Να πάμε καλά μέσα, αλλά να πάμε καλά και έξω! 

O καταλυτικός ρόλος στην εκπλήρωση της πλήρους δυναμικότητας της εξωστρέφειας της οικονομίας που θα έχει η νέα Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, η Export Credit Greece (ECG), η οποία διαδέχτηκε τον ΟΑΕΠ –βάσει νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 31 Μαρτίου 2022–, ολοκληρώνεται το 2024.

Πίσω από αυτές τις πολύ σημαντικές στρατηγικές επιλογές βρίσκεται ο κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων ΑΕ (Export Credit Greece), τον οποίο φιλοξενούμε στην κεντρική μας συνέντευξη, προκειμένου να αναλύσουμε μαζί του τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου Οργανισμού, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αυτές, όπως είπε, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης στην προσπάθεια διεθνοποίησής τους σε σχέση με τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Η Export Credit Greece συνεισφέρει στο ελληνικό οικοσύστημα εξαγωγών υποστηρίζοντας τον επιχειρηματία, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα του θα είναι ασφαλή σε κάθε γωνιά του κόσμου. 

Όπως εξηγεί ο κ. Σταματόπουλος, στόχος τους είναι, και παραμένει, η ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών και φιλοδοξία τους να αποτελέσουν τον επιχειρησιακό βραχίονα για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης και του εξωτερικού εμπορίου, μαζί με τους άλλους φορείς του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η φιλοσοφία τους ακουμπά κάθε ελληνική επιχείρηση που θέλει να εξάγει, να έχει τη δυνατότητα να το κάνει, και η επιδίωξή τους είναι η επιτυχία των Ελλήνων επιχειρηματιών στον παγκόσμιο χάρτη.

Μάλιστα, σύντομα θα είναι έτοιμοι για την κυκλοφορία των νέων προϊόντων, που έχουν στόχο την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας εξατομικευμένες λύσεις ασφάλισης, εγγύησης και χρηματοδότησης. Νέα προϊόντα στον τομέα της εγγύησης, της ασφάλισης και της χρηματοδότησης, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων όσο και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Μ’ άλλα λόγια, θα διαθέτει ίδια κεφάλαια, δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν θα επιχορηγείται από το κράτος.

Όπως μας εξηγεί, θέλουν, περισσότερο από ποτέ, να σταθούν δίπλα στον μικρό και τον μεσαίο εξαγωγέα και όχι μόνο να του δώσουν τα προϊόντα που θα έπρεπε να ξέρει ότι υπάρχουν και θα έπρεπε να τα αναζητήσει, αλλά και να τον εκπαιδεύσουν στον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των πιστωτικών του εξαγωγικών κινδύνων. 

Άλλωστε, το 2023 αποτέλεσε μια χρονιά ορόσημο για την Export Credit Greece, καθώς η μεταρρύθμιση έγινε πράξη και πλέον η ECG έχει δημιουργήσει συγκεκριμένο οργανόγραμμα, προκειμένου να λειτουργεί με διαφάνεια για όλες τις διαδικασίες της εταιρείας, πάντοτε σε συμμόρφωση με τις διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές υποχρεώσεις της χώρας μας.

Στόχος του κ. Σταματόπουλου και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών είναι να πάμε καλά όχι μόνο μέσα, αλλά και έξω, κι εμείς τους το ευχόμαστε ολόψυχα!

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και ευημερία! 

Aπό το περιοδικό Ιnsurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*