“Η τέλεια καταιγίδα”

Η ζημιογόνος δύναμη της φύσης, παράλληλα με τις κοινωνικοοικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών ώθησαν τα ποσοστά αντασφάλισης ακινήτων κοντά στα υψηλά 20ετίας την περίοδο του Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της Swiss Re για τις φυσικές καταστροφές και τον πληθωρισμό το 2022, οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν στα 275 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το προηγούμενο έτος. Εξ αυτών τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια καλύφθηκαν από την ασφάλιση, ήτοι το 45%.

Με τον τυφώνα Ian στη Φλόριντα, τις απώλειες ρεκόρ από χαλαζοπτώσεις στη Γαλλία, τις πλημμύρες στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, τις χειμερινές καταιγίδες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και τις ξηρασίες στην Ευρώπη, την Κίνα και την Αμερική, το 2022 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει ο όμιλος. Και συνεχίζει: “Αυτό επιβεβαιώνει την τάση μέσης ετήσιας αύξησης 5-7% των ασφαλισμένων ζημιών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τελευταία έκθεση sigma της Swiss Re”.

Κατά τη Swiss Re, ο υψηλός πληθωρισμός, αύξησε την ονομαστική αξία των κτιρίων, των μηχανοκίνητων οχημάτων και άλλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων δημιουργώντας την “τέλεια καταιγίδα” για τους ασφαλιστές και ωθώντας προς τα πάνω τις αξιώσεις για την κάλυψη του κόστους των επισκευών. 

Ο τυφώνας Ian ήταν το πιο δαπανηρό γεγονός του 2022, με αποτέλεσμα ασφαλισμένες ζημίες που εκτιμώνται στα 50-65 δισεκατομμύρια δολάρια. Το φαινόμενο έφτασε στην ξηρά, σε μια περιοχή υψηλής οικονομικής αξίας, αστικοποίησης και πληθυσμιακής αύξησης, αποδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν αυτοί οι παράγοντες ως οι κύριοι μοχλοί των μεγάλων απωλειών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές.

Οι αυξανόμενες απώλειες από καταστροφές καταδεικνύουν την ανάγκη για πλήρη κατανόηση όλων των παραγόντων κινδύνου, ιδίως όσον αφορά τους δευτερογενείς, οι οποίοι δεν παρακολουθούνται πάντα τόσο στενά όσο οι πρωτογενείς κίνδυνοι, σημειώνει η Swiss Re.

Δείτε εδώ την έκθεση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*