Σταθερά βήματα διοίκησης

του Λάμπρου Ρόδη

«Κάνε όσο πολύπλοκα σχέδια θέλεις, αλλά οι εντολές που δίνεις για την εφαρμογή τους πρέπει να είναι απλές και ξεκάθαρες». Η φράση αυτή ανήκει στον Γάλλο ηγέτη Ναπολέοντα Βοναπάρτη (1769-1821) και, κατά τη γνώμη μου, αξίζει να ταυτίζεται με τις εμπνευσμένες ηγεσίες που θέτουν ρεαλιστικούς και ξεκάθαρους στόχους. Προσωπικά δε την ταυτίζω και με όσα, σιγά σιγά και σταθερά, απλά και ξεκάθαρα, διεκδικεί η ηγεσία του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) σε συνεργασία με άλλα συλλογικά όργανα ή σε απευθείας επαφές με την Πολιτεία.

Γίνομαι ακόμη πιο συγκεκριμένος και επικαλούμαι όσα συζητήσαμε τον Φεβρουάριο του 2024, όταν το IW είχε φιλοξενήσει μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), κ. Μιχάλη Τζωρτζωρή, όπου, μεταξύ άλλων, ο ίδιος είχε ξεδιπλώσει το όραμά τους, προκειμένου οι μεσίτες ασφαλίσεων να έχουν ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο.

Στόχος του ΣΕΜΑ είναι η σταδιακή αλλά αναγκαία μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα θα συνεισφέρει στη συλλογική πρόοδο του κράτους και της κοινωνίας, συγκλίνοντας ταυτόχρονα με όσα ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μια πρόσφατη κατάκτηση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η απόφαση της Εποπτικής Αρχής (Τράπεζα της Ελλάδος-ΤτΕ/Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης-ΔΕΙΑ), που εκφράζει προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) την απαίτηση να εφαρμοστεί ο αγγλικός όρος “Broker” αποκλειστικά για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που έχουν την ιδιότητα του μεσίτη ασφαλίσεων και για καμιά άλλη από τις κατηγορίες διαμεσολαβητών.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια θεσμική επιτυχία, την οποία καρπώνεται η Διοίκηση του ΣΕΜΑ, προκειμένου να σταματήσει η σύγχυση των καταναλωτών.

Ο επόμενος στόχος; Η κατοχύρωση του σήματος υπηρεσιών «Μεσίτες Ασφαλίσεων – Insurance Brokers», μια εξίσου σημαντική θεσμική κατοχύρωση στον κλάδο της διαμεσολάβησης.

Για το τέλος θα κρατήσω την αναφορά σε μια φράση του ίδιου του προέδρου, που μας τίμησε, μεταξύ άλλων, με την παρέμβασή του στο φετινό Insurance Conference, όπου αναλύθηκαν όλες αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν ήδη στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.

«Αυτό που φαίνεται ότι κινητοποιεί την ασφαλιστική βιομηχανία είναι η ανάγκη» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζωρτζωρής.

Ίσως να είναι η απόλυτη διαπίστωση για τον ασφαλιστικό κλάδο με ορίζοντα το 2030!

Από το περιοδικό Insurance World