back to top
27.9 C
Athens
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026

“Δικαίωμα στη Λήθη”-Καλά νέα για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας

Nίκος Κεχαγιάογλου, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Κ2

Οι σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική και φαρμακευτική επιστήμη έχουν οδηγήσει στην αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών κατά 50% από το 2010 έως σήμερα. Τα ευχάριστα αυτά νέα δεν θα μπορούσαν να μην έχουν αντίκτυπο στον τρόπο που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν οι πάσχοντες συμπολίτες μας από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος αναμένεται να εγκριθεί και να τεθεί σε λειτουργία και στην Ελλάδα ο κώδικας για το ‘’Δικαίωμα στην Λήθη’’ που θα αφορά τους επιβιώσαντες από καρκίνο. Το δικαίωμα διαγραφής -όπως αλλιώς ονομάζεται- είναι το δικαίωμα να ζητά ο πολίτης την διαγραφή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τον αφορούν, εφόσον δεν επιθυμεί αυτά τα δεδομένα να αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και εφόσον δεν υφίσταται νόμιμος λόγος να τα κατέχει ο υπεύθυνος επεξεργασίας δηλαδή η ασφαλιστική εταιρεία και η τράπεζα.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έλαβε ήδη έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς για την θέσπιση κώδικα δεοντολογίας που θα εξασφαλίζει το προαναφερόμενο δικαίωμα, έτσι ώστε να καταργηθούν οι διακρίσεις από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές. Η διάκριση αυτή οδηγούσε είτε σε άρνηση ασφάλισης αυτής της κατηγορίας των συνανθρώπων μας είτε στην υπερβολική χρέωση ασφαλίστρων. Έτσι λοιπόν με αυτήν την ρύθμιση θα ικανοποιηθεί το θεμιτό ενδιαφέρον των επιζώντων από τέτοια περιστατικά να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

- Advertisement -

Ο κώδικας αυτός έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις και είναι πλέον θέμα συντονισμού υπουργείων για να τεθεί σε λειτουργία.

Το δικαίωμα στη λήθη αναγνωρίζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, και πολύ πρόσφατα η Κύπρος, ενώ αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου. 

Σύμφωνα με τον κώδικα, για την λήψη δανείου μέχρις ενός ποσού και για την σύναψη συμβολαίων ζωής, απαγορεύεται προασφαλιστικά η συνεκτίμηση του ιστορικού καρκίνου, εφόσον έχει παρέλθει συγκεκριμένος αριθμός ετών από την επιτυχή ολοκλήρωση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου της νόσου (5 ή 10 έτη κατά περίπτωση), κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε κάποια υποτροπή ή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα για όσους έχουν νοσήσει σε νεαρή ή παιδική ηλικία οι οποίοι από τώρα και στο εξής θα έχουν ισότιμη πρόσβαση για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μετά από διάγνωση καρκίνου.

Από το NEWSLETTER ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ Κ2

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ν. Κεχαγιάογλου: «Οι εξαγορές δεν είναι ανάπτυξη, δεν έχει όραμα η αγορά»

«Οι νέοι που μπαίνουν στο επάγγελμα είναι αυτοί που κληρονομούν μεγάλα χαρτοφυλάκια» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Κ2

Το πρόγραμμα «Όλη η Υδρόγειος ένα Σπίτι» αμβλύνει τις γεωγραφικές ανισότητες για τους ογκολογικούς ασθενείς

Το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας καρκινοπαθών από την επαρχία επεκτείνεται με τη στήριξη της Υδρογείου Ασφαλιστικής και του Ιδρύματος Reale

Προκλητική υποκρισία Πολάκη σε βάρος καρκινοπαθών γυναικών

Πέρσι τον Ιούλιο μια γκάφα του Π. Πολάκη είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες γυναίκες με καρκίνο του μαστού να μην έχουν πρόσβαση σε σωτήρια εξέταση. Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι τον Μάρτιο εξέδωσε νέα, διορθωτική απόφαση. Όμως, δεν τη δημοσίευσε στη Διαύγεια!

Πάλι ακυρώνονται χημειοθεραπείες στο Αττικό

 Ερωτηματικά προκαλεί η σχετικά συχνή, τελευταία, αναβολή (ουσιαστικά ακύρωση) προγραμματισμένων χημειοθεραπειών στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.Σύμφωνα με νέα καταγγελία που δέχτηκε το Virus (διαθέσιμα τα...

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Δημιουργώντας το νέο πρότυπο στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση για Αποταμιευτικές – Επενδυτικές και Συνταξιοδοτικές Λύσεις

Η Ελληνική ασφαλιστική αγορά φαίνεται να βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση των τελευταίων  ετών αλλά  και σε μια ιστορική ευκαιρία.

Η εμπιστοσύνη δεν δηλώνεται, δοκιμάζεται

Στην Aσφάλιση υπάρχει μια αλήθεια που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ. Ο πελάτης δεν αγοράζει απλά ένα συμβόλαιο, αγοράζει μια υπόσχεση ότι

«Παίδων Υγεία»: Ισόβια προστασία για ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία

Η υγεία των παιδιών αποτελεί διαχρονικά την ύψιστη προτεραιότητα κάθε οικογένειας. Σε ένα περιβάλλον όπου οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης αυξάνονται

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε τον Δείκτη Υγείας ΕΔΑ να τρίζει

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε να ‘τρίζει’  ο ΕΔΑ  την περασμένη εβδομάδα ……όταν είδε … πραγματικά… τι έγινε με τον  δείκτη υπολογισμού κόστους υγείας (ΕΔΑ)

Αντασφαλιστικές διαφορές στο Ντουμπάι, δικαστική Απόφαση σταθμός για (αντ)ασφαλιστές

Η διαφορά αντασφάλισης για τις πλημμύρες στο Ντουμπάι οδηγεί σε απόφαση-σταθμό του DIFC

Urba360: Εντοπίστε κινδύνους πριν αυτοί εμφανιστούν

Σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορείτε να προλαμβάνετε τους κινδύνους στον αγροδιατροφικό κλάδο..πριν αυτοί εμφανιστούν.