back to top
18.1 C
Athens
Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026

Ολική καταστροφή, τα επόμενα βήματα;

της Ελενας Ερμείδου

Δυσμενέστατες θα είναι οι εξελίξεις από τις μεγάλες καταστροφές στην περιφέρεια της Θεσσαλίας για την Ελλάδα με  με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

- Advertisement -

Προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφενός οι καταστροφές στις υποδομές και την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και αφετέρου η επίπτωση που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα το γεγονός ότι οι αγροτικές εκτάσεις δεν δύνανται να επανέλθουν άμεσα στην προτέρα κατάσταση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της Alpha Bank βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ενώ, μεσοπρόθεσμα, ενδέχεται να επέλθει επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου τόσο λόγω μείωσης των εξαγωγών αγαθών, όσο και λόγω αναπλήρωσης, μέσω εισαγωγών αγαθών, της απολεσθείσας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που προοριζόταν για εγχώρια κατανάλωση.

- Advertisement -

Μακροπρόθεσμες οι συνέπειες από την μείωση του κεφαλαίου στην παραγωγή

Επιπλέον, η μείωση του κεφαλαίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία (κτίρια, μηχανήματα, γη) αποτελεί, μακροπρόθεσμα, τη σημαντικότερη πρόκληση, καθώς επηρεάζει δυσμενώς τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας και, κατά συνέπεια, το δυνητικό προϊόν.

Σκέψεις και εικόνες που τρομάζουν

Η μεταφορά της εικόνας αυτής τρομάζει. Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα επανέλθουν, κάποιες κατοικίες δεν θα ξαναχτιστούν. Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή θα συρρικνωθεί, ο τουρισμός θα μαραζώσει.

Το κράτος χρόνια δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το κονδύλι που ήθελε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός για αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών δεν επαρκούν.

Γνώριμα μέτρα που δεν οδηγούν πουθενά 

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ασκήσει  πιέσεις φοροεισπρακτικού χαρακτήρα  και πάλι σε βάρος των πολιτών της χώρας για να συγκεντρώσει χρήματα.

Αυτά θα είχα αποφευκτεί αν η Ελλάδα αν η κυβέρνηση δεν κώφευε στις εκκλήσεις και τις συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ ΕΑΕΕ και εκπροσώπων της κυβέρνησης για να αποκτήσει η Ελλάδα έναν βασικό μηχανισμό πρόληψης και ασφάλισης.

Ελάχιστες επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες, κυρίως οι πολυ μεγάλες, και σχεδόν ανασφάλιστρα ήταν οι κατοικίες. Το 80% των αποζημιώσεων θα πάει προς τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ασφαλισμένες.  Οι μεγάλοι θα συνεχίσουν την πορεία τους, ενώ η πορεία θα διακοπεί για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτοί που κάνουν λάθη δεν αναλαμβάνουν ποτέ ευθύνες

Και εδώ ας θυμηθούμε και πάλι αυτό που λέει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: οι ασθενέστεροι έχουν περισσότερο την ανάγκη της ασφάλισης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί όταν επέλθει το ασφαλιστικό συμβάν δεν θα τα βγάλουν πέρα.

Επήλθε το συμβάν.Τώρα καλούμαστε βίαια να πληρώσουμε για λάθη των ολίγων, που είτε υπήρχε βούληση είτε όχι, δεν διορθώνονται.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σχέσεις ασφαλιστικών – ασφαλισμένων: Ο ρόλος της ΔΕΙΑ και του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης έχουν επικαλεστεί αμέτρητες φορές οι ασφαλιστές όταν ισχυρίζονται ότι ορισμένες ενέργειες

Συζητήσεις για νέα ασφαλιστικό σχήματα υπό την καθοδήγηση του Πούτιν

Την ίδρυση νέου μηχανισμού ασφάλισης πρότεινε , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην 18ο Σύνοδο των BRICS στο Νέο Δελχί που στόχο

Καλοκαίρι με… απρόοπτα: Η ασφάλιση στο επίκεντρο της καλοκαιρινής καθημερινότητας

Η καλοκαιρινή καμπάνια του Insurancemarket υπενθυμίζει ότι απρόβλεπτα περιστατικά μπορεί να προκύψουν ακόμη και στις πιο ανέμελες στιγμές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

6o Greek Risk Management Forum 2026: Φως στις νέες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο

Φως στις νέες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, έριξε το 6o Greek Risk Management Forum 2026 του Ελληνικού Συνδέσμου Διαχείρισης Κινδύνων

Οι δύο έξυπνες κινήσεις της Interamerican

Είδε η Interamerican / Anytime  ότι οι πωλήσεις συμβολαίων αυτοκινήτου σε λίγο θα μεταφερθούν πάνω στις ηλεκτρονικές  πλατφόρμες και σχεδιάζει το νέο της αναπτυξιακό πλάνο.

Cyber Insurance: Η κυβερνοασφάλεια ξεκινά από τον άνθρωπο

Ο Οκτώβριος, ως Ευρωπαϊκός Μήνας Κυβερνοασφάλειας, υπενθυμίζει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις δεν βρίσκεται πάντα πίσω από μια οθόνη

7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ε.Θ.Ε: Η επιστροφή της Ενεργητικής Διαχείρισης

Στην επιστροφή της Ενεργητικής Διαχείρισης επικεντρώθηκε το 7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης (#famc25) που διοργάνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εγκαίνια του νέου καταστήματος της Carglass® στην Πάτρα

Η Carglass®, μέλος του ομίλου Belron®, εγκαινίασε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου το νέο κατάστημά της στην Πάτρα, στη Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών

Τέσσερις στις πέντε κατοικίες στην Ελλάδα παραμένουν ανασφάλιστες έναντι φυσικών καταστροφών

Τέσσερις στις πέντε κατοικίες στην Ελλάδα παραμένουν εκτός ασφαλιστικής προστασίας, την ώρα που οι φυσικές καταστροφές αναδεικνύονται σε έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους

6o Greek Risk Management Forum 2026: Φως στις νέες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο

Φως στις νέες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, έριξε το 6o Greek Risk Management Forum 2026 του Ελληνικού Συνδέσμου Διαχείρισης Κινδύνων

Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα

Συνάντηση είχε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. 

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Στην τελική ευθεία η ψηφοφορία για 14 ελληνικές κοινωνικές δράσεις

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική καλεί το κοινό να στηρίξει τις 14 ελληνικές οργανώσεις που συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό Together 4 a Better World 2026