Τα καλά νέα σήμερα  από την Atradius

Ελενα Ερμείδου

Καλά ακούγονται τα νέα για την οικονομία από την Atradius, υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα γεγονότα και γεωπολιτικές εντάσεις.

Η παγκόσμια οικονομία αναφέρει σε σημερινή της ανάλυση η Atradius φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί. Οι προβλέψεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2024 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω, λόγω των αντοχών των ΗΠΑ, ενώ οι επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης είναι λιγότερο σοβαρές από τις αναμενόμενες. Για το 2025 οι προοπτικές είναι επίσης ελαφρώς καλύτερες, κυρίως λόγω των ανοδικών αναθεωρήσεων των ΗΠΑ.

Παγκόσμια ανάπτυξη 

Η παγκόσμια ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα είναι 2,6% το 2024, -μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 0,5% σε σύγκριση με τις οικονομικές προοπτικές του Δεκεμβρίου-. Η αμερικανική οικονομία ξεχωρίζει ως προς την ανθεκτικότητά της, λόγω της ισχυρής ζήτησης της υψηλότερης μετανάστευσης. Η ανάπτυξη είναι πιθανό να βελτιωθεί ελαφρά το 2025, στο 2,8%, σημειώνοντας βελτίωση στην αγοραστική δύναμη, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται.

Ο πληθωρισμός διευκρινίζει η Atradius έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα πλησιάζει τους στόχους της κεντρικής τράπεζας. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το τελευταίο μίλι του αποπληθωρισμού αποτελεί πρόκληση, ειδικά στις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, συγκριτικά, βρίσκεται σε σαφέστερη καθοδική τροχιά, ενώ  αναμένεται να υποχωρήσεις κάτω από το 2% το 2024.

Ανάπτυξη εμπορίου

H Atradius προβλέπει πως η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου θα φτάσει στο 2,5% το 2024 και 3% το 2025, σύμφωνα με την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Αυτό έρχεται μετά από μία σοβαρή συρρίκνωση το 2023, κατά 1,2%. Το εμπόριο της Ευρωζώνης επλήγη σφόδρα το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας χτύπησαν τη μεταποίηση και η ζήτηση από την Κίνα. Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης του εμπορίου το 2024-2025 θα είναι αργοί. Παρά το γεγονός ότι η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας επιβαρύνει τις προοπτικές του εμπορίου ο κίνδυνος είναι σχετικά περιορισμένος αυτή τη στιγμή.

Ανεπτυγμένες οικονομίες

Οι προηγμένες οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 1,6% το 2024, μια και η αναθεώρηση των προοπτικών είναι ανοδικές Η οικονομία των ΗΠΑ επιδεικνύει ανθεκτικότητα, λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού που αυξάνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και την  τάση της μετανάστευσης  που ενισχύει την προσφορά εργασίας.

Οι επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής είναι αισθητές, αλλά όχι τόσο έντονα όσο αναμενόταν. Υπό αυτό το πρίσμα το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης λίγο-πολύ θα είναι αντίστοιχος με το 2024.

Αναδυόμενες οικονομίες

Οι προοπτικές για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς είναι κατά μέσο όρο είναι  ισχυρότερες από τις προοπτικές για τις προηγμένες οικονομίες, αλλά παραμένουν αδύναμες με βάση τα πρότυπα του παρελθόντος. Η αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει σε χαμηλότερο ρυθμό στο 3,9% φέτος και στο 4,0% το 2025. Πολλές από τις αναδυόμενες οικονομίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πιέσεις σε δαπάνες που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις (δαπάνες άμυνας) και την δημοσιονομική στήριξη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις διαταραχές στο διεθνές εμπόριο.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Αντίθετα σε ένα πλαίσιο υψηλότερων γεωπολιτικών εντάσεων μπορεί να υπάρξουν αυξημένα κόστη στις μεταφορές και αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου, δημιουργώντας πιέσεις στις τιμές του πληθωρισμού. Μία τέτοια εξέλιξη θα αποδυναμώσει την ζήτηση και την ανάπτυξη του ΑΕΠ.