back to top
25.5 C
Athens
Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2026

Ολική καταστροφή, τα επόμενα βήματα;

της Ελενας Ερμείδου

Δυσμενέστατες θα είναι οι εξελίξεις από τις μεγάλες καταστροφές στην περιφέρεια της Θεσσαλίας για την Ελλάδα με  με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

- Advertisement -

Προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφενός οι καταστροφές στις υποδομές και την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και αφετέρου η επίπτωση που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα το γεγονός ότι οι αγροτικές εκτάσεις δεν δύνανται να επανέλθουν άμεσα στην προτέρα κατάσταση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της Alpha Bank βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ενώ, μεσοπρόθεσμα, ενδέχεται να επέλθει επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου τόσο λόγω μείωσης των εξαγωγών αγαθών, όσο και λόγω αναπλήρωσης, μέσω εισαγωγών αγαθών, της απολεσθείσας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που προοριζόταν για εγχώρια κατανάλωση.

- Advertisement -

Μακροπρόθεσμες οι συνέπειες από την μείωση του κεφαλαίου στην παραγωγή

Επιπλέον, η μείωση του κεφαλαίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία (κτίρια, μηχανήματα, γη) αποτελεί, μακροπρόθεσμα, τη σημαντικότερη πρόκληση, καθώς επηρεάζει δυσμενώς τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας και, κατά συνέπεια, το δυνητικό προϊόν.

Σκέψεις και εικόνες που τρομάζουν

Η μεταφορά της εικόνας αυτής τρομάζει. Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα επανέλθουν, κάποιες κατοικίες δεν θα ξαναχτιστούν. Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή θα συρρικνωθεί, ο τουρισμός θα μαραζώσει.

Το κράτος χρόνια δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το κονδύλι που ήθελε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός για αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών δεν επαρκούν.

Γνώριμα μέτρα που δεν οδηγούν πουθενά 

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ασκήσει  πιέσεις φοροεισπρακτικού χαρακτήρα  και πάλι σε βάρος των πολιτών της χώρας για να συγκεντρώσει χρήματα.

Αυτά θα είχα αποφευκτεί αν η Ελλάδα αν η κυβέρνηση δεν κώφευε στις εκκλήσεις και τις συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ ΕΑΕΕ και εκπροσώπων της κυβέρνησης για να αποκτήσει η Ελλάδα έναν βασικό μηχανισμό πρόληψης και ασφάλισης.

Ελάχιστες επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες, κυρίως οι πολυ μεγάλες, και σχεδόν ανασφάλιστρα ήταν οι κατοικίες. Το 80% των αποζημιώσεων θα πάει προς τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ασφαλισμένες.  Οι μεγάλοι θα συνεχίσουν την πορεία τους, ενώ η πορεία θα διακοπεί για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτοί που κάνουν λάθη δεν αναλαμβάνουν ποτέ ευθύνες

Και εδώ ας θυμηθούμε και πάλι αυτό που λέει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: οι ασθενέστεροι έχουν περισσότερο την ανάγκη της ασφάλισης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί όταν επέλθει το ασφαλιστικό συμβάν δεν θα τα βγάλουν πέρα.

Επήλθε το συμβάν.Τώρα καλούμαστε βίαια να πληρώσουμε για λάθη των ολίγων, που είτε υπήρχε βούληση είτε όχι, δεν διορθώνονται.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σχέσεις ασφαλιστικών – ασφαλισμένων: Ο ρόλος της ΔΕΙΑ και του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης έχουν επικαλεστεί αμέτρητες φορές οι ασφαλιστές όταν ισχυρίζονται ότι ορισμένες ενέργειες

Συζητήσεις για νέα ασφαλιστικό σχήματα υπό την καθοδήγηση του Πούτιν

Την ίδρυση νέου μηχανισμού ασφάλισης πρότεινε , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην 18ο Σύνοδο των BRICS στο Νέο Δελχί που στόχο

Καλοκαίρι με… απρόοπτα: Η ασφάλιση στο επίκεντρο της καλοκαιρινής καθημερινότητας

Η καλοκαιρινή καμπάνια του Insurancemarket υπενθυμίζει ότι απρόβλεπτα περιστατικά μπορεί να προκύψουν ακόμη και στις πιο ανέμελες στιγμές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου αλλάζει. Και μαζί της αλλάζει και ο ρόλος της ασφάλισης πιστώσεων

Σε άρθρο της Atradius με τίτλο «Connected data and trusted partnerships for confident trade», η Martie van Velsen, Atradius Global Director, αναδεικνύει μια πραγματικότητα

NN Hellas & JA Greece: 8 χρόνια δίπλα στους νέους μέσα από το My Career

Το πρόγραμμα επέστρεψε στη νέα σχολική χρονιά με σημαντικές καινοτομίες...

Οι νέες προοπτικές στον χώρο της Επαγγελματικής Ασφάλισης με τον Νόμο 5327/2026

Mε μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το panel με τίτλο: Οι Νέες Προοπτικές στο Χώρο της Επαγγελματικής Ασφάλισης με τον Νόμο 5327/2026 με συμμετέχουσα την Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως

Η AI μπαίνει στο κόστος της ηθικής βλάβης – Η ασφαλιστική αγορά αναζητά προβλεψιμότητα στις αποζημιώσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη περνά πλέον και στο πεδίο των αποζημιώσεων για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη, καθώς η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα επαγγελματική πιστοποίηση στο Credit Risk & Credit Analysis από την Τειρεσίας και το ΕΤΙ–ΕΕΤ

Η Τειρεσίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΤΙ–ΕΕΤ), παρουσιάζει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

H “ακτινογραφία” της παραγωγής ασφαλίστρων

Η ΕΑΕΕ διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της.

Από τις ψηφιακές αίθουσες στους AI tutors

Η Kaspersky αποκαλύπτει ότι η Gen Z εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή εξοικείωση με τις αναδυόμενες τάσεις της τεχνητής νοημοσύνης

Anytime: Πέντε διακρίσεις στα Peak Awards με αιχμή τη διεθνή ανάπτυξη και τη Ρουμανία

Σημαντική αναγνώριση για την Anytime στα φετινά Peak Awards by Boussias, με τη μάρκα να αποσπά συνολικά πέντε βραβεύσεις, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική

Υψηλές θερμοκρασίες και βασικές οδηγίες επενδυτικής διαχείρισης

Το 2026 μάς αποκάλυψε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Copernicus Climate Change