back to top
30.5 C
Athens
Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Ολική καταστροφή, τα επόμενα βήματα;

της Ελενας Ερμείδου

Δυσμενέστατες θα είναι οι εξελίξεις από τις μεγάλες καταστροφές στην περιφέρεια της Θεσσαλίας για την Ελλάδα με  με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

- Advertisement -

Προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφενός οι καταστροφές στις υποδομές και την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και αφετέρου η επίπτωση που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα το γεγονός ότι οι αγροτικές εκτάσεις δεν δύνανται να επανέλθουν άμεσα στην προτέρα κατάσταση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της Alpha Bank βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ενώ, μεσοπρόθεσμα, ενδέχεται να επέλθει επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου τόσο λόγω μείωσης των εξαγωγών αγαθών, όσο και λόγω αναπλήρωσης, μέσω εισαγωγών αγαθών, της απολεσθείσας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που προοριζόταν για εγχώρια κατανάλωση.

- Advertisement -

Μακροπρόθεσμες οι συνέπειες από την μείωση του κεφαλαίου στην παραγωγή

Επιπλέον, η μείωση του κεφαλαίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία (κτίρια, μηχανήματα, γη) αποτελεί, μακροπρόθεσμα, τη σημαντικότερη πρόκληση, καθώς επηρεάζει δυσμενώς τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας και, κατά συνέπεια, το δυνητικό προϊόν.

Σκέψεις και εικόνες που τρομάζουν

Η μεταφορά της εικόνας αυτής τρομάζει. Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα επανέλθουν, κάποιες κατοικίες δεν θα ξαναχτιστούν. Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή θα συρρικνωθεί, ο τουρισμός θα μαραζώσει.

Το κράτος χρόνια δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το κονδύλι που ήθελε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός για αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών δεν επαρκούν.

Γνώριμα μέτρα που δεν οδηγούν πουθενά 

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ασκήσει  πιέσεις φοροεισπρακτικού χαρακτήρα  και πάλι σε βάρος των πολιτών της χώρας για να συγκεντρώσει χρήματα.

Αυτά θα είχα αποφευκτεί αν η Ελλάδα αν η κυβέρνηση δεν κώφευε στις εκκλήσεις και τις συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ ΕΑΕΕ και εκπροσώπων της κυβέρνησης για να αποκτήσει η Ελλάδα έναν βασικό μηχανισμό πρόληψης και ασφάλισης.

Ελάχιστες επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες, κυρίως οι πολυ μεγάλες, και σχεδόν ανασφάλιστρα ήταν οι κατοικίες. Το 80% των αποζημιώσεων θα πάει προς τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ασφαλισμένες.  Οι μεγάλοι θα συνεχίσουν την πορεία τους, ενώ η πορεία θα διακοπεί για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτοί που κάνουν λάθη δεν αναλαμβάνουν ποτέ ευθύνες

Και εδώ ας θυμηθούμε και πάλι αυτό που λέει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: οι ασθενέστεροι έχουν περισσότερο την ανάγκη της ασφάλισης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί όταν επέλθει το ασφαλιστικό συμβάν δεν θα τα βγάλουν πέρα.

Επήλθε το συμβάν.Τώρα καλούμαστε βίαια να πληρώσουμε για λάθη των ολίγων, που είτε υπήρχε βούληση είτε όχι, δεν διορθώνονται.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Διαμεσολαβητές: Πώς να… εξασφαλιστείς όταν ασφαλιστείς

Τα δικαιώματα των καταναλωτών, τη διαφάνεια και την αξία της καθοδήγησης από πιστοποιημένους επαγγελματίες θέτει στο επίκεντρο η ΕΑΔΕ

Τα οφέλη της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για τις ασφαλιστικές

Ομιλία - Παρουσίαση με τίτλο: «Ο Νομικός Σύμβουλος ως καταλυτικός παράγοντας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών» έκανε ο κ. Βασίλειος Θ. Μπέκας

Pricefox: Πόσο κοστίζει η ασφάλεια μηχανής στην Ελλάδα;

Το Pricefox, η κορυφαία πλατφόρμα online σύγκρισης τιμών και αγοράς ασφάλειας μηχανής, έκανε έρευνα και σύγκρινε το κόστος των ασφαλίστρων.

Insurancemarket: Eνδιαφέροντα ευρήματα και οι τάσεις στο Ετήσιο Report για την online ασφάλιση

Το insurancemarket.gr, δημοσιεύει το Ετήσιο Report 2024 για την online ασφάλιση, επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στην

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ψάχνει να τα βρει με τις ασφαλιστικές

Μετά από δύο χρόνια σιωπής οι ιδιωτικές κλινικές δείχνουν ότι κάνουν ένα βήμα πίσω και θέλουν να τα βρουν με τις ασφαλιστικές.

Α.Σαρρηγεωργίου: H ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

Η ασφαλιστική αγορά είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της, αλλά και αριθμοί.

Νικόλαος Βαγιάννης: Ο ρόλος των μεσίτη ασφαλίσεων καθίσταται πιο κρίσιμος από ποτέ

Η ασφαλιστική αγορά διέρχεται περίοδο έντονων μετασχηματισμών. Οι νέες προσδοκίες των ασφαλισμένων οδηγούν τις εξελίξεις.

Δήμητρα Λύχρου: Να ακουστούν οι φωνές των επαγγελματικών πρώτης γραμμής

Από το βήμα απηύθυνε χαιρετισμό η κα. Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε)

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οργανωτικές αλλαγές στην Allianz

Η κα Ευαγγελία Αθανασίου, Chief Insurance Officer και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποχωρεί από την Εταιρία στις 2 Ιουλίου 2025.

Το FunkSec δείχνει το μέλλον του μαζικού ψηφιακού εγκλήματος

Οι ειδικοί της Kaspersky προειδοποιούν για νέα ομάδα ransomware, που συνδυάζει ΤΝ, χαμηλά λύτρα και πώληση κλεμμένων δεδομένων

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση κρατά τα μπόσικα στην υγεία

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση νομοτελειακά θα πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τις ιδιωτικές κλινικές για τα ασφαλιστήρια υγείας

Διαμεσολαβητές: Πώς να… εξασφαλιστείς όταν ασφαλιστείς

Τα δικαιώματα των καταναλωτών, τη διαφάνεια και την αξία της καθοδήγησης από πιστοποιημένους επαγγελματίες θέτει στο επίκεντρο η ΕΑΔΕ

ΤτΕ: Η εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου την επόμενη 3ετία

Στη χρηματοοικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών και στην προστασία των καταναλωτών επικεντρώνει τις δράσεις της η Τράπεζα της Ελλάδος