Στόχος η περαιτέρω ανάπτυξή και μεγαλύτερη διείσδυση στις επενδύσεις

Λάμπρος Ροδης, Αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

 «Η διαφοροποίηση δεν είναι απλά ένα εργαλείο για τη διαχείριση του κινδύνου, αλλά και ένας τρόπος να ενισχύσουμε την ευελιξία και τη σταθερότητα του χαρτοφυλακίου, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή απόδοση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», θα πει, συνοψίζοντας, ο κ. Παναγιώτης Αντωνόπουλος, αντιπρόεδρος & CEO της Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ και Α’ αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, σε μια συνέντευξη με αφορμή την επέτειο ενός έτους στο ΔΣ της Ένωσης. Ανάμεσα σε πολλά σημαντικά συμπεράσματα, ο κ. Αντωνόπουλος θα μας μιλήσει και για τα κριτήρια ESG, τα οποία μπορούν να διαμορφώσουν «ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που όχι μόνο επιδιώκει οικονομικές αποδόσεις, αλλά επίσης συμβάλλει θετικά στην κοινωνία και το περιβάλλον». 

 

iw? Κύριε Αντωνόπουλε, συμπληρώνετε ήδη έναν χρόνο στη θέση του Α’ αντιπροέδρου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Θέλετε να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στη θητεία σας και να σταθούμε στα σημαντικότερα σημεία του προηγούμενου χρόνου; 

 

απ. Βεβαίως, ήταν ένας χρόνος γεμάτος προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επικεντρωθήκαμε στη βελτίωση των θεσμικών διαδικασιών και στην ενίσχυση της διαφάνειας των επενδυτικών πρακτικών. Παράλληλα, δώσαμε έμφαση στην ενημέρωση των μελών μας για τις τάσεις και τις εξελίξεις του κλάδου. Η στήριξη των θεσμικών επενδυτών, μέσω της διασφάλισης ενός σταθερού, προβλέψιμου και ανταγωνιστικού πλαισίου, υπήρξε η κύρια προτεραιότητά μας. Επιπλέον, συνεργαστήκαμε στενά με ρυθμιστικές αρχές και φορείς, για να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές και οι κανονισμοί υποστηρίζουν τις επενδυτικές μας δραστηριότητες και ενισχύουν την ανάπτυξη της αγοράς. 

 

iw? Έχοντας τα ηνία της Alpha Asset Management, ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2024; 

 

απ. Ο τομέας του wealth management αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδίου του ομίλου, που ανακοινώσαμε στον Investor Day πριν σχεδόν έναν χρόνο. Σήμερα, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πιστά αυτήν τη στρατηγική, που έδειξε ήδη τα πρώτα θετικά δείγματα, με το 2023 να αποτελεί μια χρονιά υψηλών επιδόσεων για την εταιρεία μας, η οποία αύξησε κατά 44% τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της. Αυτή η ανοδική τάση συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του 2024, όπου είδαμε τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση να αυξάνονται στα 5,5 δισ. ευρώ. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξή μας και η μεγαλύτερη διείσδυση στις επενδύσεις μέσω της δημιουργίας προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών μας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα προϊόντα Alpha Target Maturity, τα οποία από την αρχή του χρόνου έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 783 εκατ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι το κατάλληλο προϊόν προσελκύει το αντίστοιχο επενδυτικό κοινό. Δεν σταματάμε όμως εκεί. Σκοπεύουμε επίσης να σχεδιάσουμε ακόμα πιο προηγμένα προϊόντα και υπηρεσίες, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών με λύσεις που προσφέρουν μακροπρόθεσμη αξία, σταθερότητα και ευελιξία. Παράλληλα, στόχος μας είναι να γίνουμε ακόμη πιο εξωστρεφείς και να ενισχύσουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό μέσω της επέκτασης της πελατειακής μας βάσης στην κυπριακή αγορά. Φιλοδοξία μας είναι να παραμείνουμε κορυφαίοι στον χώρο της διαχείρισης κεφαλαίων και να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ενίσχυση του θεσμικού επενδυτικού τομέα και στην ευημερία της οικονομίας μας. 

 

iw? Οι παράγοντες ESG πόσο επηρεάζουν, και γιατί, τις επενδυτικές σας αποφάσεις; 

 

απ. Τα θέματα που αφορούν στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση επηρεάζουν σημαντικά τις επενδυτικές μας αποφάσεις. Καταρχάς, η ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων αντανακλά μια στρατηγική που επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την υπεύθυνη επένδυση. Αυτοί οι παράγοντες μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε και να διαχειριστούμε κινδύνους που μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς μέσω των παραδοσιακών οικονομικών αναλύσεων.  

Επιτρέψτε μου να σας δώσω δύο παραδείγματα. Οι επενδυτές που λαμβάνουν υπόψη την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μπορούν να αποφύγουν κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και να επωφεληθούν από ευκαιρίες σε αναδυόμενους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι παράγοντες διακυβέρνησης, όπως η διαφάνεια στις επιχειρηματικές πρακτικές και η ευθυγράμμιση των συμφερόντων των διευθυντικών στελεχών με αυτά των μετόχων, είναι κρίσιμοι για τη μείωση των κινδύνων και την προαγωγή της διαρκούς ανάπτυξης. Καλή διακυβέρνηση σημαίνει ότι μια εταιρεία είναι διαφανής, υπεύθυνη και αφοσιωμένη στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων, αποφεύγοντας πρακτικές που θα μπορούσαν να βλάψουν τους μετόχους και την κοινωνία στο σύνολό της. Με τα ESG κριτήρια, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που όχι μόνο επιδιώκει οικονομικές αποδόσεις, αλλά επίσης συμβάλλει θετικά στην κοινωνία και το περιβάλλον. Συνεπώς, η ενσωμάτωση των ESG παραγόντων είναι στρατηγικής σημασίας για την Alpha Asset Management, τόσο για τις παρούσες όσο και για τις μελλοντικές μας επενδυτικές αποφάσεις. 

 

iw? Στο 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης μιλήσατε για τις στρατηγικές επενδυτικής διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων σε περιβάλλον έντονης διεθνούς μεταβλητότητας και αυξημένων αβεβαιοτήτων. Μπορείτε να μας ξαναθυμίσετε τις βασικές σας θέσεις; 

 

απ. Στο συνέδριο αναδείχθηκαν μια σειρά από παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική επενδυτικής διαχείρισης, που θεωρούμε απαραίτητους για την επιτυχία των επαγγελματικών ταμείων στο περιβάλλον αυξημένης διεθνούς μεταβλητότητας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουμε σήμερα.  

Πρώτον, η αστάθεια στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αξία των επενδύσεων. Για τον λόγο αυτό, είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε στα επενδυτικά μας χαρτοφυλάκια το κατάλληλο μείγμα επενδύσεων, ώστε μέσα από τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου να μειωθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μεταβλητότητα των αγορών.  

Επιπλέον, αναφέρθηκα στις αναπάντεχες γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν αβεβαιότητα και να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση των επενδύσεων. Για αυτό, είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε συνεχώς και από κοντά τις διεθνείς εξελίξεις, ώστε να μπορούμε έγκαιρα να προσαρμόζουμε τις στρατηγικές μας και να προστατεύουμε, τελικά, τα συμφέροντά μας. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης σε κρίσιμες περιοχές αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα, που μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και, κατά συνέπεια, τις επενδύσεις μας. Για τον λόγο αυτό, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών και των προοπτικών των αγορών στις οποίες επενδύουμε.  

Ακόμη, οι αλλαγές στη νομοθεσία και τη φορολογική πολιτική σε διάφορες χώρες είναι ένας ακόμη παράγοντας που δεν πρέπει να παραβλέπεται, καθώς οι αλλαγές αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις επενδυτικές μας αποφάσεις και την απόδοση των χαρτοφυλακίων. Η συνεχής παρακολούθηση των ρυθμιστικών εξελίξεων και η προσαρμογή των στρατηγικών μας σε γρήγορα μεταβαλλόμενες συνθήκες είναι απαραίτητες για την προστασία και την ενίσχυση των επενδύσεών μας.  

Τέλος, υπογράμμισα την ανάγκη να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες των διεθνών αγορών. Η δυνατότητα να αντιδρούμε γρήγορα και αποτελεσματικά σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανάπτυξης των επαγγελματικών ταμείων. 

 

iw? Έχετε αναφέρει ότι η «διαφοροποίηση είναι το πιο σημαντικό συστατικό στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου που προσδίδει ευελιξία και σταθερότητα». Θέλετε να επεκτείνετε τη σκέψη σας; 

 

απ. Φυσικά. Η διαφοροποίηση είναι θεμελιώδης αρχή της επενδυτικής στρατηγικής, καθώς συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου και στην ενίσχυση της σταθερότητας του χαρτοφυλακίου. Με τη διαφοροποίηση, κατανέμουμε τις επενδύσεις σε διάφορους τομείς, γεωγραφικές περιοχές και τύπους περιουσιακών στοιχείων, μειώνοντας την εξάρτηση από την απόδοση ενός μεμονωμένου στοιχείου και, συνεπώς, τον κίνδυνο απωλειών. Ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επιτρέπει στους επενδυτές να επωφεληθούν από ευκαιρίες σε διάφορες αγορές και τομείς, εξισορροπώντας τις συνολικές αποδόσεις ακόμη κι όταν ένας τομέας αντιμετωπίζει προκλήσεις. Επιπλέον, οι αγορές είναι συχνά απρόβλεπτες και υπόκεινται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως γεωπολιτικές εντάσεις, οικονομικές κρίσεις ή φυσικές καταστροφές. Μέσω της διαφοροποίησης ένα χαρτοφυλάκιο μπορεί να διατηρήσει την ανθεκτικότητά του απέναντι σε τέτοιες εξελίξεις, περιορίζοντας τον αντίκτυπο σε μεμονωμένα στοιχεία του χαρτοφυλακίου.  

Η διαφοροποίηση προσφέρει επίσης την ευελιξία να προσαρμοστούμε σε μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, καθώς ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μπορεί να ανακατευθύνει κεφάλαια σε τομείς με καλύτερες προοπτικές, ενώ αποφεύγει κλάδους που αντιμετωπίζουν πιέσεις. Για τα επαγγελματικά ταμεία η σταθερότητα είναι εξαιρετικής σημασίας. Ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μειώνει τις πιθανότητες μεγάλων απωλειών, εξασφαλίζοντας την αξιοπιστία και βιωσιμότητα των Ταμείων ακόμη και σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς τους δικαιούχους.  

Συνοψίζοντας, η διαφοροποίηση δεν είναι απλά ένα εργαλείο για τη διαχείριση του κινδύνου, αλλά κι ένας τρόπος να ενισχύσουμε την ευελιξία και τη σταθερότητα του χαρτοφυλακίου, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή απόδοση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.