back to top
27.4 C
Athens
Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026

Ασφάλιση μελών ΔΣ κεφαλαιουχικών εταιρειών

Με το άρθρο 25 του νομοσχεδίου για τη στεγαστική πολιτική που τέθηκε σε διαβούλευση, προς αποφυγή διαφορετικών ερμηνειών, με την προτεινόμενη διάταξη προσδιορίζεται ως εναρκτήρια ημερομηνία εφαρμογής των διατάξεων για την ασφάλιση μελών διοικητικών συμβουλίων κεφαλαιουχικών εταιρειών η ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4387/2016.

Άρθρο 25
Μέθοδος υπολογισμού χρόνου ασφάλισης μελών διοικητικών συμβουλίων

Ο τρόπος υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης των περ. δ’ και ε’ της παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 34 του ν. 4670/2020 (Α’ 43), περί των ασφαλιστικών εισφορών των προσώπων που διορίζονται ως μέλη διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας και λαμβάνουν αμοιβή, καθώς και των διαχειριστών όλων των νομικών μορφών των εταιρειών, πλην των ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, και περί των μελών των διοικητικών συμβουλίων των αγροτικών συνεταιρισμών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή, αντίστοιχα, ισχύει από 13.5.2016.

- Advertisement -

Σημείωση Taxheaven: Να υπενθυμίσουμε τις διατάξεις των περιπτώσεων δ’ και ε’ της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν:

«3. Καταβάλλεται ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ποσοστού 20%, επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη, διατηρούμενου σε ισχύ του τεκμηρίου υπέρ της μισθωτής εργασίας της ρύθμισης του άρθρου 2 παράγραφος 1 του α.ν. 1846/1951, για τις ακόλουθες, ιδίως, κατηγορίες ασφαλισμένων:
………………..
δ. Πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή, των ανωτέρω ποσοστών υπολογιζομένων επί της αμοιβής κατ’ αποκοπή, καθώς και οι διαχειριστές όλων των νομικών μορφών των Εταιρειών πλην ΙΚΕ.
Ειδικά για τα ανωτέρω μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε., σε περίπτωση που η καταβληθείσα σύμφωνα με τα ανωτέρω ασφαλιστική εισφορά αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το ποσό εισφοράς επί του βασικού μισθού μισθωτού θεωρείται ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 25 ημέρες ασφάλισης κατά μήνα.
Εάν η καταβληθείσα σύμφωνα με τα ανωτέρω ασφαλιστική εισφορά υπολείπεται του ως άνω ποσού εισφοράς επί του βασικού ποσού μισθωτού, ως χρόνος ασφάλισης κατά μήνα λαμβάνεται το πηλίκο της καταβληθείσας ασφαλιστικής εισφοράς δια του ποσού εισφοράς επί του βασικού μισθού μισθωτού, πολλαπλασιαζόμενο επί 25.
ε. Μέλη Δ.Σ. αγροτικών συνεταιρισμών εφόσον λαμβάνουν αμοιβή, των ανωτέρω ποσοστών υπολογιζομένων επί της αμοιβής.
Ειδικά για τα ανωτέρω μέλη Διοικητικού Συμβουλίου αγροτικών συνεταιρισμών ή σε περίπτωση που η καταβληθείσα σύμφωνα με τα ανωτέρω ασφαλιστική εισφορά αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το ποσό εισφοράς επί του βασικού μισθού μισθωτού θεωρείται ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης κατά μήνα.
Εάν η καταβληθείσα σύμφωνα με τα ανωτέρω ασφαλιστική εισφορά υπολείπεται του ως άνω ποσού εισφοράς επί του βασικού ποσού μισθωτού, ως χρόνος ασφάλισης κατά μήνα λαμβάνεται το πηλίκο της καταβληθείσας ασφαλιστικής εισφοράς δια του ποσού εισφοράς επί του βασικού μισθού μισθωτού, πολλαπλασιαζόμενο επί 25.

………………..»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το ΔΣ του ΣΕΜΑ μετά την ανασυγκρότηση

Ο Δημήτριος Σπανός αντικαθιστά τον Νικόλαο Βαγιάννη, ενώ ο Μιχάλης Νικούλης προάγεται σε τακτικό μέλος ΔΣ

Ενεργειακή ακρίβεια και γεωπολιτικοί κίνδυνοι στο επίκεντρο ΔΣ του ΕΕΑ

Ζητήθηκαν από την Πολιτεία πρόσθετες παρεμβάσεις αλλά και μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα

Η «αόρατη» ζημιά του πολέμου: μπορεί η ασφάλιση να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας;

Με όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, βλέπουμε ξανά πόσο βαθιά επηρεάζεται η ανθρώπινη ψυχή όταν καταρρέει η κανονικότητα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΙΑΣ: Πρόγραμμα Ασφαλίσεων Ναυτικών Κινδύνων και Ειδικών Κινδύνων Ναυσιπλοΐας

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από 2 έως 18 Ιουνίου, σε περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης

Webinar ηγεσίας από την GAMA Global Hellas για την επίτευξη στόχων

Την Τρίτη 16 Ιουνίου, με βασικό ομιλητή τον Mason Novess της Michigan Farm Bureau

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Το ΕΕΑ συνεχίζει να επενδύει στην εξέλιξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο από τα δύο σπονδυλωτά webinars με θέμα «Οι Επιδράσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση»

Ανώτερη Σχολή Coordinators: Στο επίκεντρο η ολιστική προσέγγιση στις ασφαλίσεις υγείας

Οι σπουδαστές της ειδικότητας «Στέλεχος Χρηματοοικονομικών και Ασφαλιστικών Εργασιών» είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον πολύπειρο Μ. Τάτση

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

Η Uber φέρνει στην Ελλάδα τη λειτουργία Ηχητικής Εγγραφής για πιο ασφαλείς διαδρομές

Οι επιβάτες μπορούν πλέον να καταγράφουν ήχο μέσα από το app, με ισχυρές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας

Καλοκαιρινές αποδράσεις με ασφάλεια: Η νέα παρέμβαση της INTERAMERICAN για την ταξιδιωτική προστασία

Η εταιρεία εγκαινιάζει τη θερινή περίοδο με νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ