Με όρους ασφαλιστικής παραγωγής πρώτη νικήτρια βγήκε η ΝΝ Hellas, στην δεύτερη θέση η Εθνική Ασφαλιστική και στην τρίτη θέση η Eurolife. Στην πεντάδα η Generali και η Interamerican. Στην δεκάδα, η ERGO, η Allianz, η Interlife, Ευρωπαϊκή Πίστη…….
Ελενα Ερμείδου
Τίποτα, όμως δεν έχει μείνει όπως ήταν στην ασφαλιστική αγορά, όλα έχουν πάρει το δρόμο με τις μεγάλες αλλαγές να είναι δρομολογημένες και να περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα δεν είναι μόνο να διατηρήσουν τις πρωτιές, ανακοινώνοντας αυξημένη παραγωγή, και Solvency, αλλά να είναι οι ασφαλιστικές κερδοφόρες, να μπορούν να διατηρούν τουλάχιστον την κερδοφορία τους και να τις εμπιστεύεται ο κόσμος, έξω.
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να διατηρήσουν υψηλά τους δείκτες φερεγγυότητας, αλλά και να βγάλουν προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και να αναλαμβάνουν κινδύνους για να μπορούν να πουλήσουν. Αν δεν εγγυώνται τίποτα, και μεταφέρουν τον κίνδυνο των συντάξεων στους ασφαλισμένους, ο ασφαλισμένος δεν αισθάνεται ασφαλής.
Το ζητούμενο δεν είναι να λένε ότι τα συμβόλαια υγείας έχουν μεγάλη πέραση γιατί φοβάται ο κόσμος, αλλά τα συμβόλαια αυτά να είναι σωστά τιμολογημένα και να μην τα σπάνε οι ασφαλισμένοι, όταν τους έρχεται μετά από δύο τρία χρόνια, νέος λογαριασμός.
Φυσικά το τοπίο θα αλλάξει για τις ασφαλιστικές με τα νέα λογιστικά πρότυπα ΔΠΧΑ-17 και τις τροποποιήσεις που θα γίνουν στο καθεστώς Φερεγγυότητας ΙΙ – για τις μεγάλες τα πράγματα θα δυσκολεύσουν, όμως από όλα αυτά, λίγα καταλαβαίνει ο πολίτης, ο καταναλωτής, ο ασφαλισμένος.
Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να ξεβολευτούν, ο κόσμος δεν θέλει να βλέπει αριθμούς, θέλει να βλέπει έργα για να αισθανθεί ασφαλής και να πάει να αγοράσει συμβόλαιο.
Σπάνε, όμως τα αυγά μόνο με το να μιλάμε για μεγάλη παραωγή και ότι ο πολίτης είναι ανασφαλής και ψάχνει να εξασφαλίσει την υγεία του; όποια ασφαλιστική αλλάξει θα κάνει και την διαφορά του χρόνου.