Αποχώρηση-βόμβα από τη Swiss Re για… χάρη της UBS

O Sergio Ermotti, πρόεδρος – μέχρι πρότινος- της Swiss Re, αναμένεται σύντομα να παραιτηθεί από τον όμιλο, καθώς ανακοινώθηκε ότι σύντομα αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της UBS μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την ελβετική τράπεζα.

Ο όμιλος UBS Group AG ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρώην επικεφαλής Sergio Ermotti θα επιστρέψει στο πόστο του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός περνά σε μια νέα εποχή με την εξαγορά της Credit Suisse Group AG.

Ο κ. Ermotti, ο οποίος στο παρελθόν διηύθυνε την UBS για εννέα χρόνια, θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 5 Απριλίου μετά την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας. Ο ίδιος, θα διαδεχθεί τον Ralph Hamers, ο οποίος θα παραμείνει ως σύμβουλος για μια μεταβατική περίοδο. Ο κ. Hamers, ο οποίος ήταν CEO από τον Νοέμβριο του 2020, «συμφώνησε να παραιτηθεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του νέου συνδυασμού, του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα και της χώρας», ανέφερε η UBS. 

Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ακόμη ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλό της «εν όψει των νέων προκλήσεων και προτεραιοτήτων» που αντιμετωπίζει, μετά τη συμφωνία της να αγοράσει την Credit Suisse. Η συμφωνία, ενώνει δύο μεγάλα, συστημικά παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες και πολλές αλληλεπικαλυπτόμενες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ermotti, 62 ετών, διηύθυνε την UBS από το 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2020. Θεωρείται ο “ενορχηστρωτής” της στρατηγικής επανατοποθέτησης της τράπεζας και της εστίασής της σε επιχειρήσεις με χαμηλότερο ρίσκο, αφού η UBS υπέστη μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτός ο μετασχηματισμός περιελάμβανε τη μείωση των επενδυτικών τραπεζικών εργασιών της UBS και τη δημιουργία μονάδων διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων.

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πο ενορχηστρώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση, θα επιφέρει άλλη μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική για τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας. Η UBS θα πρέπει να βρει τον τρόπο να ενσωματώσει την Credit Suisse, να αποφασίσει ποια τμήματα θα μειώσει, καθώς και να καθησυχάσει πελάτες, υπαλλήλους και επενδυτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*