AM Best: Αυξάνονται τα κέρδη των 4 μεγαλύτερων αντασφαλιστών της Ευρώπης

Εν αναμονή του 66ου Rendez Vous στο Μόντε Κάρλο, η AM Best επισημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες δύσκολες συνθήκες της αγοράς οδήγησαν σε «ισχυρά αποτελέσματα» το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 για τους κλάδους αντασφάλισης ζημιών των τεσσάρων μεγαλύτερων αντασφαλιστών της Ευρώπης.

Σε έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε το όφελος που απολαμβάνουν η Munich Re, η Swiss Re, η Hannover Re και η Scor από τη συνεχιζόμενη ισχυρή τιμολόγηση και τους όρους. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες αντασφάλισης ανέφεραν κατά μέσο όρο χαμηλότερες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων πέρυσι από τον μέσο όρο των ανταγωνιστών τους στην αγορά των ΗΠΑ και των Βερμούδων.

«Οι τέσσερις μεγαλύτεροι αντασφαλιστές της Ευρώπης επωφελούνται από την παγκόσμια εμβέλειά τους, τα ισχυρά εμπορικά τους σήματα και τα διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια τους. Αυτοί οι τέσσερις αντασφαλιστές επωφελήθηκαν επίσης από την σκληρή αγορά αντασφάλισης το 2023, με καλύτερες τιμές, όρους και προϋποθέσεις που οδήγησαν σε βελτίωση των μετρήσεων απόδοσης σε σύγκριση με το 2022», τόνισε η AM Best.

Σημείωσε δε ότι οι τέσσερις, συνέχισαν να ανακοινώνουν ισχυρά αποτελέσματα αντασφαλίσεων εκτός ζημιών εντός 2024 μέχρι και σήμερα, εν μέσω ισχυρής τιμολόγησης και όρων, καθώς και καταστροφές και μεγάλες απώλειες κάτω του εκτιμώμενου.

Ο οίκος στην έκθεσή του σημείωσε ότι οι τέσσερις μεγάλοι ευρωπαίοι αντασφαλιστές εστιάζουν προς τις δραστηριότητες Απώλειας Περιουσίας έπειτα από μια περίοδο αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους, αύξησης των σημείων προσάρτησης και απομάκρυνσης από τις αθροιστικές καλύψεις.

Σημείωσε επίσης ότι οι τέσσερις εταιρείες επιδιώκουν να αναπτυχθούν σε εξειδικευμένους τομείς όπως ο κυβερνοχώρος, η ναυτιλία και η μηχανική τόσο στον τομέα της ασφάλισης όσο και στην αντασφάλιση σε αναζήτηση μεγαλύτερης διαφοροποίησης και «πιο σταθερών κερδών».

Η AM Best σχολίασε επίσης τις διαφορετικές στρατηγικές αντεκχώρησης ανάμεσα στους αντασφαλιστικούς γίγαντες, με τη Munich Re να χρησιμοποιεί σχετικά λιγότερο αυτή την στρατηγική σε σύγκριση με τις άλλες τρεις. «Η Swiss Re τα τελευταία χρόνια εστιάζει στην στρατηγική αντεκχώρησης, ενώ η σημαντική χρήση της αποτελεί εδώ και καιρό χαρακτηριστικό των στρατηγικών της Scor και της Hannover Re», προστίθεται στην έκθεση.