Ανοιχτή συζήτηση στο PUBLIC Συντάγματος με την συγγραφέα Aγγελική Μουρατίδου

Την Πέμπτη 2/2 το Public Συντάγματος και οι εκδόσεις Ιάμβλιχος διοργάνωσαν  ανοιχτή συζήτηση πάνω στο 1ο κεφάλαιο του νέου βιβλίου της Αγγελικής Μουρατίδου «ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ο ταξιδευτής της ζωής». Θέμα της συζήτησης ήταν: το τίμημα της απληστίας. 

Την συζήτηση άνοιξε η συγγραφέας λέγοντας «Είναι αλήθεια πως στον σύγχρονο Δυτικό κόσμο οι έννοιες της ευτυχίας και της επιτυχίας, συνήθως, δεν ταυτίζονται με την εξέλιξη της προσωπικότητάς μας, τη χαρά της δημιουργίας,  της ικανοποίησης που πηγάζει από το ίδιο το ανθρώπινο έργο ή τις αυθεντικές σχέσεις σύνδεσης με τους άλλους. Συχνά, το χωρίς όρια κυνήγι της δόξας ή του χρήματος γίνεται αυτοσκοπός. Τα ίδια τα επιτεύγματά μας θεωρούνται σημαντικά, όταν συμβάλλουν στην απόκτηση πλούτου ή αναγνώρισης. Η απληστία είναι ένας επικίνδυνος εθισμός του νου και της ψυχής, που απορροφά σημαντικό κομμάτι της ενέργειάς μας, γιατί οργανώνουμε τη ζωή μας γύρω από αυτόν. Αν αφιερώνουμε, όμως, συνεχώς τη ζωή μας σε ένα ατέρμονο κυνήγι πλούτου και δόξας, τότε δεν θα υπάρξει ποτέ χώρος για τίποτε άλλο. Γιατί, εκεί που ξοδεύουμε τον χρόνο μας, εκεί ξοδεύουμε τη ζωή μας. Ποιες είναι, λοιπόν, οι μάχες εκείνες που επιλέγουμε να δώσουμε; τι κυνηγάμε; ποιο είναι το όνειρο; Γιατί, ίσως, να είναι ακριβώς το είδος των ονείρων και των στόχων που επιλέξαμε που μας οδηγούν σε ένα πνευματικό ή συναισθηματικό αδιέξοδο…». 

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό με ανταλλαγή απόψεων πάνω στα ερωτήματα τα οποία θέτει η συγγραφέας μέσα από το 1ο κεφάλαιο του βιβλίου της, με το ενδιαφέρον των παραβρισκομένων να παραμένει αμείωτο μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο της Αγγελικής Μουρατίδου «ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ο ταξιδευτής της ζωής» αποτελεί θα λέγαμε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, μία αναζήτηση ενός προορισμού που να τη νοηματοδοτεί το ταξίδι κάθε σύγχρονου «Οδυσσέα» στηριγμένο πάνω σε μια νέα ερμηνεία και προσέγγιση της Οδύσσειας. Αν και ξεκίνησε να κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία στα μέσα Δεκεμβρίου έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές κριτικές.

Αναφέρουμε μερικές χαρακτηριστικές:

«Πρόκειται για έργο πρωτότυπο και διεισδυτικό. Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι είναι αποτέλεσμα κόπου και αφοσίωσης».

Ευθυμίου Μαρία, ιστορικός-καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών 

«Η κα. Μουρατίδου με τη δική της μοναδική γραφή καταφέρνει να προσεγγίζει ζητήματα Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας ή Νευροεπιστήμης και να τα συνδέει με το ταξίδι του Οδυσσέα με τρόπο που να αφορούν τις βαθύτερες ανάγκες και συνισταμένες της ανθρώπινης φύσης.»

Σταλίκας Αναστάσιος, Πρόεδρος Τμήματος Ψυχολογίας Πάντειου Πανεπιστημίου

«Το να αποφασίσεις να αποκωδικοποιήσεις την Οδύσσεια είναι από μόνο του ένα μεγάλο και πολύπλοκο έργο. Η κα. Μουρατίδου είχε την έμπνευση να το ξεκινήσει, αλλά και τη δέσμευση και την αφοσίωση που απαιτείται για να το ολοκληρώσει. Έτσι, έχουμε σήμερα στα χέρια μας μία σπουδαία δουλειά, παρακαταθήκη για όλους μας. 

Πραγματικά εντυπωσιακό!»

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

«It’s a journey home to the soul».

Brandon Bays, συγγραφέας του «the Journey», best seller με πάνω από 1.000.000 αντίτυπα

 

Η συγγραφέας

Η συγγραφέας είναι Μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές σε Actuarial Mathematics (FHAS), Marketing (Diploma in Mkg, CIM, U.K.) και Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA, Bath University, U.K.), όπου έχει διακριθεί το 2007 με τον τίτλο «best MBA project» σε Business Transformation. Δραστηριοποιείται ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Τραπεζικής και Ασφαλιστικής αγοράς. Έχει διατελέσει Γενική Διευθύντρια της NBG Bancassurance του Ομίλου Εθνική Τράπεζα και Γενική Διευθύντρια της Credit Agricole Life του Ομίλου Εμπορική Τράπεζα. Σήμερα συνεργάζεται με την εταιρεία Sany Consulting. Έχει συμμετάσχει ως κύρια ομιλήτρια σε πλήθος διεθνών συνεδρίων (Uniglobal conferences κ.α.), είναι συντάκτης άρθρων δημοσιεύμενων στον οικονομικό και ασφαλιστικό τύπο καθώς και συγγραφέας του βιβλίου «Unit Linked» (εκδόσεις Forum, 1999). Η συγγραφέας έχει πάθος με την αρχαιοελληνική μυθολογία και φιλοσοφία, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα της αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης. Έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα «μαθήματα ηγεσίας από την Οδύσσεια» που απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων καθώς και ετήσιo πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης «το ταξίδι του Οδυσσέα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*