back to top
32.3 C
Athens
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026

To παράδειγμα της ΑΟΝ Ελλάδος

της Ελενας Ερμείδου

Συντονισμένη με το  Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει στο Λονδίνο η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χ.Α και με τη συμμετοχή 37 εισηγμένων εταιρειών,  η ΑΟΝ σε μία ξεχωριστή εκδήλωση για τις τάσεις των M&A  στην αίθουσα του παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Σοφοκλέους ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, τον κόσμο και τις διεθνείς αγορές.

- Advertisement -

Ξεχώρισα την εκδήλωση αυτή και την παρουσιάζω στο editorial, καθώς συνόψισε σε διάρκεια μίας ώρας το επενδυτικό μομέντουμ στην χώρα, χωρίς να αλλοιώσει την πραγματικότητα, ότι ξεκινάμε από πολύ χαμηλά και για να ευοδωθούν οι προοπτικές, η Ελλάδα θα πρέπει να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, την φορολογία, την δικαιοσύνη. Ξεχώρισα, επίσης την εκδήλωση αυτή γιατί θέτει βάσεις για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς συντονισμένα, χτίζοντας νέες βάσεις.

Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως ένα επενδυτικό καταφύγιο,  υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, χαμηλότερος πληθωρισμός, διευθέτηση αποπληρωμής  χρέους, χαμηλά επιτόκια, ασφάλεια επενδύσεων.

- Advertisement -

Η αγορά εργασίας το βασικότερο μειονέκτημα για την Ελλάδα

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά, ξεκινά από τα χαμηλά, έχει προοπτικές ανάπτυξης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ορισμένες από αυτές τις προϋποθέσεις είναι οι εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, δύο βασικές προϋποθέσεις για να καταφέρει να φέρει πίσω το ανθρώπινο δυναμικό που έχασε στην διάρκεια των οικονομικών κρίσεων.  Τριακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι κενές, αν το ελληνικό κράτος δεν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οι νέοι που έφυγαν δεν θα επιστρέψουν. Ένας άλλος παράγοντας για την επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού στην χώρα είναι οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα. Ένας από τους κύριους λόγους παραμονής των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι το δίκαιο περιβάλλον εργασίας. Σημαντικότατο και η διόρθωση της νομοθεσίας περί εισαγωγής εργαζομένων από το εξωτερικό.

Ομοίως και οι επενδυτές αναζητούν ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, μείωση της γραφειοκρατίας, εκσυγχρονισμό των υποδομών και των μεταφορών.

Συνέχεια των μεγάλων επενδύσεων που έγιναν στην Ελλάδα στις ασφάλειες, τον τουρισμό, στα τρόφιμα, στην υγεία, η ελληνική οικονομία έχει σημαντικές προοπτικές. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν και μαζί με αυτές θα ανοίξει ένας νέος ανάπτυξης για την ασφαλιστική αγορά . Η ζήτηση για νέα πολύ εξειδικευμένα  ασφαλιστικά προϊόντα θα αυξηθεί. Όσοι εκσυγχρονιστούν από άποψη υπηρεσιών και προϊόντων αλλά και νοοτροπίας  και αντίληψης της νέας πραγματικότητας θα απολαύσουν καρπούς.

Να περιμένουμε να δούμε και από άλλους μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων κάτι παρόμοιο για να διευρύνουμε την οπτική μας;

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Cyber-Crash στη Wall Street: Χάκερ «χτυπούν» κολοσσούς των hedge funds – Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο

Για να παρακάμψουν τα αυστηρά συστήματα ασφαλείας, οι δράστες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του «voice phishing»

Allianz Research: Πόσο κοστίζουν οι πλημμύρες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Παρότι ο αριθμός των πλημμυρικών φαινομένων παρέμεινε γενικά σταθερός, το κόστος κάθε περιστατικού έχει αυξηθεί σημαντικά

Ευρωβαρόμετρο: Η διεθνής συνθήκη γεννά υψηλές προσδοκίες από την ΕΕ, άγχος και αβεβαιότητα κυριαρχούν στην Ελλάδα

Παρά τις αυξημένες οικονομικές ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν τον προστατευτικό και συνεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, καθώς και την ποιότητα ζωής που προσφέρει

DOTSOFT ΑΕ: Στρατηγική επένδυση για επιτάχυνση ανάπτυξης και διεθνούς παρουσίας

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής από το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama Investments II RAIF

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση Ζωής: Προστασία και οικονομικός σχεδιασμός με την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασφαλισμένου σε κάθε στάδιο της ζωής του

Η ασφάλιση της επιχείρησης δεν κάνει διακοπές

Η Syndea παρουσιάζει την «Πολυ-προστασία» για την αντιμετώπιση περιστατικών που μπορεί να επηρεάσουν την περιουσία και τη λειτουργία μιας επιχείρησης

Λουκάς Γερασίμου: «Η τεχνολογία απλοποιεί τη διαδικασία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος δίνει νόημα στην επιλογή»

O Tied Agency Sales Leader του Ομίλου Interamerican μιλά στον Λάμπρο Ρόδη για την «επόμενη ημέρα» του κλάδου

Χαμηλότερη η τιμολόγηση των ομολογιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πάνω από 600 εκατ. οι εντολές

Υπερκάλυψη συναλλαγής x 3, θεσμικοί επενδυτές κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, την 9η Σεπτεμβρίου στο Euro MTF Market

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στρατηγική συνεργασία της Τειρεσίας με τον Όμιλο EPSILONNET

Σε αυτό το νέο μοντέλο Embedded Credit Intelligence η πληροφορία ενσωματώνεται απευθείας εκεί όπου λαμβάνονται καθημερινά οι κρίσιμες αποφάσεις

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Στο επίκεντρο η ασφάλιση των επαγγελματιών οδηγών ταξί

Τα Taxi Pack δίνουν έμφαση στην επιλογή ασφαλιστικών καλύψεων ανάλογα με το επίπεδο προστασίας που χρειάζεται κάθε επαγγελματίας

HDI Global: «Πράσινο» από τους Lloyd’s για νέο συνδικάτο

Το συνδικάτο θα συσταθεί και θα διοικείται σε συνεργασία με την PoloWorks, η οποία διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και εμπειρία

Ξεπέρασε το 12% η αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων το πρώτο εξάμηνο

Η παραγωγή του κλάδου ζωής προσέγγισε τα 1,6 δισ. ευρώ (+20,1%), ενώ εκείνη του κλάδου κατά ζημιών τα 1,7 δισ. ευρώ (+5,5%)

Ασφάλιση Ζωής: Προστασία και οικονομικός σχεδιασμός με την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασφαλισμένου σε κάθε στάδιο της ζωής του