back to top
12.8 C
Athens
Παρασκευή 10 Απριλίου 2026

Ντόμινο εξελίξεων στα ασφάλιστρα υγείας, τα επόμενα βήματα

της Ελενας Ερμείδου

Οι ανατιμολογήσεις στα ασφάλιστρα υγείας που αγγίζουν το 25% σφίγγουν τον κλοιό προς τις ασφαλιστικές. Πιέσεις προς τις ασφαλιστικές για την επανεξέταση των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Ασφαλιστικών και Ιδιωτικών Νοσοκομείων  ασκούν τα Εταιρικά Δίκτυα, οι Μεσίτες Ασφαλίσεων, Οι Πράκτορες Ασφαλίσεων απόρροια της δυσκολίας από οικονομικής πλευράς των ασφαλισμένων να ανανεώσουν τα ασφαλιστήρια υγείας που έχουν συνάψει.

- Advertisement -

Εν βρασμώ βρίσκονται και οι διοικήσεις των Ασφαλιστικών, οι οποίες φαίνεται να έχουν φτάσει σε σημείο τέτοιο, ώστε να ξεκινήσουν αναδιαπραγματεύσεις για την βελτίωση της τιμολόγησης με στόχο να ανακάμψει η εμπιστοσύνη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και των ασφαλισμένων ως προς το θέμα των αυξήσεων.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία γράφουν κέρδη σε βάρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων συνόψισε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

- Advertisement -

Πράγματι οι αδικαιολόγητες χρεώσεις των ιδιωτικών θεραπευτηρίων έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του δείκτη ζημιών των ασφαλιστικών, εξέλιξη η οποία οδηγεί σύμφωνα με αναφορές των Ασφαλιστικών σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας, καθώς θα καταστούν ζημιογόνα, αν το ασφάλιστρο διατηρηθεί χαμηλά.

Μεγάλος αριθμός ασφαλιστικών πρακτόρων που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά ασφάλισης υγείας δηλώνει ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα χρεώνουν τον ασφαλισμένο μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής του μέχρι και 60% επιπλέον του τιμοκαταλόγου του ιδιώτη ασθενή.

Ο ασφαλισμένος πληρώνει την επιβαλλόμενη σωρευτικά άδικη αύξηση στο συμβόλαιο του, επιβαρυνόμενος με το ClawBack και το Rebate, αφού η συμμετοχή του κύριου φορέα του γίνεται απευθείας στα λογιστήρια των νοσοκομείων, ενώ στις περιπτώσεις των ομαδικών ασφαλιστηρίων οι επιχειρήσεις χάνουν τις επιστροφές χρημάτων με συμψηφισμό στην ανανέωση των συμβολαίων τον επόμενο χρόνο  λόγω  της Ρήτρας καλού αποτελέσματος.

H ρήτρα του καλού αποτελέσματος ‘εξουδετερώνεται’, απόρροια των υπέρογκων χρεώσεων που δεν οφείλονται στους ασφαλισμένους. Οι ζημιές είναι υπέρ-τιμολογημένες, ο δείκτης ζημιών της ασφαλιστικής κοκκινίζει και ο κάτοχος του ομαδικού ασφαλιστηρίου χάνει το δικαίωμα της επιστροφή και συμψηφισμού των χρημάτων.

Στο απροχώρητο

Η συνεχείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας λόγω υπέρ-τιμολογήσεων έφτασε στο απροχώρητο και, το ερώτημα είναι, αν οι ασφαλιστικές θέλουν να διευρύνουν την ασφαλιστική τους βάση και να την διατηρήσουν αντί να κάνουν συνεχώς αυξήσεις στα ασφάλιστρα που εδώ πραγματικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον όρο ότι δεν θα είναι βιώσιμες, κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η οικονομική πίεση που δέχονται οι ασφαλιστικές από τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν είναι λόγος ικανός να εξηγήσει και να πείσει τους ασφαλισμένους για να πληρώνουν κάθε χρόνο και περισσότερα χρήματα για να διατηρήσουν τα συμβόλαια τους.

Αντίθετα η διαφάνεια είναι και είναι ικανή να πείσει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Συμφωνίες bancassurance. Γιατί καθυστερεί το ντιλ ΕΤΕ-Allianz

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η CrediaBank, η οποία σχεδιάζει να αναβαθμίσει το κομμάτι του bancassurance εξετάζοντας νέες στρατηγικές συμμαχίες

Bekas & Associates Law Offices: Το κενό στην σχέση ασφαλιστικών με δικηγόρους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Οι δικηγόροι του κλάδου φαίνεται κατά κανόνα να (επιλέγουν να) έχουν ρόλο λιγότερο ενεργό, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Β. Μπέκας σε συνέντευξή του στην Έλ. Ερμείδου

Κύκλος σεμιναρίων «Χτίζοντας Βιώσιμη Ασφαλιστική Καριέρα» από το ΕΕΑ

Στις 2 Μαρτίου το 1o webinar, με θέμα «Συστάσεις – Οργάνωση – Προγραμματισμός»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ψηφιακά όρια για τα παιδιά μας – μια αναγκαία απόφαση

Ένας τρόπος να μάθουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη ψηφιακή ζωή με όρια, όπως έχουμε μάθει να φοράμε ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο ή κράνος στο ποδήλατο

Συμφωνίες bancassurance. Γιατί καθυστερεί το ντιλ ΕΤΕ-Allianz

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η CrediaBank, η οποία σχεδιάζει να αναβαθμίσει το κομμάτι του bancassurance εξετάζοντας νέες στρατηγικές συμμαχίες

Σκέψεις για το «κι αν…» φέρνουν ηρεμία στην καθημερινότητα

Mέσα από την καμπάνια #365yposxeseis η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική επισημαίνει ότι η προνοητικότητα και ο στοχασμός δεν πρέπει να προκαλούν φόβο

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γιατροί της Αθήνας: Αίτημα άμεσης ανάκλησης της ΚΥΑ για τους προσωπικούς ιατρούς

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει περιορισμούς που επηρεάζουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την πρόσβαση των πολιτών στην ΠΦΥ

Αλλάζουν από σήμερα οι τάσεις στα ασφάλιστρα πολέμου, τι λένε οι μεσίτες για την εκεχειρία

Με την αύξηση της ζήτησης για ασφάλιση έρχονται και σημαντικές διορθώσεις στις τιμές των ασφαλίστρων

ΕΕΑ: Πράξεις αγάπης σε 6 κοινωνικές δομές ενόψει Πάσχα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Οι ΜμΕ, μέσω των δράσεων του ΕΕΑ, ενισχύουν τη συνοχή και την ανθρωπιά»

Το κόστος μετακίνησης αυτό το Πάσχα: Τι πληρώνουμε για καύσιμα και ασφάλεια;

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αλλά και συμβουλές, από το Pricefox

Αυξάνεται η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις το Πάσχα – Στο προσκήνιο η ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη

Το πρόγραμμα ERGO My Home Bnb συνδυάζει καλύψεις περιουσίας και αστικής ευθύνης