back to top
26.9 C
Athens
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026

Τι θα συζητηθεί στο 66o RVS- Μόντε Κάρλο

Ελενα Ερμείδου

Τέσσερις ημέρες απέμειναν για να ξεκινήσει το καθιερωμένο Rendez Vous των (αντ)ασφαλιστών στο Μόντε Κάρλο. Στο φετινό 66ο RVS οι συζητήσεις θα εστιάσουν στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων, στον όγκο των απωλειών από φυσικές καταστροφές, καθώς και στον αντίκτυπο του πληθωρισμού και του κοινωνικού πληθωρισμού.

- Advertisement -

Ενδιαφέρον αποτελεί το σκέλος των συζητήσεων που θα εστιάσουν στους όρους των ανανεώσεων των συμβάσεων για φυσικές καταστροφές, έχοντας υπ’ όψιν ότι η αντασφαλιστική αγορά τα τελευταία δύο χρόνια έγινε ανελαστική με δυσμενείς όρους, το underwriting πολύ αυστηρό και τα αντασφάλιστρα σκαρφάλωσαν στα ύψη.

Όλα αυτά προκειμένου οι αντασφαλιστές να εμφανίσουν κερδοφορία, και να διατηρήσουν τις θετικές αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης, όπως και έγινε, τουλάχιστον για τους τέσσερις μεγάλους αντασφαλιστές όπως έγραψε χτες το IW. Η στρατηγική, όμως αυτή είχε επιπτώσεις σοβαρές τις ασφαλιστικές οι οποίες υποχρεώθηκαν να κρατήσουν περισσότερους κινδύνους, ανεβάζοντας τα αποθεματικά τους ή γράφοντας και αυτές περιορισμένους κινδύνους με συγκεκριμένες διατυπώσεις και απαλλαγές.

- Advertisement -

Oι αντασφαλιστές μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρές φυσικές καταστροφές πέραν των προβλεπόμενων.

Οι τιμές των αντασφαλίστρων σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται δεν θα υποχωρήσουν σε ένα μεγάλο βαθμό ενώ αναμένεται σε κάποιους κλάδους, πιθανά και στις εξειδικευμένες αντασφαλίσεις να αυξηθούν. Κλειδί στις συμφωνίες θα είναι και οι όροι που σε κάποιους κλάδους φέρεται πολύ πιθανό ότι θα αλλάξουν, ακολουθώντας πολύ διαφοροποιημένη προσέγγιση. Οι αντασφαλιστές πάντως θα φροντίσουν για κάθε συμφωνία να κρατήσουν αυξημένες εφεδρείες αποθεμάτων.

Αντασφαλιστές, μπρόκερς, προμήθειες

Ενδιαφέρον αποτελεί στο ποιες εταιρείες οι μπρόκερς θα επιλέξουν. Η αγορά τονίζει πάντως στο σημείο αυτό ότι μπρόκερς θα στραφούν προς αντασφαλιστικές με υψηλά αποθεματικά κεφάλαια και σε εταιρείες που λειτουργούν με λιγότερο δυσμενείς όρους διαπραγμάτευσης. Σημαντικότατο ρόλο θα παίξουν και οι προμήθειες που εκχωρούνται και το πόσο ανταγωνιστικές θα είναι.

Κάποιες αλλαγές μέσα στο 2025

Μέσα στο 2025 είναι πιθανό πάντως οι όροι ανάληψης κινδύνων στον κλάδο περιουσίας να βελτιωθούν και η αγορά να αρχίσει να γίνει πιο ευέλικτη και όσο η προσφορά και η ζήτηση ισορροπεί. Αυτό επίσης είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στην διάρκεια του 66ου RVS.

Σχετικές δημοσιεύσεις

«Η Υγεία στο προσκήνιο, με γνώμονα τη διαφάνεια, την κοινωνική ευθύνη και τη βιωσιμότητα» το μήνυμα του 4ου Συνεδρίου της ΕΑΕ

Για την αναγκαία ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και πρακτικές όπως τα DRGs μίλησε ο Α. Σαρρηγεωργίου

Swiss Re: Αντασφαλιστικά κεφάλαια 500 δισ., αύξηση ασφαλισμένων ζημιών 7%

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Swiss Re, συνολικά οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2025 θα κυμανθούν στα 145 δισεκατομμύρια

Αλλαγές στο σκηνικό της αντασφάλισης το 2025

Εξασφαλίστηκαν κατά τις ανανεώσεις των συμβάσεων καλύτεροι όροι και μειώσεις τιμών προσαρμοσμένες στον κίνδυνο για τις συμβάσεις περιουσίας

ΑΟΝ, Guy Carpenter: Αντασφαλιστικά μηνύματα για το 2025

Το Capacity αυξήθηκε και η προσφορά από τους αντασφαλιστές δείχνει να είναι αρκετή για να καλύψει την ζήτηση για αντασφάλιση.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μια Ελληνίδα ηγείται της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κλάδο (αντ)ασφάλισης

Η Βάντα Γιανναρά, συνιδρύτρια και πρώην CCO της DGTAL, διαδέχεται τον CEO Arndt Gossmann

Πού θα πάει η Generali, οι τρεις επόμενοι σταθμοί της

Ανανεωμένη πλατφόρμα φροντίδας και επέκταση συνεργασίας με τον πάροχο τρισδιάστατων προϊόντων Intermap Technologies

Νέα, ισχυρή αύξηση εσόδων καταγράφει ο Όμιλος ARAG

«Ο στόχος μας για έσοδα από ασφάλιστρα έχει ήδη ξεπεραστεί, 5 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό» τονίζει ο Πρόεδρος ΔΣ, Δρ. Renko Dirksen

Σταθερή η αναπτυξιακή πορεία της Eurohold το πρώτο τρίμηνο του 2026

Στον ασφαλιστικό τομέα, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 13,3%, στα 78,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA υπερτετραπλασιάστηκαν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μ. Θεμιστοκλέους: Κάτω από 4 ώρες ο χρόνος στα Επείγοντα – Καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι το ΕΣΥ διαθέτει σήμερα μεγαλύτερο αριθμό γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από ποτέ

Μια Ελληνίδα ηγείται της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κλάδο (αντ)ασφάλισης

Η Βάντα Γιανναρά, συνιδρύτρια και πρώην CCO της DGTAL, διαδέχεται τον CEO Arndt Gossmann

Η Atradius στο πλευρό των εθελοντών δασοπροστασίας στις Αφίδνες

Μέσα από παρουσιάσεις και ασκήσεις, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε βασικές διαδικασίες πρόληψης, αντιμετώπισης και κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών

Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Προστασία των πολιτών άνω των 60 ετών

Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα που καταγράφει τα περισσότερα περιστατικά πνιγμών στη χώρα