back to top
14 C
Athens
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026

Χ. Αλεξόπουλος, ΕΕΑΕ: Τα επιδόματα αποκοιμίζουν, δεν χτίζουν!

Οι τεράστιες καταστροφές του Καλοκαιριού, αλλά και αυτές του Σεπτεμβρίου με την κακοκαιρία “Daniel” να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, μάς έφεραν αντιμέτωπους με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει…! Ο προβληματισμός όλων μας είναι μεγάλος, και το ίδιο και η αγωνία μας για το μέλλον. Θα μπορέσουμε και πώς θα προστατευτούμε; Θα αντεπεξέλθει η αγορά μας, τοπική και διεθνής, σε γεγονότα που ίσως δεν μπορούμε τώρα να τα διανοηθούμε. Η δύναμη της φύσης είναι μπροστά μας, και προκαλεί δέος. Η πεποίθησή μας είναι, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να «συνεργαστούμε» μαζί της, υπακούοντας στους νόμους της, σεβόμενοι τους κανόνες της. Κανείς από εδώ και πέρα δεν θα είναι αμέτοχος ή άμοιρος των όσων γίνονται. Ίσως μόνον έτσι, καταφέρουμε να συνεχίσουμε και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα.

Του Χ. Αλεξόπουλου, Αντιπρόεδρος ΕΕΑΕ

- Advertisement -

Δανείζομαι την φράση του τίτλου που τα λέει όλα…, από άρθρο του εξαίρετου δημοσιογράφου κ. Κώστα Στούπα.

Η κοινωνία μας, έμαθε να στηρίζεται για πολλά και εν πολλοίς στο κράτος και στα επιδόματα του. Όχι σε μια ευρεία και ενίοτε απροσδιόριστη έννοια του κράτους, αλλά το πελατειακό ή κομματικό κράτος που άκμασε πολλές δεκαετίες, και δυστυχώς συνεχίζει να δημιουργεί μορφώματα που δεν προάγουν υποδομές διόρθωσης και αντιμετώπισης καταστροφών, βελτιώσεις υποδομών και μηχανισμούς ανάπτυξης.

- Advertisement -

Η μη αξιολογούμενη δημόσια διοίκηση από μόνη της, δεν μπορεί να προστατεύσει αφού αναλώνεται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, και αλληλοκατηγορίες… Ο συνδυασμός με την κλιματική κρίση, την αποδόμηση θεσμών, και τον ωχαδερφισμό των πολιτών, δημιουργεί τελικά αδιανόητες συνέπειες και καταστροφές, έκτασης και έντασης, πρωτόγνωρης!

Η δική μας Ασφαλιστική Αγορά, καλείται ακόμη μια φορά να σταθεί πραγματικός και αναγκαίος αρωγός. Περιορισμένου εύρους, αλλά υπαρκτός και ουσιαστικός. Και θα το πράξει, όπως το πράττει πάντοτε, ήσυχα, αθόρυβα και αποτελεσματικά. Αλλά δυστυχώς δεν επαρκεί.

Οι πολίτες δεν διδάσκονται να προλαμβάνουν αλλά να θεραπεύουν. Και να απλώνουν το χέρι στο «κράτος» όταν χάνουν τα πάντα. Και να αναζητούν τότε ευθύνες από δομές και υπηρεσίες, την αδιαφορία ή κακή λειτουργία των οποίων, είχαν οι ίδιοι πριν υποστηρίξει είτε με πράξεις είτε με απραξία και αδιαφορία.

Δεν βλέπουμε ότι όλα είναι αλληλένδετα και στη τελική, τα κακά γυρίζουν σε εμάς μπούμερανγκ; Και όσο τα ακραία φαινόμενα θα μας «επισκέπτονται» συχνότερα και εντονότερα, τόσο θα δυσκολεύονται οι κρατικοί μηχανισμοί να τα αντιμετωπίσουν, ιδίως αν εξακολουθούμε να τα περιμένουμε όλα από αυτές.

Οι καταστάσεις αλλάζουν ραγδαία και η προσαρμογή είναι αναγκαία για την επιβίωση. Επομένως η κατάσταση απαιτεί κοινή και συντονισμένη δράση πολιτών και πολιτείας. Μέτρα που θα λαμβάνονται και από τις 2 πλευρές για να έχουν αποτέλεσμα. Για να γίνω πιο αντιληπτός με ένα παράδειγμα, ασφαλώς πρέπει η πολιτεία να καθαρίζει τα δάση μας και τα σκουπίδια, αλλά παράλληλα πρέπει και οι πολίτες να φροντίζουν τις περιουσίες τους, να μεριμνούν και να καθαρίζουν. Αν γίνονται και τα 2, τότε μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες φωτιάς.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε σαν «από μηχανής θεό» πάντοτε το κράτος να εμφανιστεί μετά από κάθε καταστροφή. Θα πρέπει αντίθετα η Πολιτεία να θεσπίσει μέτρα και κίνητρα που να προάγουν την αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης και την ουσιαστική προστασία. Έτσι ώστε καθένας μας, να μπορεί να ασφαλίσει κινητές και ακίνητες περιουσίες, ελαφρύνοντας τον κρατικό κορβανά από εκατομμύρια αποζημιώσεων, που στην τελική θα βγουν πάλι από τις δικές μας τσέπες ως φορολογούμενοι..!

Τέλος η Πολιτεία θα πρέπει να εστιάσει στη σωστή εκπαίδευση, που πρέπει να ξεκινήσει από τα δημοτικά, ώστε να δημιουργήσει υπεύθυνους πολίτες, που θα αντιλαμβάνονται ότι έχουν μεν δικαιώματα, αλλά έχουν και υποχρεώσεις…!

Υ.Γ. Το φετινό Καλοκαίρι, η θλίψη αλλά και η οργή μας ξεχείλισε. Θλίψη για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, για τα ανήμπορα και τρομοκρατημένα ζώα που κάηκαν ή πνίγηκαν εγκαταλελειμμένα, για τον φυσικό δασικό και γεωργικό μας πλούτο που εξανεμίστηκε, για υποδομές δημόσιες και για τις περιουσίες χιλιάδων πολιτών που έγιναν καπνός! Οργή για όλα τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αβλεψίες, τις αδιαφορίες και εν τέλει τις κακόβουλες ηθελημένες πράξεις που οδήγησαν ενίοτε σε τραγικά αποτελέσματα. Μια ευχή μόνο, να μάθουμε από τα λάθη μας, και να μην τα επαναλαμβάνουμε !

Από το περιοδικό ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κυκλοφόρησε ο νέος ετήσιος Οδηγός Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κλάδο, με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νέα χρονιά

Οι προτεραιότητες διεκδικήσεων της ΕΕΑΕ

Χ. Αλεξόπουλος: «Μόνο με ενεργή συμμετοχή θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της αγοράς και του επαγγέλματός μας»

ΕΕΑ-Σωματεία: Συστράτευση και ενέργειες για την παραβίαση των εμπορικών δικαιωμάτων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι μονομερείς επιβαρυντικές αποφάσεις δημιουργούν πρόβλημα απροσδιόριστων διαστάσεων ως προς την εξέλιξή του

Θεσμική σοβαρότητα και διαχρονική προσφορά: Η ΕΕΑΕ γυρίζει σελίδα χωρίς να ξεχνά τις ρίζες της!

Ανανέωση με συνέχεια σηματοδοτεί η εκλογή του Χάρη Αλεξόπουλου στην προεδρία της Ένωσης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η τηλεργασία κάλυψε ανάγκες, αλλά η φυσική παρουσία στο γραφείο παραμένει αναντικατάστατη

Ο Γ. Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Artion ΑΕ, αναδεικνύει δεξιότητες που η τηλεργασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Νέος ΚΟΚ 2026: Αλλάζει η οδηγική κουλτούρα στην Ελλάδα;

Σημάδια ουσιαστικής αλλαγής καταγράφονται στη συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών

Με έμφαση στην αξιοπιστία υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική

Με θετικό πρόσημο και σαφές μήνυμα συνέχειας στις βασικές της αξίες υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική (Orizon Insurance)

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στρατηγική εμπορική συμφωνία της Τειρεσίας με την Equifax

Nέες καινοτόμες υπηρεσίες Γραφείου Πίστης στην Ελλάδα

Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια Ασθενών: Η Ελλάδα στο επίκεντρο διεθνούς επιστημονικής δημοσίευσης

Η εμπειρία της Ελλάδας αναδεικνύεται ως παράδειγμα συμμετοχικής και τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής – Βέλτιστες πρακτικές σε 4 βασικούς τομείς

Βουτιά 20% στα αντασφάλιστρα, ψηλά η κερδοφορία

Η εξομάλυνση των τιμών μπρος τα κάτω θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγάλων μεσιτών αντασφάλισης, για όλο το 2026

Καίρια συνάντηση σήμερα στην ΤτΕ για το θέμα των προμηθειών με ΕΕΑ, ΕΑΕΕ και Σωματεία

Η έκβαση της συνάντησης αναμένεται να καθορίσει τα επόμενα βήματα του κλάδου σε θεσμικό και νομικό επίπεδο

Νέα επαγγελματική αρχή για τον Δ. Τροβιά – Αναλαμβάνει ρόλο Account Manager στην Coface

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην Dialectica, δηλώνει έτοιμος για το επόμενο κεφάλαιο στην καριέρα του