Τι θα συζητηθεί στο 66o RVS- Μόντε Κάρλο

Ελενα Ερμείδου

Τέσσερις ημέρες απέμειναν για να ξεκινήσει το καθιερωμένο Rendez Vous των (αντ)ασφαλιστών στο Μόντε Κάρλο. Στο φετινό 66ο RVS οι συζητήσεις θα εστιάσουν στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων, στον όγκο των απωλειών από φυσικές καταστροφές, καθώς και στον αντίκτυπο του πληθωρισμού και του κοινωνικού πληθωρισμού.

Ενδιαφέρον αποτελεί το σκέλος των συζητήσεων που θα εστιάσουν στους όρους των ανανεώσεων των συμβάσεων για φυσικές καταστροφές, έχοντας υπ’ όψιν ότι η αντασφαλιστική αγορά τα τελευταία δύο χρόνια έγινε ανελαστική με δυσμενείς όρους, το underwriting πολύ αυστηρό και τα αντασφάλιστρα σκαρφάλωσαν στα ύψη.

Όλα αυτά προκειμένου οι αντασφαλιστές να εμφανίσουν κερδοφορία, και να διατηρήσουν τις θετικές αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης, όπως και έγινε, τουλάχιστον για τους τέσσερις μεγάλους αντασφαλιστές όπως έγραψε χτες το IW. Η στρατηγική, όμως αυτή είχε επιπτώσεις σοβαρές τις ασφαλιστικές οι οποίες υποχρεώθηκαν να κρατήσουν περισσότερους κινδύνους, ανεβάζοντας τα αποθεματικά τους ή γράφοντας και αυτές περιορισμένους κινδύνους με συγκεκριμένες διατυπώσεις και απαλλαγές.

Oι αντασφαλιστές μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρές φυσικές καταστροφές πέραν των προβλεπόμενων.

Οι τιμές των αντασφαλίστρων σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται δεν θα υποχωρήσουν σε ένα μεγάλο βαθμό ενώ αναμένεται σε κάποιους κλάδους, πιθανά και στις εξειδικευμένες αντασφαλίσεις να αυξηθούν. Κλειδί στις συμφωνίες θα είναι και οι όροι που σε κάποιους κλάδους φέρεται πολύ πιθανό ότι θα αλλάξουν, ακολουθώντας πολύ διαφοροποιημένη προσέγγιση. Οι αντασφαλιστές πάντως θα φροντίσουν για κάθε συμφωνία να κρατήσουν αυξημένες εφεδρείες αποθεμάτων.

Αντασφαλιστές, μπρόκερς, προμήθειες

Ενδιαφέρον αποτελεί στο ποιες εταιρείες οι μπρόκερς θα επιλέξουν. Η αγορά τονίζει πάντως στο σημείο αυτό ότι μπρόκερς θα στραφούν προς αντασφαλιστικές με υψηλά αποθεματικά κεφάλαια και σε εταιρείες που λειτουργούν με λιγότερο δυσμενείς όρους διαπραγμάτευσης. Σημαντικότατο ρόλο θα παίξουν και οι προμήθειες που εκχωρούνται και το πόσο ανταγωνιστικές θα είναι.

Κάποιες αλλαγές μέσα στο 2025

Μέσα στο 2025 είναι πιθανό πάντως οι όροι ανάληψης κινδύνων στον κλάδο περιουσίας να βελτιωθούν και η αγορά να αρχίσει να γίνει πιο ευέλικτη και όσο η προσφορά και η ζήτηση ισορροπεί. Αυτό επίσης είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στην διάρκεια του 66ου RVS.