back to top
22.3 C
Athens
Δευτέρα 11 Μαΐου 2026

Μoody’s: Διέξοδος οι αυξήσεις ασφαλίστρων καταστροφών

της Ελενας Ερμείδου

Δύσκολες θα είναι οι συνθήκες για τις Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές περιουσίας, σύμφωνα με την Moody’s. Οι ζημιές που καταγράφουν ξεπερνούν τον ιστορικό μέσο όρο, καθώς οι αντασφαλιστές έχουν μειώσει το capacity και αυξήσει τις τιμές. Αποτέλεσμα αυτών, όπως είχε γράψει και το IW.gr σε προγενέστερο ρεπορτάζ του, οι ασφαλιστικές να έχουν υψηλές διακρατήσεις και να υποχρεούνται σε υψηλές αποζημιώσεις. Διέξοδο στο πρόβλημα αυτό είναι σύμφωνα με την Moody’s οι αυξήσεις ασφαλίστρων.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα η Moody’s στην τελευταία της έκθεση για τις ασφαλιστικές Περιουσίας αναφέρει ότι:

Πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο σε ζημιές από  μικρά συχνά καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι πλημμύρες, οι χαλαζοπτώσεις και οι πυρκαγιές  βρίσκονται  οι Ευρωπαϊκές Ασφαλιστικές. Ο όγκος των ζημιών το 2023 αυξήθηκε κατακόρυφα την ίδια στιγμή που αυξάνονται και το κόστος αντασφάλισης ενώ μειώνονταν παράλληλα η προσφορά κεφαλαίων.

- Advertisement -

Καθώς οι αντασφαλιστές είναι απίθανο να μειώσουν τις τιμές, τόσο ώστε να επιστρέψουν στα προηγούμενα καλά επίπεδα για τις ασφαλιστικές, η Moody’s διαβλέπει πως πλέον η έκθεση των ασφαλιστικών στους κινδύνους είναι δομική και όχι τόσο κυκλική. Το γεγονός αυτό νομοτελειακά θα οδηγήσει τις ασφαλιστικές σε αυξήσεις ασφαλίστρων, προσθέτως των αυξήσεων που έγιναν λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Την ίδια στιγμή οι αντασφαλιστές λόγω του ότι έχουν περιορίσει την προσφορά έχουν αφήσει τις ασφαλιστικές έκθετες στις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαϊκές Ασφαλιστικές να είχαν πολύ υψηλότερο μερίδιο των ζημιών που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές το 2023 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η αύξηση του μεριδίου των ζημιών από φυσικές καταστροφές ακολούθως οδήγησε στην επιδείνωση του δείκτη ζημιών και εξόδων τους ως προς τα ασφάλιστρα  (απαιτήσεις και κόστος ως ποσοστό των ασφαλίστρων, βασικός δείκτης της κερδοφορίας της αναδοχής) .

Δεν οπισθοδρομούν οι αντασφαλιστές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Moody’s τα επίπεδα των αντασφαλιστικών καλύψεων δεν θα βελτιωθούν το 2024. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές περιουσίας στην Ευρώπη να παραμείνουν ευάλωτες.

Οι αντασφαλιστές είναι απίθανο τονίζει να δώσουν τις καλύψεις που έδιναν για τους δευτερεύοντες κινδύνους πριν το 2023, τονίζοντας ότι οι ασφαλιστικές θα χρειαστεί ενδεχομένως να αυξήσουν τις τιμές των ασφαλίστρων για να αντισταθμίσουν των αντίκτυπο των υψηλότερων απαιτήσεων στα κέρδη  που σχετίζονται από τα καιρικά φαινόμενα.

Κρατική παρέμβαση και κοινωνικές αναταραχές

Ωστόσο, το εύρος των αυξήσεων είναι δύσκολο να καθοριστεί, ενώ μετά τις πρόσφατες αυξήσεις που έγιναν είναι προκλητικό ως προς τους πελάτες να υπάρξουν και άλλες. Μία εναλλακτική λύση σύμφωνα με την Moody’s είναι ακύρωση των καλύψεων που ωστόσο αυτή η κίνηση μπορεί να πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές, οδηγώντας σε κρατική παρέμβαση, την στιγμή που ο κλάδος προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση ως μέσο πρόληψης και μείωσης των αρχικών επιπτώσεων από τις καταστροφές. Ωστόσο καταλήγει η Moody’s αυτά θα χρειαστεί πολύς καιρός για να γίνουν.

.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τεχνικά έργα και ασφάλιση: Η MINETTA Ασφαλιστική προτάσσει λύσεις για τον έλεγχο του ρίσκου

Στόχος της, να προσφέρει στους επαγγελματίες τον «έλεγχο» απέναντι στο απρόβλεπτο, μειώνοντας τις οικονομικές επιπτώσεις και διασφαλίζοντας την ομαλή ολοκλήρωση των έργων

Σταθερή για 12η χρονιά η συνεργασία Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και Interlife Ασφαλιστικής

H συμβολή της εταιρείας επιτρέπει στους εθελοντές να επιτελούν το έργο τους με ασφάλεια, επαγγελματισμό και συνέπεια

Αλλαγή νοοτροπίας τώρα – πριν από την επόμενη καταστροφή

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με όρους «μετά την καταστροφή»

ERGO My Auto – Έμφαση στην κάλυψη φυσικών φαινομένων για τα οχήματα

Μέσω του προγράμματος η ERGO στοχεύει στην ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας των οδηγών, προσφέροντας ολοκληρωμένες καλύψεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz Commercial: Ο Karol Dobias νέος Global Head of Multinational της AGCS από την 1η Ιουνίου 2026

Στέλεχος με πολυετή διεθνή εμπειρία και βαθιά γνώση της λειτουργίας των πολυεθνικών ασφαλιστικών προγραμμάτων

Στις 28/5 το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Με θέμα «Building resilience in an uncertain world» – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Universal Life: Στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο ΙΑΣΩ για αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης και διεύρυνσης του δικτύου της, με στόχο την αποτελεσματική κάλυψη αναγκών των ασφαλισμένων της σε Κύπρο και εξωτερικό

Καμπανάκι από τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών για το private credit

Τράπεζες, ασφαλιστικές, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και private equity είναι εκτεθειμένες σε μια σειρά αυξανόμενων κινδύνων, σύμφωνα με το FSB

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Θ. Βουρδόλης: Η θυγατρική ασφαλιστική της ECG θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς

Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Export Credit Greece κατά την ομιλία του στα Greek Exports Awards 2026 – #gefa26

Πώς η τεχνολογία αλλάζει την εμπειρία στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Η EUROINS επενδύει διαρκώς στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της, με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας των συνεργατών και των ασφαλισμένων της

Τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης και ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων στο νέο γεωπολιτικό και δασμολογικό τοπίο

Ν. Βαγιάννης, Χ. Κουκολιάς, Π. Χασάπης και Γ. Ρέτσας στο 3ο πάνελ του Greek Exports Forum 2026

NN Hellas: Λειτουργικό αποτέλεσμα 97,2 εκατ. με ασφάλιστρα 1,03 δισ. ευρώ

Τους στόχους και τις προοπτικές των πωλήσεων για το 2026 ανακοινώνει σήμερα 11 Μαΐου η εταιρεία, ενώ παράλληλα εξετάζει προοπτικές νέων συνεργασιών