back to top
21.9 C
Athens
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026

ΙΝΤΕRAMERICAN: Αμφίδρομη η σχέση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας

Συνέντευξη με τον, Χαράλαμπο Τουλούμη, Ψυχίατρο, Συντονιστή Διευθυντή, ΨΝΑ

Μπορούν να προκύψουν συνέπειες στη σωματική μας υγεία εξαιτίας – έστω και ήπιων – ψυχικών διαταραχών; Ποιες είναι αυτές, πόσο συχνές είναι και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Η σχέση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας είναι αμφίδρομη. Μάλιστα πολλές φορές κρύβεται σε υπόγειες διαδρομές. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο ψυχίατρο Χαράλαμπο Τουλούμη, έξι στους δέκα ανθρώπους θα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποια ψυχική διαταραχή. Επομένως, οι ψυχικές διαταραχές, όπως το γενικευμένο άγχος, η κοινωνική φοβία και η διαταραχή πανικού είναι πάρα πολύ συχνές. Ορισμένες αποτελούν διαταραχές της νεότητας, άλλες συνεπάγονται ανικανότητα, ενώ κάποιες είναι χρόνιες και υποτροπιάζουσες.

Οι πιο σοβαρές από αυτές, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να επιφέρουν βλάβη σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου και, βέβαια, συνοδεύονται από σημαντικό κόστος για τους ασθενείς και τα πρόσωπα που τους φροντίζουν. Με τη βοήθεια του κ. Τουλούμη κατανοούμε καλύτερα τις ψυχικές ασθένειες και μαθαίνουμε περισσότερα για τη σύνδεσή τους με νοσήματα που αφορούν τη σωματική υγεία.

- Advertisement -

Μέχρι τώρα, κυρίαρχο δόγμα ότι ένα υγιές σώμα αποτελεί τη βάση για ένα υγιές πνεύμα. Τα τελευταία χρόνια όμως δημοσιεύονται μελέτες που εξετάζουν τη συσχέτιση ψυχικής και σωματικής υγείας από την άλλη πλευρά. Ποια είναι η άποψή σας; Πόσο σοβαρά πρέπει να λαμβάνουμε αυτή τη συσχέτιση;

Έχετε απόλυτο δίκιο ότι η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη – αυτό είναι κατά βάση το θέμα της ψυχοσωματικής ιατρικής. Στην ψυχοσωματική ιατρική υπάρχουν δύο σχολές ερμηνείας αυτής της αμφίδρομης σχέσης που υπάρχει μεταξύ των σωματικών νοσημάτων και των ψυχικών διαταραχών.

Η πρώτη σχολή είναι εκείνη που αναφέρει ότι το στρες κινητοποιεί κάποιες διεργασίες στον οργανισμό και αυτές έχουν ως αποτέλεσμα κάποια σωματική νόσηση σε δεύτερο χρόνο.

- Advertisement -

Η δεύτερη σχολή είναι καθαρά ψυχαναλυτική. Αναφέρει ότι οι ψυχοσυγκρούσεις (όταν το προεγώ του ανθρώπου εδώ και τώρα επιζητεί ικανοποίηση για κάποια πράγματα τα οποία δεν είναι αποδεκτά δημιουργείται μία ψυχοσύγκρουση) παίρνουν τη μορφή ενός σωματικού συμπτώματος.

Περισσότερα στο interamerican blog

Σχετικές δημοσιεύσεις

H Ιnteramerican και σύσσωμη η ασφαλιστική αγορά τίμησαν τον Δ. Κοντομηνά

Τα προνομιακά χαρακτηριστικά που διέθετε ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που οδήγησαν τους ανθρώπους της Interamerican στην επιτυχία και την εταιρεία στη θέση

Ο μέντωρ Α. Ταμπουράς, ο ιδιοφυής Δ. Κοντομηνάς και το πρέπον στη μνήμη τους

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διάβασα για την απόφαση της Interamerican να θεσμοθετήσει το βραβείο «Δ. Κοντομηνάς», τιμώντας έτσι κατ’ ελάχιστον τη μνήμη του ενός εκ των δύο ιδρυτών της.

Με τα κόκκινα γιλέκα οι εργαζόμενοι της Interamerican έγιναν «Πωλητές για μια ώρα»  του περιοδικού «Σχεδία»

Στον σταθμό του μετρό Φιξ βρέθηκαν εργαζόμενοι της Interamerican ως «Πωλητές για μια ώρα» του περιοδικού δρόμου «Σχεδία»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μη χάσετε το πρώτο webinar (Το event ως εργαλείο εταιρικής ταυτότητας) της EventAtlas Academy

Πώς ένα corporate event μπορεί να εκφράσει την ταυτότητα και τις αξίες ενός οργανισμού μέσα από κάθε σημείο επαφής με το κοινό;

ΕΑΕΕ – TSB: Στο τραπέζι το insurance gap και η θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Το ασφαλιστικό κενό απέναντι στις φυσικές καταστροφές βρίσκεται πλέον στον πυρήνα των προκλήσεων για την ασφαλιστική αγορά

22 εκατ. ευρώ η ασφαλιστική απάτη σε δύο χρόνια – 13.024 υποθέσεις στο μικροσκόπιο

Περισσότερες από 13.000 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εντοπίστηκαν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου

Κατά την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 1.208.786.298,6 ευρώ σε 1.745.73 δικαιούχους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μη χάσετε το πρώτο webinar (Το event ως εργαλείο εταιρικής ταυτότητας) της EventAtlas Academy

Πώς ένα corporate event μπορεί να εκφράσει την ταυτότητα και τις αξίες ενός οργανισμού μέσα από κάθε σημείο επαφής με το κοινό;

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #2 – UNDERWRITING: Ποιος αποφασίζει αν ένας κίνδυνος ασφαλίζεται;

Ένα ξενοδοχείο 250 δωματίων ζητά ασφαλιστική κάλυψη για την περιουσία του, την αστική ευθύνη και την απώλεια εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας.

ΕΑΕΕ – TSB: Στο τραπέζι το insurance gap και η θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Το ασφαλιστικό κενό απέναντι στις φυσικές καταστροφές βρίσκεται πλέον στον πυρήνα των προκλήσεων για την ασφαλιστική αγορά

22 εκατ. ευρώ η ασφαλιστική απάτη σε δύο χρόνια – 13.024 υποθέσεις στο μικροσκόπιο

Περισσότερες από 13.000 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εντοπίστηκαν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

ΜΙΝΕΤΤΑ: Κάλυψη υγείας και ζωής με τα προγράμματα Gen2

Συνδυασμό κάλυψης υγείας και βασικής ασφάλισης ζωής προσφέρουν τα προγράμματα Gen2 της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική