Διάβασέ τον, γιατί εσύ θα χάσεις…

Ο ετήσιος απολογισμός της ΕΑΕΕ για το 2023, μια χρονιά κατά την οποία είχαμε, πραγματικά, νέα βήματα στον κλάδο και σημαντικές εμπειρίες για το σύνολο της αγοράς, πρέπει να διαβαστεί σε βάθος.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα δεδομένα που μας παρουσιάζει αναλυτικά, ανά τομέα δράσεων, για το παραγωγικό έργο των επιτροπών, για τις κοινωνικές δράσεις της και τις καμπάνιες που «έτρεξαν» για το ευρύ κοινό, με κορύφωση τη δημιουργία του ενημερωτικού site iknow-insurance.gr, η ΕΑΕΕ δηλώνει ξεκάθαρα, με αυτόν τον ανανεωμένο τρόπο μαζικής επικοινωνίας, ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ένας από τους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές στη χώρα μας, με 17,4 δισ. ευρώ επενδύσεις, το οποίο αντιστοιχεί σε 9,6% του ΑΕΠ.

«Καμία επένδυση, κανένα μεγάλο έργο, δεν γίνεται χωρίς τη συμμετοχή της ασφάλισης» λέει, χαρακτηριστικά, ο κ. Σαρρηγεωργίου, θυμίζοντας παράλληλα ότι ο κλάδος φέρνει σταθερότητα στις αγορές και διαθέτει έναν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη, με συνεχή έλεγχο και εποπτεία.

Τι άλλο, όμως, διαπιστώνει ο κ. Σαρρηγεωργίου για τη χρονιά που πέρασε;
«Γεγονός είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο κενό ασφαλιστικής προστασίας και αυτό αφορά στις φυσικές καταστροφές, αλλά όχι μόνο!».

Η σημαντική αυτή παραδοχή απασχόλησε την Ένωση και, φυσικά, δεν είναι κάτι που θα σταματήσει. «Αποτέλεσε βασικό μας στόχο το πώς θα μειώσουμε το κενό προστασίας στις φυσικές καταστροφές, την υγεία και τη συνταξιοδοτική αποταμίευση. Εστιάσαμε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αυξήσουμε την ασφαλιστική συνείδηση, να ενημερώσουμε σωστά τους πολίτες και να προτείνουμε στην κοινωνία και την Πολιτεία βιώσιμες λύσεις» τονίζει στο σημείωμά του.

Και το πέτυχαν, πράγματι, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς, από τον Ιανουάριο του 2024, εφαρμόστηκε η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, εφόσον κάποιος είναι επαρκώς ασφαλισμένος, όπως και η δέσμευση του πρωθυπουργού για υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

«Κάτι, επιτέλους, κινείται, αλλά είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε ακόμα στην απόλυτη αρχή μιας μεγάλης διαδρομής μέτρων που πρέπει να ληφθούν» αναφέρει ο κ. Σαρρηγεωργίου, σε έναν απολογισμό με πάρα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία.

Αναζήτησέ τον και διάβασέ τον, γιατί εσύ θα χάσεις…

Από το περιοδικό Insurance World