Τρεις όρους για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ προβλέπει η διάταξη για ασφάλιση περιουσίας

Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ευθέως ανάλογη με το χρόνο ασφάλισης του ακινήτου στο προηγούμενο δωδεκάμηνο, θα προβλέπει η διάταξη για την έκπτωση από το φόρο για ασφαλιζόμενες κατοικίες από φυσικές καταστροφές σύμφωνα με πληροφορίες, στο νόμο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες τρεις σημαντικές προϋποθέσεις για να δοθεί η έκπτωση στους ασφαλισμένους:

*Η πρώτη προϋπόθεση κι εφόσον η έκπτωση αφορά στο φόρο για το προηγούμενο έτος, είναι στη διάρκεια του έτους ο ασφαλισμένος να έχει καλυφθεί για το σύνολο της χρονιάς –και τους 12 μήνες- ώστε να πάρει το σύνολο της έκπτωσης, σύμφωνα με πληροφορίες. Αντίθετα αν για παράδειγμα έχει ασφαλιστεί μόνο για ένα εξάμηνο θα δικαιούται μόνο το μισό της έκπτωσης ή αν έχει ασφαλιστεί για ένα τρίμηνο, θα δικαιούται μόνον το 25% της έκπτωσης.

*Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να καταβάλει ένα μίνιμουμ ασφάλιστρο, σε σχέση με την αξία του ακινήτου, για κάλυψη από σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Η πρόθεση των νομοθετών, δεν είναι να κερδίζει ως φορολογούμενος ο ασφαλισμένος μία γενναία έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, έχοντας καταβάλει ένα πολύ μικρό ποσό συγκριτικά με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που ασφαλίζει.

*Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας του ακινήτου. Ως τέτοια, λαμβάνεται υπόψη αξία των κτισμάτων και όχι των οικοπέδων. Η έκπτωση θα αφορά τις φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9 και αναφέρεται και ως Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ). Επίσης αν ο φορολογούμενος ασφαλίζει συγκεκριμένα ακίνητα που διαθέτει και όχι τα υπόλοιπα, η έκπτωση θα αφορά μόνον τον ΕΝΦΙΑ στα ασφαλιζόμενα ακίνητα.

ΝΑΚ

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*