Σε λοκομοτίβα στην ανάπτυξη της ασφάλισης μετατρέπεται ο κλάδος περιουσίας  

Ελενα Ερμείδου

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ασφάλιση κατοικίας και επιχειρήσεων πριμοδοτούν τον κλάδο με τουλάχιστον ένα ποσοστό ανάπτυξης 50%, διευρύνοντας και την ασφαλιστική βάση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το κενό προστασίας στην Ελλάδα που ξεπερνά το 90%. αλλά και να περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες και να ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από καταβολές κρατικών αποζημιώσεων για θεομηνίες.  

Άμεση εξειδίκευση των μέτρων 

Η κυβέρνηση τώρα καλείται να εξειδικεύσει τα μέτρα που εξήγγειλε στην ΔΕΘ, καθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις στην ασφάλιση καθώς και το ρόλο της.

 Για να δουλέψουν τα μέτρα θα χρειαστεί να συγκροτηθεί σχήμα κοινοπραξία κράτους με (αντ)ασφαλιστικές που θα συμφωνήσουν να συμμετέχουν ή και μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων. Να οριστεί πιθανά το ύψος των ζημιών που αναλαμβάνει το κράτος να αποζημιώσει και από πόσες ζημιές και πάνω αναλαμβάνουν ρόλο οι (αντ)ασφαλιστικές, όπως γίνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

 Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει το πώς θα υποχρεώσει τους κατόχους οχημάτων να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών εφ όσον η υποχρεωτικότητα περιορίζεται σύμφωνα με την νομοθεσία στην ασφάλιση αστικής ευθύνης, σωματικών και υλικών ζημιών.

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί προκειμένου ο νόμος να λειτουργήσει με ίσους όρους είναι η εύρεση λύσεων για τις επιχειρήσεις που σήμερα δεν μπορούν να ασφαλιστούν για τους κινδύνους που απαιτούνται, κάτι το οποίο υποστηρίζει ανοικτά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Και φυσικά, πρώτον όλων, το κράτος πριν νομοθετήσει να εξασφαλίσει υποδομές που προστατεύουν κατοικίες και επιχειρήσεις από θεομηνίες, αλλά και να δώσει φορολογικά κίνητρα.

Εξειδίκευση στα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά το ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και Δημήτρης Γαβαλάκης κρίνοντας ότι τα μέτρα είναι στην σωστ΄΄η κατεύθυνση  ζητούν:

1.      Την θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων από την κυβέρνηση για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αποταμιευτικού χαρακτήρα.

2.      Την διεύρυνση των επαγγελμάτων για τα οποία θα είναι υποχρεωτική για την άσκησή τους η ασφάλιση “αστικής ευθύνης.

3.      Την εύρεση λύσης για τις επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα δε μπορούν να ασφαλιστούν για όλους τους απαιτούμενους κινδύνους.

4.      Την κατάργηση του φόρου  15%.στο σύνολο των συμβολαίων υγείας.

 

ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ όπως αρχικώς είχε επισημανθεί η  έκπτωση 10% στις ασφαλισμένες κατοικίες ήταν “δειλό” βήμα και τώρα με την εξαγγελία της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από φυσικές καταστροφές επιτυγχάνεται η, ευπρόσδεκτη από την αγορά, σωστή συνέχιση του μέτρου. Να σημειωθεί ότι οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το πράξουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. Σε ερώτηση του IW προς την ΕΑΕΕ  εάν η άρνηση κρατικής αποζημίωσης για ανασφάλιστους  είναι παράνομη, η απάντηση ήταν ότι το Κράτος συνταγματικά δεν έχει καμμία ευθύνη αποζημίωσης στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών.  Η κρατική αποζημίωση είναι πράξη για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Από την στιγμή που υπάρχει η υποχρεωτικότητα για ιδιωτική ασφάλιση, το Κράτος αποποιείται την ευθύνη αποζημίωσης. 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Εξίσου θετική και στο πλαίσιο του αιτήματος του Ε.Ε.Α. ότι έπρεπε να μειωθεί το όριο του κύκλου εργασιών από τα 2 εκατ. ευρώ που είχε θεσπιστεί για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων, είναι και η εξαγγελία ότι όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Αναμένεται όμως το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του μέτρου. Το Ε.Ε.Α. θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη λύση για τις επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα δε μπορούν να ασφαλιστούν για όλους τους απαιτούμενους κινδύνους.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟΥ ΣΤΑ “ΥΓΕΙΑΣ” ΠΑΙΔΙΩΝ

Το Ε.Ε.Α. έχει επισημάνει ότι πρέπει να καταργηθεί ο φόρος διότι θα είναι προς όφελος των πολιτών, ο πρωθυπουργός έδειξε ότι γίνεται μια αρχή που καλό θα ήταν να έχει και συνέχεια.