back to top
14.9 C
Athens
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025

Τim Currell, ocin23: Επαγγελματικά Ταμεία, Διδάγματα από την εμπειρία στην Ευρώπη

Ιδιαίτερη και τιμητική ήταν η παρουσία του κ. Tim Currell, Partner, Head of Investment, AON International Wealth στο 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν “EU IORP investment governance, lessons learned and future developments”.

Ο κ. Currell εστίασε κυρίως στο ζήτημα της διακυβέρνησης και στα διδάγματα που απορρέουν απο την εμπειρία των τελευταίων ετών.

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Ειδικότερα, το στέλεχος της AON International Wealth εστίασε στα διδάγματα που απορρέουν από τα ζητήματα ασφαλείας, στρατηγικής, δομής, την καταγραφή στοιχείων, την παρακολούθηση και δημοσίευσή τους.

“Συμφωνούμε όλοι ότι ένα επαγγελματικό ταμείο θα πρέπει να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τις συντάξεις. Ειδικά τα μεγαλύτερα ΕΤΕΑ οφείλουν να έχουν μια σταθερή και στιβαρή διακυβέρνηση. θα πρέπει ακόμη να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, όλα να είναι ξεκάθαρα, σαφή, απλά, ώστε ο ασφαλισμένος να γνωρίζει τι μπορεί να αναμένει από αυτά” είπε ο κ. Currell.

Kαι συνέχισε:

“Όπως είπα, όλα περιστρέφονται γύρω από τη διαχείριση του κινδύνου. Η ασφάλεια των assets των ασφαλισμένων είναι ο σημαντικότερος στόχος. Τα συστήματά μας θα πρέπει να είναι ασφαλή, προκειμένου να θέτουμε εκεί τα στοιχεία του ενεργητικού, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μόνο για το ΕΤΕΑ. Επιπλέον, οι επενδύσεις μπορούν να γίνονται συνδυαστικά, αλλά δεν θα πρέπει να βασίζεται κάποιος σε ένα διαχειριστή, είναι ευθύνη της διακυβέρνησης να ελέγχει την ποιότητα του συμβούλου” είπε.

Σχετικά  με το ζήτημα της στρατηγικής ανέφερε:

“Aυτό που μάθαμε, είναι ότι κάθε ασφαλισμένος είναι διαφορετικός αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα. Οι κίνδυνοι αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής ενός ανθρώπου.  Είναι καλό, να υπάρχει μέριμνα έτσι ώστε να αυξηθούν τα assets του, στα πρώιμα χρόνια της εργασιακής τους ζωής. Τα μεγαλύτερα μέλη, θέλουν άλλη στρατηγική που να διαφυλάξει τις αποταμιεύσεις τους”.

Σχετικά με το τρίτο δίδαγμα που σχετίζεται με τη δομή, όπως τόνισε αυτή “θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, όπως και οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο καθένας. Τα μεγάλα ΤΕΑ έχουν ανάγκη από μια επιτροπή διαχείρισης που θα καθορίζει ποιος είναι υπεύθυνος να ελέγχει διαχειριστές, τη διαχείριση assets κ.ο.κ.”.

Αναφορικά με το ζήτημα της καταγραφής, ο κ. Currell είπε ότι κάθε τμήμα είναι καλό να είναι καταγεγραμμένο, ξεκάθαρο, έτσι ώστε να διαχωρίζεται ποιος έχει την ευθύνη, ποιος είναι ο διαχειριστής. “Θα πρέπει να υπάρχουν συμβόλαια, συμβάσεις, έγγραφα που θα αναφέρουν ποια είναι τα αναμενόμενα καθήκοντα του καθενός”.

Ως προς τη διαχείριση κινδύνου, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχουν τυποποιημένα έγγραφα για το risk management, τη σύγκρουση συμφερόντων κλπ.

Σχετικά με το θέμα της παρακολούθησης “δεν έχει να κάνει μόνο με την απόδοση. Οι πινακές κινδύνου είναι σημαντικό να καταγράφονται, όπως και η ανθεκτικότητα στον κίδυνο, ενώ σημαντικό είναι να υπάρχει συγκεκριμένη διακυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια ESG”.

Τέλος ο κ. Curell τόνισε την αναγκαιότητα δημοσιοποίησης διαφορετικών στοιχείων, όπως τα φορολογικά καθώς αυτό “είναι μια ευκαιρία για τα ΕΤΕΑ να παρουσιάζουν το έργο που κάνουν”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Curell  αναφέρθηκε στις μελλοντικές εξελίξεις, που αφορούν:

 

ΦΩΤΟ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χριστουγεννιάτικα φωτάκια: Ομορφιά με… ασφάλεια

Η AIG συστήνει μικρές προφυλάξεις που μπορούν να αποτρέψουν ατυχήματα και να εξασφαλίσουν γιορτές χωρίς δυσάρεστα περιστατικά

Η Allianz ξέρει τι μας κρατά ξύπνιους τα βράδια

8.000 άτομα από 8 διαφορετικές χώρε μοιράστηκαν με την Allianz τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους

10ο Ελληνοσουηδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ: Οι κοινές προκλήσεις μας φέρνουν πιο κοντά

Ενδιαφέρουσες θεματικές και συμμετοχές υψηλού επιπέδου στο Φόρουμ που διεξάγεται 6/11 στην Αθήνα

Baden-Baden 2025: Προτάσεις αντασφάλισης ενόψει 1ης Ιανουαρίου 2026

Bασικά θέματα συζήτησης στο συνέδριο, τα ILS, η τεχνολογία και ο ρόλος των κυβερνήσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Όμιλος Φωτιάδη: Οι δηλώσεις για το ασφαλιστικό mega deal με την Alpha Bank

O κυπριακός όμιλος προβλέπεται να διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο ενοποιημένο σχήμα Universal Life-Altius, με τη διοίκηση να ασκείται από κοινού

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Η AIG γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Salford City FC με ορίζοντα το 2030

Ο σύλλογος έχει τα τελευταία χρόνια προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, λόγω της ιδιοκτησιακής δομής αλλά και των φιλοδοξιών του

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Ευριπίδης Παναγιωτίδης: «Το γραφείο μας είναι για τα δύσκολα»

Ο επικεφαλής του Πρακτορείου «Ασφάλειες Παναγιωτίδης» μιλά μεταξύ άλλων για την πορεία του και τα οφέλη μιας τεχνογνωσίας που βασίζεται στη διεθνή εμπειρία

Όμιλος Φωτιάδη: Οι δηλώσεις για το ασφαλιστικό mega deal με την Alpha Bank

O κυπριακός όμιλος προβλέπεται να διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο ενοποιημένο σχήμα Universal Life-Altius, με τη διοίκηση να ασκείται από κοινού

Αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στην Εθνική Ασφαλιστική ο Γ. Κώτσαλος

Ποιος φέρεται να αποχωρεί από το υφιστάμενο ΔΣ της εταιρείας, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες του «IW»

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Χακαρίστηκε η σελίδα του ΠΣΑΣ στο Fb – Άμεση επαναφορά με νέα παρουσία στα social media

Με την αντίδρασή του ο ΠΣΑΣ έστειλε το μήνυμα ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν επηρεάζουν ούτε τη λειτουργία ούτε τη θεσμική του παρουσία