back to top
30.4 C
Athens
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026

“Δικαίωμα στη Λήθη”-Καλά νέα για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας

Nίκος Κεχαγιάογλου, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Κ2

Οι σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική και φαρμακευτική επιστήμη έχουν οδηγήσει στην αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών κατά 50% από το 2010 έως σήμερα. Τα ευχάριστα αυτά νέα δεν θα μπορούσαν να μην έχουν αντίκτυπο στον τρόπο που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν οι πάσχοντες συμπολίτες μας από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος αναμένεται να εγκριθεί και να τεθεί σε λειτουργία και στην Ελλάδα ο κώδικας για το ‘’Δικαίωμα στην Λήθη’’ που θα αφορά τους επιβιώσαντες από καρκίνο. Το δικαίωμα διαγραφής -όπως αλλιώς ονομάζεται- είναι το δικαίωμα να ζητά ο πολίτης την διαγραφή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τον αφορούν, εφόσον δεν επιθυμεί αυτά τα δεδομένα να αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και εφόσον δεν υφίσταται νόμιμος λόγος να τα κατέχει ο υπεύθυνος επεξεργασίας δηλαδή η ασφαλιστική εταιρεία και η τράπεζα.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έλαβε ήδη έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς για την θέσπιση κώδικα δεοντολογίας που θα εξασφαλίζει το προαναφερόμενο δικαίωμα, έτσι ώστε να καταργηθούν οι διακρίσεις από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές. Η διάκριση αυτή οδηγούσε είτε σε άρνηση ασφάλισης αυτής της κατηγορίας των συνανθρώπων μας είτε στην υπερβολική χρέωση ασφαλίστρων. Έτσι λοιπόν με αυτήν την ρύθμιση θα ικανοποιηθεί το θεμιτό ενδιαφέρον των επιζώντων από τέτοια περιστατικά να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

- Advertisement -

Ο κώδικας αυτός έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις και είναι πλέον θέμα συντονισμού υπουργείων για να τεθεί σε λειτουργία.

Το δικαίωμα στη λήθη αναγνωρίζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, και πολύ πρόσφατα η Κύπρος, ενώ αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου. 

Σύμφωνα με τον κώδικα, για την λήψη δανείου μέχρις ενός ποσού και για την σύναψη συμβολαίων ζωής, απαγορεύεται προασφαλιστικά η συνεκτίμηση του ιστορικού καρκίνου, εφόσον έχει παρέλθει συγκεκριμένος αριθμός ετών από την επιτυχή ολοκλήρωση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου της νόσου (5 ή 10 έτη κατά περίπτωση), κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε κάποια υποτροπή ή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα για όσους έχουν νοσήσει σε νεαρή ή παιδική ηλικία οι οποίοι από τώρα και στο εξής θα έχουν ισότιμη πρόσβαση για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μετά από διάγνωση καρκίνου.

Από το NEWSLETTER ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ Κ2

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δικαίωμα στη Λήθη: Νομοθετική κατοχύρωση για τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά ασφαλιστικές συμβάσεις που συνδέονται με συμβάσεις καταναλωτικής πίστης, 5 έτη μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας

Ν. Κεχαγιάογλου: «Οι εξαγορές δεν είναι ανάπτυξη, δεν έχει όραμα η αγορά»

«Οι νέοι που μπαίνουν στο επάγγελμα είναι αυτοί που κληρονομούν μεγάλα χαρτοφυλάκια» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Κ2

Το πρόγραμμα «Όλη η Υδρόγειος ένα Σπίτι» αμβλύνει τις γεωγραφικές ανισότητες για τους ογκολογικούς ασθενείς

Το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας καρκινοπαθών από την επαρχία επεκτείνεται με τη στήριξη της Υδρογείου Ασφαλιστικής και του Ιδρύματος Reale

Προκλητική υποκρισία Πολάκη σε βάρος καρκινοπαθών γυναικών

Πέρσι τον Ιούλιο μια γκάφα του Π. Πολάκη είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες γυναίκες με καρκίνο του μαστού να μην έχουν πρόσβαση σε σωτήρια εξέταση. Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι τον Μάρτιο εξέδωσε νέα, διορθωτική απόφαση. Όμως, δεν τη δημοσίευσε στη Διαύγεια!

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Χαμηλότερη η τιμολόγηση των ομολογιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πάνω από 600 εκατ. οι εντολές

Υπερκάλυψη συναλλαγής x 3, θεσμικοί επενδυτές κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, την 9η Σεπτεμβρίου στο Euro MTF Market

Λουκάς Γερασίμου: «Η τεχνολογία απλοποιεί τη διαδικασία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος δίνει νόημα στην επιλογή»

O Tied Agency Sales Leader του Ομίλου Interamerican μιλά στον Λάμπρο Ρόδη για την «επόμενη ημέρα» του κλάδου

S&P για τους αντασφαλιστές ενόψει «Rendez-Vous de Septembre»

Mε ιστορία άνω των 60 ετών, το RVS θα συγκεντρώσει 5-9/9 στο Πριγκιπάτο του Μονακό αντασφαλιστές, μεσίτες, underwriters, επενδυτές, πελάτες

Από την Comergon στην GrECo Hellas: Ένα νέο κεφάλαιο για τη διαχείριση κινδύνων στην Ελλάδα

Επίσημη παρουσίαση του brand στην ελληνική αγορά με αποκλειστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/9 στην Αθήνα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Την Κυριακή το μεσημέρι τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΕΑ στην 90ή ΔΕΘ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και της επιχειρηματικής κοινότητας

Παράταση προθεσμίας εγγραφής στο πρόγραμμα «EIAS Certified Specialist in Group Insurance and Corporate Risk Underwriting»

Δυνατότητα εγγραφής έως Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 14:00 αλλά και έκπτωσης μέσω εγγραφής στην EIAS Alumni Society

Στην κορυφή της ψηφιακής καινοτομίας η Anytime Romania – Το βραβείο παρέλαβε ο Αντώνης Τσακνάκης

Μια στιγμή που επιβεβαιώνει τη θέση της Anytime στη νέα γενιά των ψηφιακών ασφαλιστικών μοντέλων

Χαμηλότερη η τιμολόγηση των ομολογιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πάνω από 600 εκατ. οι εντολές

Υπερκάλυψη συναλλαγής x 3, θεσμικοί επενδυτές κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, την 9η Σεπτεμβρίου στο Euro MTF Market