insurance europe logo

Eυρωπαίοι ασφαλιστές καλούν Κομισιόν για την PLD…

Tην προσοχή της Κομισιόν εφιστά η Insurance Europe σχετικά με την Οδηγία PLD και την αστική ευθύνη προϊόντος.

Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές αναγνωρίζουν ότι η οδηγία κστοχεύει στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, ωστόσο κρούουν τον κώδωνα καθώς εκτιμούν ότι θα φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν προβεί στι απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές στην PLD.

Oι Ευρωπαίοι ασφαλιστές εκφράζουν φόβους ότι θα αυξηθεί η επιβάρυνση των παραγωγών με δυσανάλογο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα η προστασία των καταναλωτών θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Αυτό θα οδηγήσει, όπως εκτιμάται, σε υπερβολικά πολλές δικαστικές αγωγές.

Είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει την οικονομική προσιτότητα και τη διαθεσιμότητα της ασφαλιστικής κάλυψης.

Ο ασφαλιστικός κλάδος υποστηρίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής να ευθυγραμμίσει το νομοθετικό πλαίσιο για την αστική ευθύνη με την πραγματικότητα της αγοράς. Ωστόσο όπως επισημαίνεται “οι προτάσεις της Επιτροπής πιθανότατα δεν θα συμβάλουν στον επιδιωκόμενο στόχο για μεγαλύτερη ηρεμία για τους καταναλωτές. Για να συνεχίσουν οι ασφαλιστικές να παρέχουν κάλυψη οι προτάσεις της Επιτροπής θα απαιτούσαν σημαντικές βελτιώσεις”.

Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές προτείνουν:

  • Αύξηση της ασφάλειας δικαίου και αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής και ορισμένων άλλων εννοιών και ορισμών που εισάγονται
  • Να αποφευχθούν περιττές αλλαγές και επικαλύψεις με υφιστάμενους κανόνες και κανονισμούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*