back to top
31.2 C
Athens
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026

Ντόμινο εξελίξεων στα ασφάλιστρα υγείας, τα επόμενα βήματα

της Ελενας Ερμείδου

Οι ανατιμολογήσεις στα ασφάλιστρα υγείας που αγγίζουν το 25% σφίγγουν τον κλοιό προς τις ασφαλιστικές. Πιέσεις προς τις ασφαλιστικές για την επανεξέταση των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Ασφαλιστικών και Ιδιωτικών Νοσοκομείων  ασκούν τα Εταιρικά Δίκτυα, οι Μεσίτες Ασφαλίσεων, Οι Πράκτορες Ασφαλίσεων απόρροια της δυσκολίας από οικονομικής πλευράς των ασφαλισμένων να ανανεώσουν τα ασφαλιστήρια υγείας που έχουν συνάψει.

- Advertisement -

Εν βρασμώ βρίσκονται και οι διοικήσεις των Ασφαλιστικών, οι οποίες φαίνεται να έχουν φτάσει σε σημείο τέτοιο, ώστε να ξεκινήσουν αναδιαπραγματεύσεις για την βελτίωση της τιμολόγησης με στόχο να ανακάμψει η εμπιστοσύνη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και των ασφαλισμένων ως προς το θέμα των αυξήσεων.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία γράφουν κέρδη σε βάρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων συνόψισε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

- Advertisement -

Πράγματι οι αδικαιολόγητες χρεώσεις των ιδιωτικών θεραπευτηρίων έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του δείκτη ζημιών των ασφαλιστικών, εξέλιξη η οποία οδηγεί σύμφωνα με αναφορές των Ασφαλιστικών σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας, καθώς θα καταστούν ζημιογόνα, αν το ασφάλιστρο διατηρηθεί χαμηλά.

Μεγάλος αριθμός ασφαλιστικών πρακτόρων που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά ασφάλισης υγείας δηλώνει ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα χρεώνουν τον ασφαλισμένο μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής του μέχρι και 60% επιπλέον του τιμοκαταλόγου του ιδιώτη ασθενή.

Ο ασφαλισμένος πληρώνει την επιβαλλόμενη σωρευτικά άδικη αύξηση στο συμβόλαιο του, επιβαρυνόμενος με το ClawBack και το Rebate, αφού η συμμετοχή του κύριου φορέα του γίνεται απευθείας στα λογιστήρια των νοσοκομείων, ενώ στις περιπτώσεις των ομαδικών ασφαλιστηρίων οι επιχειρήσεις χάνουν τις επιστροφές χρημάτων με συμψηφισμό στην ανανέωση των συμβολαίων τον επόμενο χρόνο  λόγω  της Ρήτρας καλού αποτελέσματος.

H ρήτρα του καλού αποτελέσματος ‘εξουδετερώνεται’, απόρροια των υπέρογκων χρεώσεων που δεν οφείλονται στους ασφαλισμένους. Οι ζημιές είναι υπέρ-τιμολογημένες, ο δείκτης ζημιών της ασφαλιστικής κοκκινίζει και ο κάτοχος του ομαδικού ασφαλιστηρίου χάνει το δικαίωμα της επιστροφή και συμψηφισμού των χρημάτων.

Στο απροχώρητο

Η συνεχείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας λόγω υπέρ-τιμολογήσεων έφτασε στο απροχώρητο και, το ερώτημα είναι, αν οι ασφαλιστικές θέλουν να διευρύνουν την ασφαλιστική τους βάση και να την διατηρήσουν αντί να κάνουν συνεχώς αυξήσεις στα ασφάλιστρα που εδώ πραγματικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον όρο ότι δεν θα είναι βιώσιμες, κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η οικονομική πίεση που δέχονται οι ασφαλιστικές από τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν είναι λόγος ικανός να εξηγήσει και να πείσει τους ασφαλισμένους για να πληρώνουν κάθε χρόνο και περισσότερα χρήματα για να διατηρήσουν τα συμβόλαια τους.

Αντίθετα η διαφάνεια είναι και είναι ικανή να πείσει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η εμπιστοσύνη έχει πρόσωπο – Αναντικατάστατη η αξία του καταρτισμένου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

Η Δ. Λύχρου υπενθυμίζει ότι οι πραγματικοί επαγγελματίες δεν επιβίωσαν επειδή ήταν οι μεγαλύτεροι, αλλά επειδή ήταν οι πιο χρήσιμοι

Σ. Γουγούσης: Ανθρώπινος πυρήνας ανάπτυξης στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο Chief Sales Officer εξηγεί πώς η Generali αξιοποιεί την τεχνολογία για να εξελίξει τους συνεργάτες της σε ολοκληρωμένους ασφαλιστικούς συμβούλους

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ καταγράφει εξελίξεις και ανησυχίες, απευθύνοντας κάλεσμα συλλογικής δράσης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στις 23 Σεπτεμβρίου, στο OTEAcademy, η κορυφαία συνάντηση της κοινότητας του Risk Management στην Ελλάδα 

Σε μια περίοδο κατά την οποία η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι κανονιστικές εξελίξεις, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική κρίση μεταβάλλουν ριζικά

Αστική Ευθύνη: Η «αόρατη» ασπίδα προστασίας για κάθε επιχείρηση

Η Syndea υπενθυμίζει ότι η πρόληψη και η σωστή ασφαλιστική θωράκιση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για αποτελεσματική διαχείριση των επιχειρηματικών κινδύνων

Η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια!

Χιλιάδες γυναίκες αναβάλλουν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε επειδή δεν αντιμετωπίζουν κάποιο εμφανές σύμπτωμα

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Το τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2026 κυκλοφορεί με κεντρικό θέμα τη συνέντευξη του Νίκου Βαγιάννη, CEO της Export Credit Greece

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΣΑΠΕ γιόρτασε τα 40 χρόνια της

Σε ιδιαίτερα θερμό και συναδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μικρολίμανου, η επετειακή εκδήλωση της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ)

Από την Αθήνα ξεκίνησε το διεθνές μοντέλο ανάπτυξης της Triglav μέσω MGAs – Στο επίκεντρο η Apeiron Insurance Project

Η Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο βήμα της στρατηγικής διεθνούς επέκτασης της σλοβενικής ασφαλιστικής εταιρείας Triglav μέσω του μοντέλου των Managing General Agents

Interamerican | Resilience Stories: Ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλά για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα του αύριο

Η Interamerican παρουσιάζει το δεύτερο επεισόδιο του vidcast «Resilience Stories», της σειράς συζητήσεων που αναδεικνύει διαφορετικές όψεις

Όταν η Οδύσσεια συναντά την ασφαλιστική αγορά: Το βιβλίο της Αγγελικής Μουρατίδου επιστρέφει στην επικαιρότητα

Στην ασφαλιστική αγορά συνηθίζουμε να μιλάμε για αριθμούς, δείκτες, παραγωγή και αποτελέσματα

Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική τίμησε τις πρωταθλήτριες Μαρία Πρεβολαράκη και Μαρία Λουίζα Γκίκα

Τη διαχρονική της στήριξη στον ελληνικό αθλητισμό επιβεβαιώνει η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, η οποία υποδέχθηκε στα κεντρικά της γραφεία