόνες θα κληθούν να εφαρμόσουν οι κατασκευαστές συνδεδεμένων προϊόντων και πάροχοι σχετικών υπηρεσιών, οι χρήστες των προϊόντων αυτών, οι κάτοχοι δεδομένων, οι αποδέκτες δεδομένων, οι φορείς του δημόσιου τομέα, οι πάροχοι υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων, οι συμμετέχοντες σε χώρους δεδομένων και οι προμηθευτές εφαρμογών που χρησιμοποιούν έξυπνες συμβάσεις. Στο πεδίο εφαρμογής του νέου Κανονισμού εμπίπτουν και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ως αποδέκτες δεδομένων (π.χ. κλάδοι αυτοκινήτων, υγείας).