Όσο αυξάνονται οι ζημιές τόσο κόβουν καλύψεις οι αντασφαλιστές

της Ελενας Ερμείδου

Παγκοσμίως, αύξηση 17% συγκριτικά με το μέσο όρο των ετησίων ζημιών που έχουν καταγραφεί τον 21ο αιώνα σημείωσαν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές το 3ο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας συνολικά τα 88 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την ΑΟΝ.

Τα μεγάλα καταστροφικά γεγονότα που συνέβησαν και ανέβασαν τα ποσοστά των ζημιών ήταν οι τυφώνες και οι καταιγίδες σε ΗΠΑ και Ιταλία, οι μεγάλες πυρκαγιές στην Maui, ωστόσο οι μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές για τα 2023 που εκπνέει σε τρεις μήνες καταγράφονται στην Κίνα, συγκεκριμένα στο Πεκίνο και σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις.

Σε ετήσια βάση, οι οικονομικές ζημιές που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί διαμορφώνονται στα 295 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 310 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι ο μέσος όρος ζημιών που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί τον 21ο αιώνα.

Ρεκόρ θανάτων

Το 2023 καταγράφηκαν 75.000 θάνατοι. Πρόκειται για το έτος των περισσοτέρων θανατηφόρων συμβάντων από το 2010.

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2023 τον θάνατο βρήκαν 3.000 ανθρώπινες ζωές από τον σεισμό των 6,8 ρίχτερ στο Μαρόκο ενώ 5.600 ήταν οι τραυματίες. Πολύ σοβαρές ήταν και οι υλικές ζημιές που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός.

Τον ίδιο μήνα οι πλημμύρες έπνιξαν την Λιβύη. Στον τραγικό απολογισμό καταγράφονται 4.300 νεκροί.

Διαμάχη μεταξύ ασφαλιστών και αντασφαλιστών

Και ενώ οι προϋπολογισμοί για τις ζημιές των ασφαλιστικών ξεπερνούν τις προβλέψεις του έτους, όπως της Ιταλικής Generali που εκτιμάται ότι θα γράψει ζημιές από καταστροφές περί τα 840 εκατομμύρια ευρώ στο εννεάμηνο του 2023, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο CFO της Ιταλικής Ασφαλιστικής σε ημερίδα της Munich Re, οι αντασφαλιστές περικόπτουν συνεχώς καλύψεις, ανεβάζοντας συγχρόνως τα τιμολόγια, αναγκάζοντας τις ασφαλιστικές σε υψηλότερες διακρατήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*