back to top
9.6 C
Athens
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2026

Ντόμινο εξελίξεων στα ασφάλιστρα υγείας, τα επόμενα βήματα

της Ελενας Ερμείδου

Οι ανατιμολογήσεις στα ασφάλιστρα υγείας που αγγίζουν το 25% σφίγγουν τον κλοιό προς τις ασφαλιστικές. Πιέσεις προς τις ασφαλιστικές για την επανεξέταση των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Ασφαλιστικών και Ιδιωτικών Νοσοκομείων  ασκούν τα Εταιρικά Δίκτυα, οι Μεσίτες Ασφαλίσεων, Οι Πράκτορες Ασφαλίσεων απόρροια της δυσκολίας από οικονομικής πλευράς των ασφαλισμένων να ανανεώσουν τα ασφαλιστήρια υγείας που έχουν συνάψει.

- Advertisement -

Εν βρασμώ βρίσκονται και οι διοικήσεις των Ασφαλιστικών, οι οποίες φαίνεται να έχουν φτάσει σε σημείο τέτοιο, ώστε να ξεκινήσουν αναδιαπραγματεύσεις για την βελτίωση της τιμολόγησης με στόχο να ανακάμψει η εμπιστοσύνη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και των ασφαλισμένων ως προς το θέμα των αυξήσεων.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία γράφουν κέρδη σε βάρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων συνόψισε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

- Advertisement -

Πράγματι οι αδικαιολόγητες χρεώσεις των ιδιωτικών θεραπευτηρίων έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του δείκτη ζημιών των ασφαλιστικών, εξέλιξη η οποία οδηγεί σύμφωνα με αναφορές των Ασφαλιστικών σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας, καθώς θα καταστούν ζημιογόνα, αν το ασφάλιστρο διατηρηθεί χαμηλά.

Μεγάλος αριθμός ασφαλιστικών πρακτόρων που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά ασφάλισης υγείας δηλώνει ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα χρεώνουν τον ασφαλισμένο μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής του μέχρι και 60% επιπλέον του τιμοκαταλόγου του ιδιώτη ασθενή.

Ο ασφαλισμένος πληρώνει την επιβαλλόμενη σωρευτικά άδικη αύξηση στο συμβόλαιο του, επιβαρυνόμενος με το ClawBack και το Rebate, αφού η συμμετοχή του κύριου φορέα του γίνεται απευθείας στα λογιστήρια των νοσοκομείων, ενώ στις περιπτώσεις των ομαδικών ασφαλιστηρίων οι επιχειρήσεις χάνουν τις επιστροφές χρημάτων με συμψηφισμό στην ανανέωση των συμβολαίων τον επόμενο χρόνο  λόγω  της Ρήτρας καλού αποτελέσματος.

H ρήτρα του καλού αποτελέσματος ‘εξουδετερώνεται’, απόρροια των υπέρογκων χρεώσεων που δεν οφείλονται στους ασφαλισμένους. Οι ζημιές είναι υπέρ-τιμολογημένες, ο δείκτης ζημιών της ασφαλιστικής κοκκινίζει και ο κάτοχος του ομαδικού ασφαλιστηρίου χάνει το δικαίωμα της επιστροφή και συμψηφισμού των χρημάτων.

Στο απροχώρητο

Η συνεχείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας λόγω υπέρ-τιμολογήσεων έφτασε στο απροχώρητο και, το ερώτημα είναι, αν οι ασφαλιστικές θέλουν να διευρύνουν την ασφαλιστική τους βάση και να την διατηρήσουν αντί να κάνουν συνεχώς αυξήσεις στα ασφάλιστρα που εδώ πραγματικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον όρο ότι δεν θα είναι βιώσιμες, κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η οικονομική πίεση που δέχονται οι ασφαλιστικές από τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν είναι λόγος ικανός να εξηγήσει και να πείσει τους ασφαλισμένους για να πληρώνουν κάθε χρόνο και περισσότερα χρήματα για να διατηρήσουν τα συμβόλαια τους.

Αντίθετα η διαφάνεια είναι και είναι ικανή να πείσει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κύκλος σεμιναρίων «Χτίζοντας Βιώσιμη Ασφαλιστική Καριέρα» από το ΕΕΑ

Στις 2 Μαρτίου το 1o webinar, με θέμα «Συστάσεις – Οργάνωση – Προγραμματισμός»

Ευ. Καφφετζή: Στρατηγικές συμμαχίες στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ασπίδα στα τραπεζικά δίκτυα, όλες οι απαντήσεις

Μια ξεχωριστή συνέντευξη παραχωρεί η Μanaging Partner της Oxygen Risk Consulting Partners, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα με σαφήνεια και χωρίς ωραιοποιήσεις

Εξελίξεις που κόβουν την ανάσα στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Αυξάνεται η ισχύς του κλάδου και η διαπραγματευτική του θέση

Γ. Παϊκόπουλος στο OPEN: Αναγκαία τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

Χρόνιες παθογένειες της αγοράς αλλά και νέες προκλήσεις ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Πειραιώς ξεκινά…

Τη μεγάλη διαφορά στο τραπεζοασφαλιστικό κανάλι ετοιμάζεται να κάνει η ασφαλιστική, ενώ η τράπεζα δεν μοιάζει να βιάζεται ούτε με την NN ούτε με την ERGO

Ένας ασφαλιστής στον δρόμο για την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής

Στην πολιτική οι διαδρομές με πραγματικό βάθος ξεκινούν από τη βάση της κοινωνίας και επιστρέφουν σε αυτήν με περισσότερη εμπειρία, γνώση και ευθύνη

Κλοπές αυτοκινήτων: Η μάστιγα που απειλεί τους δρόμους μας

Σε έναν κόσμο όπου οι κλοπές αυτοκινήτων εξελίσσονται σε καθημερινό φαινόμενο, η πρόληψη είναι μονόδρομος

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική αναζητά Έμπειρο Στέλεχος Ασφαλίσεων Αστικής Ευθύνης και Τεχνικών Ασφαλίσεων

Η εταιρεία προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και εξέλιξης σε ένα σύγχρονο, φιλικό και οργανωμένο περιβάλλον

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ολοκληρώνεται η υποβολή υποψηφιοτήτων στα πρώτα Greek Risk Management Awards

Η τελετή απονομής των #grma26 θα πραγματοποιηθεί 3/3 στο ξενοδοχείο Divani Caravel με σημαντικές θεσμικές παρουσίες

Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος 2.0 – Ένας ουσιαστικός διάλογος για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα

Δείτε το βίντεο από την πρόσφατη εκδήλωση-παρουσίαση του ΙΔΟΜ στη Νομική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη της ΕΛΕΤΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή: Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η ΕΕΚΕ καταγράφει τις πολλαπλές οικονομικές προκλήσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά – Το 1,07% των καταγγελιών αφορά ασφαλιστήρια συμβόλαια

Κρίση στην Ογκολογική του ΠΓΝ Ιωαννίνων με σοβαρές καταγγελίες για αυταρχισμό και επικίνδυνες πρακτικές

Πέντε ειδικευμένοι ογκολόγοι καταγγέλλουν πρακτικές και αποφάσεις που, όπως υποστηρίζουν, θέτουν σε κίνδυνο τη φροντίδα χιλιάδων ασθενών

Προστάτεψε το συκώτι σου. Σώσε τον Κίτρινο Ήρωα!»

Καμπάνια ενημέρωσης της ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας