Κ. Ρούσσης, ΕΣΑΠΕ: Το «νέο αίμα» στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση…

…είναι εκπαιδευμένος… στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων!

«Ο ρόλος μας είναι ακόμα πιο σύνθετος και ακόμα πιο αναγκαίος. Βγαίνουν πράγματι πολλές μηχανές και πολλά εργαλεία, δεν φτάνει όμως μόνο αυτό για να υιοθετηθούν από τη διαμεσολάβηση και τους πελάτες. Πρέπει ένας άνθρωπος να είναι μονίμως δίπλα σου για να σου το μάθει. Ο ρόλος του συντονιστή είναι να προσπαθούμε να τους δείχνουμε τα νέα εργαλεία και πώς μπορούν να επωφεληθούν από αυτά»… Αυτή ήταν η τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, του κ. Κωνσταντίνου Ρούσση, προέδρου της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ), στο πρόσφατο συνέδριο του IW, σε ένα πάνελ με πολλά νέα πρόσωπα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Ο ίδιος πήρε τη σκυτάλη από τον έμπειρο κ. Γιάννη Τοζακίδη, αλλά δεν είναι και τόσο «νέος» στα κοινά!

Έχοντας πάντα ενδιαφέρον για τις συλλογικές δράσεις του επαγγέλματός του, ο κ. Ρούσσης είναι μέλος του ΔΣ της ΕΣΑΠΕ (τότε ΠΣΣΑΣ), εδώ και δώδεκα χρόνια, έχοντας περάσει από όλες τις θέσεις της Ένωσης. Παράλληλα, ως πρόεδρος πια της ΕΣΑΠΕ, είναι και μέλος της ΕΑΔΕ και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών από το 2017.

«Είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε ενεργοί στα δρώμενα του επαγγέλματός μας, να βλέπουμε, να ενημερωνόμαστε, να προτείνουμε βελτιώσεις, να διεκδικούμε και να φτιάχνουμε δικαιώματα για τους συναδέλφους μας. Δεν πρέπει να είμαστε εκτός των εξελίξεων, σε κάθε επίπεδο».

Άλλωστε η καθημερινή συναναστροφή του με τετρακόσιους και πλέον συνεργάτες από όλη την Ελλάδα τού έχει δώσει μια πλήρη και σφαιρική εικόνα για τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις ανάγκες των συναδέλφων τους.

«Θεσμικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η αγορά μας πάσχει από νέους ανθρώπους. Πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι στον χώρο και οι εταιρείες να αναγνωρίσουν αυτήν την αναγκαιότητα. Χρειαζόμαστε νέους για να πάμε παρακάτω. Ο ρόλος των συντονιστών είναι σημαντικός και για τους υπάρχοντες ανθρώπους της αγοράς και για όσους πρόκειται να εισέλθουν στον χώρο», μία ακόμη άποψη που ακούστηκε από τον ίδιο, τον περασμένο Ιούνιο, στο INCO 2024.

Ο κ. Ρούσσης, μάλιστα, συμπλήρωσε από το δημόσιο βήμα που είχε, και μπροστά σε όλη την ασφαλιστική αγορά: «Είναι πάρα πολλά τα μέλη μας, με διαφορετικά “θέλω” ο καθένας, συναντούμε πολλά προσκόμματα στο να έρθουν οι συνάδελφοι κοντά μας. Είμαστε ένας σύνδεσμος ανοικτός. Η γνώση είναι ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι, προσπαθούμε να παρέχουμε διαρκώς γνώση, εμπειρία, ένα ευρύ φάσμα ενημερωτικών ημερίδων. Το ΕΙΑΣ είναι μεγάλος αρωγός στην προσπάθειά μας. Διενεργούμε μία με δύο εκπαιδευτικές ημερίδες μηνιαίως. Με την περισσότερη επικοινωνία επιδιώκουμε να έρθουν οι συνάδελφοι όλο και περισσότερο κοντά μας».

Τι είναι όμως η Ένωση Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ) και ποιος ο ρόλος της;

Το πανελλήνιο αυτό δίκτυο ιδρύθηκε το 1985, όταν έγινε επιτακτική και αναγκαία, αφού λίγους μήνες πριν –στις 25 Οκτωβρίου 1985– είχε δημοσιευθεί ο νόμος 1569/1985, με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το επάγγελμα του συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων.

Το επάγγελμα αυτό, ωστόσο, δεν γεννήθηκε, στην ουσία, με τον νόμο αυτό, αλλά αντίθετα ο νόμος έδωσε νομική υπόσταση σε ένα επάγγελμα που από δεκαετίες ασκούσαμε, με διάφορα ονόματα: διευθυντές υποκαταστημάτων, μάνατζερ κ.λπ.

Έχοντας πάντα ενδιαφέρον για τις συλλογικές δράσεις του επαγγέλματός του, ο κ. Ρούσσης είναι μέλος του ΔΣ της ΕΣΑΠΕ (τότε ΠΣΣΑΣ), εδώ και δώδεκα χρόνια, έχοντας περάσει από όλες τις θέσεις της Ένωσης. Παράλληλα, ως πρόεδρος πια της ΕΣΑΠΕ, είναι και μέλος της ΕΑΔΕ και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών από το 2017.

Η ΕΣΑΠΕ τροφοδοτεί την ασφαλιστική αγορά με νέους, ταλαντούχους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, συντονίζει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, δημιουργεί στελέχη και έχει στόχο την ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας για τους ασφαλισμένους. Εφαρμόζει διαδικασίες εξεύρεσης, αξιολόγησης, επιλογής, εκπαίδευσης και επίβλεψης των κατάλληλων ανθρώπων για το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, που, στη συνέχεια, με την άρτια εκπαίδευσή του –στην οποία συμβάλλουν αποφασιστικά–, τη σωστή παρακίνηση, coaching, αλλά και τη διαρκή επίβλεψη και υποστήριξή του σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής του πορείας, δημιουργεί οφέλη για τους πελάτες (μας) ασφαλισμένους-καταναλωτές, για την εθνική οικονομία και βέβαια για τους συνεργάτες μας.

Στόχος τους είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των επαγγελματικών, οικονομικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών τους και όραμά τους η ποιοτική ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ασφαλιστικών εργασιών και την καθιέρωση του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή ως υψηλού επιπέδου επαγγελματία.

Επιπλέον, η Ένωση στοχεύει στο να φέρει κοντά όλους τους ενεργούς συντονιστές, αναδεικνύοντάς τους στην πράξη, καθώς τα μέλη της έχουν πολλά να δώσουν σε κάθε επίπεδο (διεκδικήσεις, γνώσεις, ιδέες και ό,τι άλλο θετικό μπορεί να δημιουργήσει η συνεύρεση επαγγελματιών του χώρου μας).

Εξωστρέφεια, διάδραση, πολλές συνέργειες για την επιμόρφωση και τη διάδοση του ρόλου τους ως διαμεσολαβητών είναι ήδη κάποια πράγματα που έχουν γίνει στο πρώτο εξάμηνο της θητείας του.

Ο Κ. Ρούσσης ξεκίνησε να ασχολείται με την ιδιωτική ασφάλιση ως «κληρονομιά», μιας και μεγάλωσε μέσα σε ασφαλιστική οικογένεια και αγάπησε αυτήν τη δουλειά από τους ανθρώπους που γνώρισε, τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων τις έκανε στην πόλη της Καβάλας, για να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στο Alba με MSc στο Insurance Risk Management και στο ΕΚΠΑ με Diploma στο Insurance Management and Business Administration and Management.

Ως επαγγελματίας καταγράφεται από το 2005, ασκώντας τον ρόλο του συντονιστή ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (συμβούλων και πρακτόρων) στην εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη –και πλέον Allianz– ως διευθυντής Γραφείου, και από το 2015 με τον ρόλο του περιφερειακού διευθυντή στην ίδια εταιρεία.

Είναι φανατικός οπαδός της ομαδικής εργασίας, σε κάθε επίπεδο, και της οργάνωσης και επιμένει… μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του! Προσπαθεί να δίνει τον καλύτερο εαυτό του στους συνεργάτες του, χωρίς δεύτερες σκέψεις και ανταλλάγματα, καθώς πιστεύει πως μόνο αν δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό θα μπορέσεις να ελευθερώσεις και τον δικό τους.

Στον ελεύθερο χρόνο του, αν και πατέρας τριών παιδιών, έχει σαν χόμπι το ερασιτεχνικό τρέξιμο μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Με άλλα λόγια, είναι εκπαιδευμένος και έχει αληθινές αντοχές!

Ο κ. Κωνσταντίνος Ρούσσης μιλά για τον ρόλο του διαμεσολαβητή