Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: Τι ισχύει στην Ισπανία και τη Γαλλία

Στην Ισπανία, προβλέπεται η υποχρεωτική επέκταση της κάλυψης των φυσικών καταστροφών σε περίπτωση αγοράς ασφάλισης αυτοκινήτου. Ειδικότερα, η προστασία από φυσικές καταστροφές βασίζεται στη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και του Consorcio de Compensación de Seguros (CCS), το οποίο είναι κρατική εταιρεία που υπάγεται στο ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Το CCS παρέχει κάλυψη για κινδύνους που ορίζονται στον νόμο, οι οποίοι περιλαμβάνονται αυτόματα όταν πωλούνται συγκεκριμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια, όπως αυτό της ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων. Συνεπώς, αν και η ασφάλιση φυσικών καταστροφών για αυτοκίνητα δεν είναι υποχρεωτική, παρέχεται πάντα επειδή συνδέεται με την ασφάλιση αστικής ευθύνης οχημάτων.

Όσον αφορά τα συμβάντα φυσικών καταστροφών που καλύπτονται, το CCS παρέχει αποζημίωση για ζημιές που προκλήθηκαν από πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους (άνω των 120 km/h), σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις. Η κάλυψη για άλλους κινδύνους φυσικών καταστροφών, όπως το χαλάζι, παρέχεται από την ιδιωτική αγορά με βάση τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Παρόμοιο καθεστώς αναφορικά με την επέκταση της ασφάλισης υποχρεωτικά και στις φυσικές καταστροφές ισχύει και στη Γαλλία. Από τη στιγμή που ένα αυτοκίνητο ασφαλίζεται για αστική ευθύνη έναντι τρίτων, θα πρέπει, εκ του Νόμου, να είναι ασφαλισμένο και για τις φυσικές καταστροφές.

Αυτό προκύπτει από ένα γενικότερο σχήμα υποχρεωτικής ασφάλισης που λειτουργεί για την προστασία της περιουσίας, σύμφωνα με το οποίο η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα οχήματα που ασφαλίζονται με την κάλυψης της «πυρκαγιάς», «λοιπών κινδύνων» ή «απώλειας εισοδήματος», και ουσιαστικά δίδεται ως («υποχρεωτική») επέκταση στις βασικές καλύψεις.

Στη Γαλλία, λειτουργεί το CCR (Caisse Centrale de Réassurance), που αποτελεί αντασφαλιστική εταιρεία του δημόσιου τομέα και παρέχει κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών και μη ασφαλίσιμων κινδύνων στις ασφαλιστικές εταιρείες. Η γαλλική κυβέρνηση και η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά ασφαλίζουν έναντι φυσικών καταστροφών (με εξαίρεση την ανεμοθύελλα) και η ασφαλιστική αγορά φέρει τον κίνδυνο, διαχειρίζεται το ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο και αποζημιώνει.

Από το περιοδικό Insurance World (Αφιέρωμα Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφώ/ Έλενα Ερμείδου, Τεύχος Μάιος-Ιούνιος 2024)